Jak připravit banketky? Drobné houstičky podáváme k masu nebo plníme jako minibagetky
Banketky jsou drobné pečivo z tukového kynutého těsta ve tvaru houstiček, rohlíčků nebo uzlíků. Jejich členitost je předurčuje k tomu, aby se kousky lépe ulamovaly. Některé banketky jsou hladké - rozkrajují se a plní jako malé bagetky.
Název banketka napovídá, kde se toto pečivo nejčastěji podává. Banketky neslouží k tomu, abychom se nasytili - jsou to zákusky k salátům, přikusují se k masu nebo se připravují plněné místo chlebíčků. Jelikož se dají dobře mrazit, můžeme si je připravit do zásoby a vytáhnout je, když bude potřeba.
Jak připravit těsto na banketky
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostičky droždí
- 3 lžičky cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 lžíce soli
- 1 žloutek
Jak vytvořit banketky, houstičky, bagetky
Tvar banketek je důležitý, když víme, k čemu je budeme podávat:
- Tvar houstiček umožňuje díky své členitosti odlamovat kousky pečiva.
- Kynuté uzle jsou na upletení snadnější než houstičky, můžeme je plnit.
- Bulky se sezamem mohou nahradit pečivo při výrobě minihamburgerů.
- Tvar rohlíčků je vhodný k zakusování při konzumaci masa a uzenin.
- Malé bagetky přímo volají po naplnění pomazánkami, masem a zeleninou.
Tvary klademe na plech na pečicí papír, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem a sypeme mákem, sezamem, solí, kmínem. Necháme je 15 minut odpočinout a pečeme na 180 - 200 °C do zlatova. Pokud je budeme péci pomaleji, budou tvrdé a vysušené.
Malé banketky plníme jednoduchými pomazánkami, ty větší i malými plátky uzeniny, masa, sýra, rajčátek, salátu nebo papričkami. Dochucujeme je hořčicí, kečupem nebo majonézou.
Jednou z variant plněných banketek může být malý hot dog nebo páreček v rohlíku. Zkuste ho připravit třeba na dětskou párty - budete za hvězdu! Banketka je mini občerstvení a aspoň budete mít jistotu, že děti všechno sní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Křupavé kořenové bagety jsou upečené jen z několika surovin. Delším kynutím však získají úžasnou chuť
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Pečeme s Ivou: Světlé a nadýchané pšenično-žitné bagety, které si zamilujete na první zakousnutí
Komentáře