Masopustní koblihy

Moučníky KynutéSmažené Doba přípravy: 2 h 30 min 7 názorů

Moučníky KynutéSmažené Doba přípravy: 2 h 30 min 7 názorů

Suroviny 15 porcí

500 g hladké mouky
35 g droždí
3 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g másla
50 g cukru krupice
3 lžíce rumu
špetka soli
trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
1 litr oleje na smažení
Na hotové koblihy:
máslo
rum
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete v misce na tekutou kaši. Chvilku to trvá, tak vydržte. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu – pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

  2. Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte. Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůrou.
    Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu a půl.

  3. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a vykrájejte koblihy. Z toho, co ještě zbude už koblihy nedělejte. Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané. Udělejte třeba uzle apod.

  4. Kolečko na koblihu splácněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět splácněte, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Vezměte vykrajovátko a vykrojte koblihu. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení neuteče.

  5. V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy v kastrolu plavaly a nedotýkaly se dna. Že je olej dost horký poznáte tak, že do něj ponoříte útržek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.

  6. Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou. Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.

  7. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.

  8. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu Masopustní koblihy

  • janatka janatka

    Tak jsem vyzkoušela. Nejsem zklamaná z těsta, krásně se s ním pracovalo. Plnila jsem mákem, marmeládou a čokoládovou náplní. Byla jsem překvapená jak se povedly a chutnaly báječně, jsou nadýchané, nesplasky po vychlazení. ;-) Měla jsem 25 ks z tohoto množství těsta, vykrajovala jsem menší sklenicí.
    Určitě to nebylo naposledy.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    dvevtroube: Ne tak, hr na mě ! Nejdříve upeču buchty:-((, ty se mi taky nedařily a v sobotu je mám v plánu 9 pokus! Až pak, se pomaloučku duševně připravím, /aspoň tak týden rekonvalescence /a na další sobotu se pokusím se o kobliy! To zase bude pozdvižení , tady na topkách, ále snad něco snesu! :-((

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Tak v první řadě jsem měla v robotu špatnou metlu:-D, což mi později cvaklo a vyměnila jsem ji. Máslo a cukr se má utřít a to hákem nešlo :-Q. To s těmi kvasnicemi není těžké. Chce to chvilku času a bude z nich kašička :-).
    A pak už se jen dá do mísy mouka a kvásek. Je hotovo, téměř ;-).
    Taky se to dá udělat klasicky. Mouka, důlek, droždí, trocha cukru a vlažného mléka, posypat moukou, nechat vzejít kvásek a pak přidat zbytek.
    Nebála bych se toho ani v domácí pekárně. Tekuté dolů, mouka, na mouku do jednoho rohu sůl, druhý roh droždí a cukr a ten zbytek a tady by se o vše postarala pekárna :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    dvevtroube: Jsem skeptická , ty jsi vyměnila třikrát metlu na šlehání v mixéru , záhada , jak si poznala , že to máš vyměnit?:-?

    Ta vychytávka s těmi kvasnicemi ," je podezřelá", to nesvedu a pak už vůbec ne , jak to tam postupně přidáváš , určitě to domotám ! No , teoreticky , ale velmi teoreticky, z dálky a moc velké dálky, se na to ještě jednou kouknu, ale chytá mě panika.:-(( Na té fotce, jsou moc krásné!!

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Určitě se povedou. Mám k tomu i videorecept ;-) https://youtu.be/QM9Jjln7X_0?list=PLc0Izt8HzerF-Q6...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mně se koblihy nikdy nepodaří! ;-(

    Odpovědět

  • Dobrutka Dobrutka

    Krása na pohled :-K

    Odpovědět

Tématické fráze: masopustní koblihy recept na koblihy koblihy recept rychlé masopustní koblihy recept recept na masopustní koblihy koblihy masopustní koblihy recept recepty na koblihy masopustní koblihy-recept top recepty koblihy koblihy masopustní maopustni koblihy masopustní kobliha masopustní recepty recept koblihy koblihy masopustní domácí masopustní koblihy youtubekoblihy top recept na koblihy koblihy top recepty