Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou

10. 6. 2021 10:03

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, RitaE Zdroj: Pixabay, RitaE
Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte připravený za chvilinku a návštěva si určitě pochutná. Nabízíme vám dnes tři variace podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.

Naslano i nasladko

Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do nichž se přidávají různé přísady, a vše se pak peče na rozpálené pánvi. V současné době jsme zvyklí spíše na omelety slané, ale dříve byly běžné i omelety sladké a nejedna restaurace je nabízela v dezertním menu. Právě proto, že sladká nadýchaná omeleta patří spíš do doby minulé, sáhli jsme dnes po historických receptech a nabízíme vám tři variace podle české učitelky a autorky kuchařských příruček Marie Janků-Sandtnerové, které se přezdívá zkráceně taky „Sandtnerka“. Sandtnerová vydala několik kuchařek a ve své době byla skutečnou mistryní v oboru. Přeneste se tedy s námi o století zpátky a upečte si poctivé omelety, které byste klidně mohli servírovat i na prezidentský stůl. Recepty jsou z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936.

Omeleta třená

Potřebujete 40 g změklého másla, 75 g cukru, 5 žloutků, 5 bílků, 500 ml mléka, 300 g krupičné mouky, citronovou kůru, tlučenou vanilku, máslo na potírání pánve a džem a cukr na dokončení. Do prošlehaného másla přidejte cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru a dobře utřete, asi tak 15 minut. Poté po lžících přidávejte studené mléko a krupičnou mouku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Omeletovou pánev vymažte máslem, rozehřejte a těsto na ni po částech rozetřete a upečte omeletu po obou stranách. Poté ji potřete džemem a posypte cukrem. Předpis vystačí pro 5 osob.

Omeleta z bramborové mouky

Na jednu omeletu potřebujete 140 g cukru, 4 žloutky, 4 bílky, citronovou kůru, 3 lžičky bramborové mouky, 20 g másla a 20 g mouky na pánev, džem a cukr. Utřete společně cukr, žloutky a citronovou kůru 15 minut. Pak přidejte bramborovou mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřete na tukem vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečte v předehřáté troubě. Omeletu potřete džemem, případně dozdobte ovocem, pocukrujte a podávejte.

Omeleta kynutá

Pro pět porcí potřebujete 125 g hladké a 125 g krupičkové mouky, ½ l mléka, 15 g droždí, sůl, citronovou kůru, 50 g cukru, 1 vejce, 40 g másla + na vymazání pekáče, 1/8 mléka na zalití, džem, máslo na pečení. Postup je následující: smíchejte obě mouky, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru, z droždí vykynutý kvásek a vlažné mléko, ve kterém jste rozmíchali celé vejce a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto dobře propracujte a nechte vykynout. Poté z něj pečte na rozpálené, máslem vymazané pánvi omelety. Po upečení je plňte džemem, případně i tvarohovou nádivkou, složte je do vymazaného pekáče, zalijte mlékem a v předehřáté troubě upečte. Anebo je podávejte klidně hned po usmažení na pánvi.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste zrovna na chalupě bez kuchyňské váhy nebo se vám…
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech dodržovat má. Ale co když vám voda už trochu leze…
Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme…