Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá
Zdroj: Toprecepty, Vigon

Voňavé nadýchané pečivo, které nemá nic společného s občas trochu „plastovou“ potravinou z některých obchodů, určitě přijde k chuti. Domácí houstičky pekly naše babičky a jejich typická vůně byla nezapomenutelná.

Proč upéct domácí housky

Babičky jim říkaly žemle a jejich vůně byla pověstná. Na to, proč se pustit do přípravy domácího pečiva, existuje jednoduchá odpověď. Vynikající a na patře se rozplývající houstičky skvěle nastartují den. 

Kupované housky a rohlíky v supermarketech často bývají gumové a s těmi domácími se nedají srovnat. S pár triky navíc není příprava složitá a zvládne ji i začátečník v kuchyni

Přesto je před přípravou třeba myslet na to, že pečivo chystáme z kynutého těsta a to je určené k rychlé spotřebě. Nejlepší je ho sníst do 24 hodin od upečení. S přibývajícím časem totiž ztrácí nadýchanost a vláčnost.

Co je potřeba na přípravu housky

Na housku je potřeba pouze pár ingrediencí. Stačí mouka, tuk, vejce, sůl a kvásek. Ten připravíme z droždí, cukru a mléka. Housku můžeme také navrch posypat. Někdo dává jen hrubozrnnou sůl a kmín, variantou je třeba mák, i sezamová a slunečnicová semínka.

V případě kynutého těsta je důležité, aby potraviny nebyly studené. Mléko by nemělo být ani studené ani horké. Ani v jednom případě by se proces kynutí nenastartoval. Aby se housky povedly a hezky nakynuly, je také třeba těsto dobře uníst

Jak se plete houska

Plést housku můžeme třeba tak, že těsto rozdělíme na dílky. Z každého vytvoříme malou bulku. Necháme ji odpočinout, stačí 5–8 minut. Pak bulku rozválíme do "šišky" a z ní vytvoříme tři prameny. Případně prameny lehce povytáhneme do délky a upleteme klasický cop. Existují i další varianty pletení.

Jak se peče houska

Než dáme housky do trouby, je třeba nechat všechny upletené housky na plechu dokynout. Rozklepneme vejce, rozkvedláme ho a potřeme jím housky. Housky můžeme potřít ale i vlažnou vodou a případně posypat solí a dalšími ingrediencemi. Pak dáme housky do trouby vyhřáté na 200–220 °C a pečeme asi čtvrt hodiny.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak upéct domácí housky

Na housky jako od babičky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1 máslo, 84 g droždí, 0,5 l mléka, lžička cukru, 2 vejce + 1 vejce na potření a 4 rovné lžičky soli. Na posyp: kmín, sezam a slunečnicová semínka.

Jak na to? Máslo vyndejte z lednice a nechte povolit. Odvažte si hladkou mouku do velké mísy. Do misky nalijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr, rozdrobte kvasnice mírně posypte moukou z odváženého množství. Nechte vzejít na teplém místě zakryté utěrkou. Trvá to asi čtvrt hodiny.

Do mísy s moukou přisypte celozrnnou mouky. Přidejte povolené máslo, zbytek vlažného mléka, rozklepněte vejce a přilijte vzešlý kvásek. Dobře vypracujte těsto, vytvořte bochánek a opět nechte kynout na teplém místě, zakryté utěrkou, asi půl hodiny.

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Upleťte housky a pokládejte je na plech. Počítejte s tím, že trochu nabudou, tak je dávejte trochu dál od sebe. Nechte dokynout asi 15-20 minut. Troubu předehřejte na 200-220 °C. Do skleničky rozklepněte vejce a mašlovačkou těsto potřete. Posypejte třeba hrubozrnnou solí a kmínem. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. 

Náš tip: Připravte si babiččiny žemličky podle tohoto videa:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více