Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou
Zdroj: Pixabay, RitaE

Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte připravený za chvilinku a návštěva si určitě pochutná. Nabízíme vám dnes tři variace podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.

Naslano i nasladko

Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do nichž se přidávají různé přísady, a vše se pak peče na rozpálené pánvi. V současné době jsme zvyklí spíše na omelety slané, ale dříve byly běžné i omelety sladké a nejedna restaurace je nabízela v dezertním menu. Právě proto, že sladká nadýchaná omeleta patří spíš do doby minulé, sáhli jsme dnes po historických receptech a nabízíme vám tři variace podle české učitelky a autorky kuchařských příruček Marie Janků-Sandtnerové, které se přezdívá zkráceně taky „Sandtnerka“. Sandtnerová vydala několik kuchařek a ve své době byla skutečnou mistryní v oboru. Přeneste se tedy s námi o století zpátky a upečte si poctivé omelety, které byste klidně mohli servírovat i na prezidentský stůl. Recepty jsou z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936.

Omeleta třená

Potřebujete 40 g změklého másla, 75 g cukru, 5 žloutků, 5 bílků, 500 ml mléka, 300 g krupičné mouky, citronovou kůru, tlučenou vanilku, máslo na potírání pánve a džem a cukr na dokončení. Do prošlehaného másla přidejte cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru a dobře utřete, asi tak 15 minut. Poté po lžících přidávejte studené mléko a krupičnou mouku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Omeletovou pánev vymažte máslem, rozehřejte a těsto na ni po částech rozetřete a upečte omeletu po obou stranách. Poté ji potřete džemem a posypte cukrem. Předpis vystačí pro 5 osob.

Omeleta z bramborové mouky

Na jednu omeletu potřebujete 140 g cukru, 4 žloutky, 4 bílky, citronovou kůru, 3 lžičky bramborové mouky, 20 g másla a 20 g mouky na pánev, džem a cukr. Utřete společně cukr, žloutky a citronovou kůru 15 minut. Pak přidejte bramborovou mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřete na tukem vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečte v předehřáté troubě. Omeletu potřete džemem, případně dozdobte ovocem, pocukrujte a podávejte.

Omeleta kynutá

Pro pět porcí potřebujete 125 g hladké a 125 g krupičkové mouky, ½ l mléka, 15 g droždí, sůl, citronovou kůru, 50 g cukru, 1 vejce, 40 g másla + na vymazání pekáče, 1/8 mléka na zalití, džem, máslo na pečení. Postup je následující: smíchejte obě mouky, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru, z droždí vykynutý kvásek a vlažné mléko, ve kterém jste rozmíchali celé vejce a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto dobře propracujte a nechte vykynout. Poté z něj pečte na rozpálené, máslem vymazané pánvi omelety. Po upečení je plňte džemem, případně i tvarohovou nádivkou, složte je do vymazaného pekáče, zalijte mlékem a v předehřáté troubě upečte. Anebo je podávejte klidně hned po usmažení na pánvi.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více