Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Zdroj: Iva Trhoňová

Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko? Žádný problém! S tímto receptem máte zaděláno, vykynuto i upečeno do hodinky. Možná pak už do obchodu ani vůbec nebudete chtít chodit. Zkuste tyhle sádlové houstičky. Uvnitř jsou jemné, na povrchu krásně křupavé.

Když pekařka promluví...

Někdy je potřeba upéct pečivo honem - honem a sádlové těsto je pro tuto situaci jako dělané. Z něj pak zcela jednoduše tvarované rychlé pečivo obsahuje trochu žitné celozrnné mouky, a tak není zcela „bílé, prázdné“. Vše připravit a upéct trvá jen něco málo přes hodinu, ale ten, kdo nepospíchá, může použít menší množství droždí (13-15 g), lehce protáhnout kynutí těsta i pečiva na plechu a to pak bude zcela dokonalé. Naopak – ve spěchu je možné použít droždí více, kynutí pak bude probíhat rychleji a tvarování si můžeme také zjednodušit – místo pletení housek z bulek narazíme raženky nebo kaiserky.

Co budete na přípravu jednoduchého těsta potřebovat? 280 g vody, 17–25 g čerstvého droždí, 450 g hladké mouky, 50 g celozrnné žitné mouky, 2 lžičky soli, 4 lžice rozpuštěného sádla (asi 30 g) Na potření a posyp před pečením: vejce, hrubá sůl, celý, kmín, celý mák, sezam nebo len

Jak postupovat? Ve vlažné vodě dobře rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti jen asi 20–30 minut vykynout. Těsto krátce propracujeme, rozdělíme na 8–12 kousků. Ty vytvarujeme do bulek a necháme je odpočinout, jen než si nachystáme plech na pečení a v misce rozšleháme vejce na potření. Můžeme tvarovat různými způsoby, nejjednodušší jsou raženky nebo tyto housky. Bulky lehce vyválíme na krátky silný pramen a upleteme z nich housky. Všechny vytvarované kousky uložíme na plech a necháme kynout jen po dobu, než se dobře rozehřeje trouba (asi 20 minut). Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme (210–220 °C / asi 17 minut).

Nejjednodušší a hlavně nejrychlejší způsob pletení housek z jednoho pramene je tento:

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více