Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Zdroj: Freepik

O Dalgona coffee se někdy z legrace říká, že je to káva postavená na hlavu, anebo že vznikl, když spolu instantní káva a capuccino měly dítě. Každopádně to nic nemění na jeho popularitě, která začala v době pandemie a trvá dodnes. Příprava je snadná a zvládne ji doma každý! Ta chuť za to rozhodně stojí.

Káva naopak 

Obliba tohoto zajímavého drinku začala v roce 2020. Jak píše server Bbc.co.uk, Dalgona je jako kapučíno postavené na hlavu; protože má mléko dole a až na něm je kávová pěna, někdy dozdobená rozdrcenými sušenkami, kakaem či polevou.

Světovou popularitu získal nápoj díky jihokorejskému herci Jung Il-woovi, který si kávu objednal během natáčení televizní show. Jelikož mu nápoj chutí připomínal korejské karamelové bonbony Dalgona, dostala káva právě podle nich svůj název.

Někdy se jí také přezdívá karanténní káva, protože vznikla v reakci na uzavření většiny kaváren pod vlivem pandemie. Ale Dalgona zní určitě lépe.

Dalgona coffee vlastní výroby

A jak se Dalgona vlastně připravuje? Nejdříve je potřeba vyšlehat hustý, hladký, medově zbarvený krém z instantní kávy, cukru a vody v poměru 1:1:1. Tedy například 2 lžíce kávy, 2 lžíce vody a 2 lžíce krupicového cukru.

Vyšlehaný krém by měl konzistencí připomínat sníh z bílků. Jakmile jej budete mít hotový, stačí krém přidat do sklenice se studeným mlékem. Jelikož u tohoto nápoje hraje velký význam taky vizuální efekt, rozhodně jej nepodávejte v hrníčku, ale v čiré sklenici.

Doplnit Dalgona kávu můžete dle libosti třeba ledem (ten dejte do mléka ještě před navrstvením krému), nebo čokoládovou posypkou, sušenkami či karamelovým přelivem.

Dalgona coffee je také velmi fotogenický drink, který se virálně šířil po internetu v rámci návodů, jak si něco vyrobit doma a svépomocí (říká se jim DIY neboli do it yourself, tedy udělej si sám), a pak dokonce vznikla i kávová výzva.

Pod hashtagem #dalgonacoffeechallenge se uživatelé sociálních sítí nejen předháněli v tom, kdo nápoj ozdobí a nafotí lépe, ale zároveň tahle výzva, podobně jako jiné, pomáhala tvůrčím způsobem zvládnout napětí způsobené pandemií. 

Takže jestli jste ve stresu, pusťte se do toho taky. Uvidíte, že vám Dalgona coffee zlepší náladu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více