Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
8. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá příprava horkého nápoje, do kterého v létě často ještě přidáváme několik kostek ledu. Nic proti, ale vyrobit si ledový kofeinový drink jde i jinak a kávoví fajnšmekři dokonce tvrdí, že lépe. Jen to trvá trochu déle…
Hodiny k dokonalosti
Cold brew, neboli „studené vaření“, je způsob přípravy kávy, při kterém se hrubě mletá kávová zrna zalévají studenou vodou, poté se dlouhé hodiny louhují a následně cedí přes filtr. Celý proces trvá 12 až 24 hodin a výsledkem je velice jemný, přesto chuťově výrazný nápoj, který na rozdíl od kávy „vařené“ postrádá hořkost a kyselost. Podle portálu Coffeespot.cz pomalá extrakce, navíc za pomocí studené vody, „vytáhne“ z pražených mletých kávových zrn to nejlepší. A ačkoliv se zdá, že jde o dlouhou dobu, aktivní práce s nápojem zabere ve skutečnosti pár minut. O zbytek se postarají voda, káva a lednice. Kromě toho, káva ve stylu cold brew se obvykle připravuje ve větším množství a vydrží v chladu klidně týden až dva. Takže si vlastně napoprvé trochu počkáte, ale pak už jen servírujete z lednice dokonalý osvěžující kávový nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Hrubě mletá kávová zrna se ve vhodné sklenici zalijí studenou vodou, vše se řádně promíchá, zavíčkuje a nechá 12 až 24 hodin v chladu macerovat. Poté je potřeba nápoj přecedit přes kávový filtr. Na jeden díl kávy se používá 10 dílů vody, tedy přibližně 100 g kávy zalévejte 1 litrem studené vody. Ale samozřejmě je to na vás, klidně pro začátek zkuste poměr 90 g kávy na 1 litr vody, anebo později naopak můžete kávy přidat, tedy například použít 140 až 150 g kávy na 1 litr vody.
Mohlo by vás zajímat
Ještě lepší kafe
Chcete-li si nápoj opravdu vychutnat, je vhodné použít pro jeho přípravu výběrovou kávu. Výběrová káva se vyrábí z kávových zrn té nejvyšší kvality a následně se šetrně praží. Proto právě tahle káva dodá nápoji ve stylu cold brew naprosto nezaměnitelné aroma i chuť. No a samozřejmě, vliv na výsledek má také kvalita vody. Máte-li filtrační konvici, určitě ji pro tento případ použijte. Další drobnosti jsou už na vás. Dáte-li si kávu s cukrem nebo bez, s mlékem nebo černou, případně chladivý efekt ještě podpoříte ledem, to už je jen a jen na vašem rozhodnutí. Každopádně si to užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den ledového čaje
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
Den kávových koktejlů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12