Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné rohlíky jsou skvělé nejen k snídani, ale i na svačinu nebo k večeři. Když je upečete podle našeho receptu, zaručeně vám dlouho doma nevydrží a budou rozebrané než se nadějete. Nejlepší jsou čerstvé, ale pokud byste chtěli péct rovnou větší dávku, snadno je zmrazíte a po vytažení budou také chutnat výtečně.

Rohlíky nebo různé housky a pletýnky představují často naši typickou snídani nebo svačinu. Toto pečivo běžně kupujeme, ale vyzkoušejte upéct alespoň občas domácí. Chuť je nesrovnatelná a práce s tímto pečivem není až tak moc. Na přípravu těsta lze využít domácí pekárnu, ale těsto zvládnete snadno i bez její pomoci. 

Co si připravit na domácí rohlíky

Potřebujete pouze mouku, vlažnou vodu, droždí, sůl, cukr a tuk (olej, máslo nebo sádlo). Do některých receptů přijde ještě mléko a vejce. Kromě typického bílého pečiva vyzkoušejte i varianty s celozrnnou moukou (např. špaldovou), pečivo bude hutnější a výživnější, nebo tzv. pivní rohlíky, které se zadělávají pivem.

Domácí rohlíky jako z pekárny

Název je trochu zavádějící, protože tyto rohlíky jsou ještě lepší než z pekárny. Vyzkoušejte a ochutnejte.

  1. Na základní dávku stačí jen několik základních surovin. Připravte si 500 g hladké mouky, 60 g změklého másla, 250–270 g vody, 1 lžičku cukru, 2 rovné lžičky soli a 10 g droždí. Na potření povrchu ještě 1 vejce a trochu mléka, na posypání mák (nebo kmín a sezamové semínko).
  2. Do mísy dejte mouku a k jejímu kraji sůl. Do mouky udělejte důlek a do něj nalijte vlažnou vodu, přidejte cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek.
  3. Pak přidejte změklé máslo a zadělejte těsto. Při pokojové teplotě bude potřebovat ke kynutí asi hodinu.
  4. Pak ho přendejte na vál a rozdělte na stejné kousky. Vytvořte z nich trojúhelník a srolujte od nejširší části až ke špičce. Podívejte se, jak rohlíky správně tvarovat.
  5. Vytvořené rohlíky rovnejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě cca 20–30 minut dokynout
  6. Pak potřete vajíčkem rozmíchaným s troškou mléka a posypte mákem.
  7. Pečte asi 12–17 minut při teplotě 220 °C. Takto je to jednoduché a rychlé. 

Před pečením rohlíků doporučujeme zhlédnout následující video, postup pak pro vás bude ještě snazší.

Pokud vám přece jen zůstanou rohlíky ještě do dalšího dne, můžete je velmi krátce rozpéct a budou chutnat skoro jako čerstvé. K rozpečení lze použít gril nebo rozehřátou troubu. Při rozmrazování zmražených rohlíků v mikrovlnné troubě buďte opatrní, stačí je tam nechat trochu déle a rohlíky ztvrdnou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více