Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
13. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové nápoje vás skvěle osvěží, dodají vám energii a fungují také jako lehký dezert. Naučte se s námi neznámější kavárenské hity nadcházejícího léta.
Někdo to rád chladné
Čím víc teplejších dnů přichází, tím víc máme potřebu se nějak ochladit, třeba v podobě studených nápojů. Míchané koktejly a různé chladivé drinky k tomuto období zkrátka patří. A i některé obvykle horké nápoje se mohou s několika kostkami ledu, případně za pomoci jiných ingrediencí, proměnit v příjemné osvěžení. Právě sem patří i espresso tonic, řecká frappé káva nebo kávový mango shot.
Mohlo by vás zajímat
Řecké frappé
Pokud si myslíte, že řeckým národním nápojem je ouzo nebo snad Metaxa, jste daleko od pravdy. Ve skutečnosti je to frappé! Nápoj z našlehané instantní kávy, cukru a ledu vznikl podle portálu Vice.com omylem, a to v roce 1957 v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu. Dimitrios Vakondios z firmy Nestlé tam tehdy návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o přestávce dát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu. Nasypal tedy do šejkru kávu, cukr a led a nádobkou zatřepal. Frappé bylo na světě!
Mohlo by vás zajímat
Nápoj se stal populárním i díky masivní televizní reklamě značky Nescafé. Zkrátka tehdy nebylo nic víc in, než pít ledovou kávu s pěnou nahoře. Z frappé se stala řecká „národní káva“, do které se zamiloval celý svět. Připravit si tuhle delikatesu je snadné. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, vodu a šejkr, nebo elektrický napěňovač mléka. V nejhorším dobře poslouží i obyčejná zavařovačka. Všechny suroviny se zkrátka musejí dobře promíchat, nebo spíš prošlehat. Díky tomu vznikne ona magická kávová pěna. Tu pak stačí jen doplnit studenou vodou, ledem, případně mlékem a ihned podávat.
Espresso tonic
Možná si říkáte, že spojení hořké a hořké nemůže fungovat. Není to už trochu moc? Věřte nám: není! Tonic není jen hořký, je také sladký a chuťově výrazný a ve spojení s horkým, čerstvě uvařeným espressem vytvoří harmonický pár. A to není všechno. Espresso tonic se zásadně podává v průhledné sklenici doplněné ledem, někdy i bylinkami, třeba rozmarýnem. Právě prolínání černé kávy s čirým tonikem vytvoří kromětoho chuťového ještě zážitek vizuální. A jak na to? Do sklenice nalijte vychlazený tonic a doplňte jej ledem. Poté už jen pomalu přilijte hotové espresso. Nápoj můžete ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče.
Mango shot
Nápoj se připravuje stejně jako espresso tonic, jen místo toniku použijete sladký mangový džus. Aby chutě dobře hrály dohromady, je podle webu Kavovezrno.cz vhodné vybrat pro přípravu espressa na mango shot jednodruhovou, světle praženou výběrovou kávu. Jedině tak bude zážitek opravdu dokonalý. Ostatně, tak je tomu u výběrové kávy vždy, ať už z ní připravujete jakýkoliv nápoj.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami