Banketky

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 41 názorů

Suroviny

180-200 ml mléka (dle potřeby)
2 žloutky
100 g tuku (rozpuštěného vlahého, Hera, máslo apd.)
500 g polohrubé mouky
1 lžičky soli
1 lžička cukru
1,5 lžíčky sušeného droždí (nebo zhruba 25 g čerstvého)
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pekárna program Těsto. Po vykynutí rozdělíme na 3 díly, vyválíme kruh, ten radýlkem nebo kolečkem na krájení pizzy rozdělíme na 8 kusů a od širšího konce umotáme rohlíčky.

  2. Dáme na plech vyložený papírem na pečení, necháme vykynout, potřeme osolenou vlažnou vodou a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pokud by banketky moc stmavly, tak teplotu trošku zmírníme, cca na 180°C a dopečeme. Celkem pečeme asi 20 minut, čas je orientační.

  3. Potírat banketky můžeme taky rozšlehaným bílkem a sypat kmínem, nebo mákem. V tom případě musíme dát do těsta trošku více soli, tu 1 1/2 lžičky nebo posypat solí na povrchu.

Poznámka

Potírat se taky může jen žloutkem, nebo celým rozšlehaným vejcem, taky mlékem, nebo mlékem napůl s vodou.

Doporučení z komentářů od Cathleen: Menší tvary pečiva je třeba péct kratší dobu a prudčeji, ať nejsou dlouhým pečením vysušené a tvrdé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 87 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Banketky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Moc děkuji ! Už jsem nestihla zadělat, dělám daňové přiznání!:-//

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Na jeden plech se to nevměstnalo 8-( a na dva toho bylo málo:-8
    Máslem to určitě nepokazíte :-K
    Hlavně neusušit:-!
    Generálka byla OK (jak pýýýšu nižejc):yes:
    Premiéra moc nedopadla, cosi se zvrtlo..., ale receptem to rozhodně nebylo ;-(
    No, ale mančaft mě nevypískal... ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Casino, kolik plechů vyšlo z této dávky těsta ? Chci dneska upéct . Moc se na ně těším , Heru, nebo máslo, co bude lepší?;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    casino: Děkuji za zprávu. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Mám rád guláš:yes:
    Mám rád chleba:yes:
    Guláš s chlebem bych pozřel snad jen pod pohrůžkou :-8
    No tak jsem si ke gulášku napekl banketky (samozřejmě to byla i generálka před plánovanou oslavou ;-)
    Jsou v ý ý ý b o r n é :yes:
    ***
    S těstem se velmi dobře pracuje
    Dělal jsem kousky asi 35g
    Tvořil jsem rohlíčky, uzlíky, nastřihnuté bulky, vruty
    Sypal jsem solí, kmínem, sezamem, mákem
    Pekl jsem při 200°C/18minut (bez HV)
    Pečivo je z vrchu chrumkavé, zevnitř vláčné a jdou z něho dobře odlamovat jednotlivá sousta
    :-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    casino: Je to tak, jak píše Cat. Měla jsem plynovou troubu, tak jsem teplotu nepsala, byl to s ní dlouholetý boj.;-) Nyní mám už elektrickou, tak u nově vkládaných receptů se snažím tyto údaje uvádět. Tj. teplotu a přibližný čas pečení, doplnila jsem i zde do receptu. ;-)
    cathleen: Díky.:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Chápu:-)
    Mně jde akorát o uživatelský komfort :-K
    No, nechci být za análalpinistu :-8 ale v mých očích by vůbec neutrpěla autorčina reputace ani kdyby do receptu zkopírovala váš údaj o teplotě, že ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: Merylas u svých receptů vždy reaguje, takže určitě dojde i sem. Jen zatím napíšu, že "problém napsat teplotu pečení" není, ale Merylas tu několikrát už dříve zmiňovala, že teplotu jen odhaduje (nižší, vyšší), má - měla starší plynouvou troubu bez nastavení stupňů.

    Odpovědět

  • casino casino

    V dohledné době mě čeká banket, tak hledám rcp na banketky:-)
    Opravdu se jedná o nepřekonatelný problém doplnit do receptu teplotu pečení (podle cathleen: zpočátku 200°C), že aby jeden nemusel pátrat v komentářích, nebo u jiných receptů? ;-)

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Dobrý večer, dnes manžel někde koupil banketky, tak jsem se těšila, že to budou takové křehké, které se hodně drobily, jako si je pamatuji jako malá. Banketky, které donesl, byly uz na pohled z klasického rohlíkového těsta, takže jsem byla docela zklamaná. Nemáte náhodou někdo recept na křehké banketky, ne podle názvu receptu, ale s jiným druhem těsta? Bohužel retro banketku neumím lépe popsat, ale určitě nebyla chuťově jako klasický rohlík Moc děkuji.

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • AniCiz AniCiz

    :yes:banketky jsou opravdu výborné,děkuji za recept:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-) panotec (neregistrovaný/á), autorka sice nejsem (a taky vím, že Merylas má plynovou troubu, tak stupně přesně neví)....doporučila bych péct na 200°C (i když - každá trouba peče jinak, tak si pečivo hlídejte. Kdyby moc tmavlo, snižte teplotu pečení tak na 180°C.)
    Menší tvary pečiva je třeba péct kratší dobu a prudčeji;-) ať nejsou dlouhým pečením vysušené a tvrdé.

    Odpovědět

  • panotec panotec(neregistrovaný)

    Na kolik stupňů se to peče?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Radko,mouku dávám opravdu polohrubou;-) Ono holt to pečivo chutná nejvíce první den. Jestli můžu doporučit nějaké těsto na pečivo co je dobré i druhý den,tak to je tady tohle s majonézou.http://www.toprecepty.cz/recept/1512-housticky/ Z toho těsta se dají dělat jak housky,tak i rohlíky nebo veky;-)A droždí používám raději čerstvé,pokud teda mám. Dávám mu přednost před sušeným, ale sušené používám taky ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: domácí banketky recept domácí banketky pečeme v domácí pekárně domácí rohlíky banketky banketní pečivo rohliky banketky těsto na banketky banketky z domácí pekárny pečivo banketky recept na domácí banketky rohlicky banketky banketní pečivo recept recept na pečení rohlíků celozrnné banketky domaci pekarna banketky výborné banketky pečivo banketka banketky-recept domaci banketka domácí rohlíky banketky recept