Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Zdroj: Pixabay, JASONBON

Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové nápoje vás skvěle osvěží, dodají vám energii a fungují také jako lehký dezert. Naučte se s námi neznámější kavárenské hity nadcházejícího léta.  

Někdo to rád chladné

Čím víc teplejších dnů přichází, tím víc máme potřebu se nějak ochladit, třeba v podobě studených nápojů. Míchané koktejly a různé chladivé drinky k tomuto období zkrátka patří. A i některé obvykle horké nápoje se mohou s několika kostkami ledu, případně za pomoci jiných ingrediencí, proměnit v příjemné osvěžení. Právě sem patří i espresso tonic, řecká frappé káva nebo kávový mango shot.

Řecké frappé

Pokud si myslíte, že řeckým národním nápojem je ouzo nebo snad Metaxa, jste daleko od pravdy. Ve skutečnosti je to frappé! Nápoj z našlehané instantní kávy, cukru a ledu vznikl podle portálu Vice.com omylem, a to v roce 1957 v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu. Dimitrios Vakondios z firmy Nestlé tam tehdy návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o přestávce dát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu. Nasypal tedy do šejkru kávu, cukr a led a nádobkou zatřepal. Frappé bylo na světě!

Nápoj se stal populárním i díky masivní televizní reklamě značky Nescafé. Zkrátka tehdy nebylo nic víc in, než pít ledovou kávu s pěnou nahoře. Z frappé se stala řecká „národní káva“, do které se zamiloval celý svět. Připravit si tuhle delikatesu je snadné. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, vodu a šejkr, nebo elektrický napěňovač mléka. V nejhorším dobře poslouží i obyčejná zavařovačka. Všechny suroviny se zkrátka musejí dobře promíchat, nebo spíš prošlehat. Díky tomu vznikne ona magická kávová pěna. Tu pak stačí jen doplnit studenou vodou, ledem, případně mlékem a ihned podávat.

Espresso tonic

Možná si říkáte, že spojení hořké a hořké nemůže fungovat. Není to už trochu moc? Věřte nám: není! Tonic není jen hořký, je také sladký a chuťově výrazný a ve spojení s horkým, čerstvě uvařeným espressem vytvoří harmonický pár. A to není všechno. Espresso tonic se zásadně podává v průhledné sklenici doplněné ledem, někdy i bylinkami, třeba rozmarýnem. Právě prolínání černé kávy s čirým tonikem vytvoří kromětoho chuťového ještě zážitek vizuální. A jak na to? Do sklenice nalijte vychlazený tonic a doplňte jej ledem. Poté už jen pomalu přilijte hotové espresso. Nápoj můžete ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče.

Mango shot

Nápoj se připravuje stejně jako espresso tonic, jen místo toniku použijete sladký mangový džus. Aby chutě dobře hrály dohromady, je podle webu Kavovezrno.cz vhodné vybrat pro přípravu espressa na mango shot jednodruhovou, světle praženou výběrovou kávu. Jedině tak bude zážitek opravdu dokonalý. Ostatně, tak je tomu u výběrové kávy vždy, ať už z ní připravujete jakýkoliv nápoj.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více