Vaječná tlačenka podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Dokonalou chuť jí dodá nálev s netradiční ingrediencí
2. 4. 2024 Vaření
Vaječná tlačenka patří k oblíbeným velikonočním nebo povelikonočním specialitám. Recept na tuto vaječnou pochoutku nám prozradil šéfkuchař Hynek Vávra a vy si ji tak můžete připravit přesně tak jako v jeho vyhlášené průhonické restauraci Hliněná bašta. A hlavně do ní využijete vykoledovaná vajíčka.
Trochu jiná tlačenka
Opět tu máme období vaječných pomazánek, salátů, plněných vajíček nebo obložených chlebů s vejci – zkrátka čas, kdy přemýšlíme, jak spotřebovat vykoledovaná vajíčka. Pokud byli vaši koledníci hodně úspěšní a vám již dochází inspirace, nebo chcete vyzkoušet něco originálnějšího, je dobrou volbou právě vaječná tlačenka.
Tato vaječná specialita se od klasické tlačenky liší hlavně tím, že se do ní nedává maso, název však získala podle podobnosti s oblíbenou zabijačkovou pochoutku a hlavně podle stejně želatinové konzistence. Typickou mozaiku po rozkrojení pak u ní netvoří maso, ale zelenina a vajíčka, a někdy i šunka nebo salám.
Mohlo by vás zajímat
Co se vykoledovanými vajíčky?
Vaječná tlačenka se nejčastěji připravuje na Velikonoce, kdy je dostatek vajíček, dřív byla ale i oblíbeným pohoštěním na různých oslavách nebo při svátečních příležitostech.
Kromě vajec vařených natvrdo do ní patří již zmiňovaná zelenina, která v tlačence příjemně křupe a dodává jí svěžest. Obvykle se dává klasická kombinace – mrkev, celer, petržel, případně červená řepa. Dobře se do ní hodí pro svou pikantnější chuť také kyselé okurky. Další možností je hrášek, kukuřice nebo paprika kapie.
To vše se pak ve velké chlebíčkové formě nebo malých formičkách zalévá speciálním nálevem se želatinou, díky níž směs ztuhne. Vzhledem k tomu, že je pro tlačenku typická bílá nebo krémová barva, smíchává se tento nálev s majonézou nebo jogurtem. Nálev je třeba si připravit předem z octa a koření a směs pak svařit. Pokud se vám nechce nálev svářet, doporučuje Hynek Vávra koupit si již hotovou nakládanou zeleninu do bramborového salátu nebo Moravanku a nálev z ní použít.
Mohlo by vás zajímat
Vaječná tlačenka z Hliněné bašty
Pokud vás láká letos tlačenku připravit, ať už jako pohoštění pro návštěvu nebo jako pokrm, do něhož použijete vařená vajíčka, můžete rovnou vyzkoušet tu od šéfkuchaře a majitele restaurace Hliněná bašta Hynka Vávry. Podle jeho receptu ji zvládnete snadno, a pokud byste měli strach, že vám tlačenka nepůjde vyklopit, Hynek Vávra radí: „Pomůže vám ponořit formičku do horké vody na cca 2 vteřiny. Hliníkové vaničky to nepotřebují.“ A jak tedy na samotnou tlačenku?
Budete potřebovat: cca 350 g zeleniny (celer, petržel, mrkev, kapie, hrášek), 6 vajec uvařených natvrdo, 1 plátek želatiny (20 g) a 150 g majonézy. Na nálev si připravte: 0,7 dcl octa, 20 g cukru, 7 g soli, 2 dcl vývaru z vaření zeleniny, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 10 kuliček hořčičných semínek.
- Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte cukr a sůl a přiveďte k varu. Po chvilce varu přilijte vývar, přidejte koření a na mírném plameni redukujte cca 5 minut.
- Zeleninu dejte vařit do osolené vody a uvařenou na skus ji ochlaďte ve vodě s ledem, aby si zachovala svěží barvu. Vodu z vaření zeleniny si schovejte na později. Vajíčka oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Plátek želatiny zalijte malým množstvím vychladlého zeleninového vývaru.
- Po chvilce přelijte přes cedník v prvním kroku připravený ještě teplý nálev - cca 2 dcl. Metličkou rozmíchejte želatinu, přidejte majonézu, promíchejte, přidejte zeleninu a nakrájené bílky a znovu promíchejte. Nakonec přidejte nakrájené žloutky, opět promíchejte a směs nalijte do připravených formiček. Dejte do chladu minimálně na 3-4 hodiny, aby směs ztuhla. Tlačenku vyklápějte z formiček nejlépe až druhý den.
Náš tip: Vaječnou tlačenku si můžete připravit i podle našeho videoreceptu,
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co s vykoledovanými vejci? Ďábelská vejce nebo vajíčkové sendviče si zamilujete!
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
K Velikonocům patří vaječná pomazánka: Zapomeňte na klasiku s majonézou, s tuňákem a čerstvými bylinkami chutná božsky