Delikatesa první republiky: Upečte punčové kobližky podle Marie-Janků Sandtnerové
8. 7. 2021 Vaření
Koblihy i jiné sladké dobroty si dnes můžete bez potíží koupit v každé sámošce, ale domácí pečení je něco jiného. Jakmile se to v kuchyni rozvoní, každému se hned zlepší nálada. Zkuste si vyrobit zajímavé koblížky, které vlastně tak úplně koblížky nejsou…
Trochu jiné kobližky
Vzpomínáte si na slavnou pohádku O koblížkovi? Děda na něj dostal chuť, babička koblížek usmažila, dala ho na okno vychladnout, jenže ten rošťák kulatý utekl pryč. To se vám s naším receptem, ani s koblížkem podle něj udělaným nestane! Jednak není pohádkový, ale také vůbec není smažený. Slavná česká učitelka vaření a autorka mnoha kuchařských knih Marie-Janků Santnerová totiž ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 uvádí recept na punčové kobližky, které spíš připomínají malé dortíčky. Každopádně, jestli stejně jako my máte rádi staré dobré časy, pak vás jistě originální, téměř sto let starý recept nadchne. Pojďte si s námi upéct koblížky, které můžete směle servírovat i té nejváženější návštěvě!
Co budete potřebovat
Nejdříve si připravte suroviny. Na těsto budete potřebovat 14 dkg tlučeného cukru, 6 žloutků, 6 bílků, 1 lžíci likéru, 14 dkg krupičkové mouky, máslo a mouku na vymazání plechu, na upečený korpus pak 20 dkg malinové zavařeniny. Na nádivku zbytky těsta, 10 dkg ořechů, 10 dkg pudrového cukru, 1 lžíci malinové nebo ananasové šťávy, 1/10 rumu nebo punče. Na punčovou polevu budete potřebovat 35 dkg pudrového cukru, 2 lžíce vařící vody, 1 lžíci rumu nebo punče a 1 lžičku citronové nebo pomerančové šťávy. Na dozdobení pak použijete 10 dkg zavařených třešní a 1 dkg pistácií.
Jak na to
Postup je podle Sandtnerky následující: Tlučený cukr, žloutky a likér třeme 15 minut, pak přidáme mouku a sníh z bílků. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme na 2 cm vysoko. Pečeme v dobře předehřáté troubě dorůžova. Upečené těsto necháme vychladnout a poté z něj malou kulatou formičkou vykrajujeme kobližky (dortíčky), které slepujeme malinovou zavařeninou vždy dva k sobě.
Připravíme si nádivku. Odkrojky korpusu rozdrobíme a smícháme s nastrouhanými ořechy, pudrovým cukrem, malinovou šťávou a rumem nebo punčem. Navrch každé kobližky naneseme hromádku nádivky a polijeme ji bílou punčovou nebo rumovou polevou, smíchanou ze všech výše uvedených surovin. Na polevu dáme zavařené třešně omočené v nasekaných pistáciích. Hotové kobližky složíme do papírových košíčků.
Jak vidíte sami, klasické smažené koblihy tento recept nepřipomíná ani trochu, ale to vůbec nevadí. Na chuti to těmto kobližkům podle Marie-Janků Santnerové vůbec nic neubírá. Zkusíte je připravit? Pokud ano a nemáte zrovna doma pistácie, nevadí, držte se receptu, jen na závěr dozdobte kobližky podle svých možností. Klidně třeba růžovou polevou a cukrovou květinkou, jako na naší fotce!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
Český král Karel IV. pořádal velkolepé hostiny, ale nejvíc si stejně pochutnal na obyčejném chlebu s máslem
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42