Arabská káva vás dostane vůní kardamomu i svou silou. Víte, jak ji správně uvařit?
22. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Arabská káva se od té, na níž jsme zvyklí, hodně liší a není to jen přítomností voňavého koření. Je hustší, výraznější, silnější, pije se jen v malých šálcích a mléko v ní nehledejte. A v originální verzi vlastně ani cukr. Její příprava je ale takový malý rituál spojený s omamnou vůní exotického koření.
Pozor na kofein
Arabské kávě se říká gahwa a v arabském světě představuje výjimečný nápoj, který se často pojí s výjimečnými příležitostmi. To ale neznamená, že by se nepila běžně během dne. Pije, a to dokonce poměrně často, stejně jako čaj. Podává se v malých malovaných šálcích a třeba Turci ji rádi nabízejí hostům i turistům na velkých podnosech, kdekoliv v restauracích. Pokud ji jednou odmítnete, hostitel se nenechá odbýt a stejně vám ji nabídne znovu, v arabském světě je to slušnost. Když svůj šálek dopijete a další kávu už nechcete, doporučuje se šálek otočit dnem vzhůru, to je signál, že jste svou denní dávku kofeinu doplnili. Na kofein je ostatně arabská káva poměrně bohatá. Proces pražení v jejím případě totiž probíhá kratší dobu, což se odráží ve světlejší barvě kávových zrn. Podle webu Medium.com delší pražení kávových zrn snižuje v kávě množství kofeinu a obsah vody, proto má právě arabská káva obsah kofeinu vyšší a je tedy i silnější.
Mohlo by vás zajímat
Chce to džezvu nebo dallah
Na přípravu arabské kávy se používají zrna arabika, které se melou úplně najemno. V arabských obchodech bez problémů seženete kávu již namletou a rovnou si můžete koupit namíchanou směs s kardamomem v různém poměru. Nejvýraznější je ta s 40 % kardamomu. Pokud by na vás byla příliš intenzívní, můžete zvolit i třeba s 15 % či s 5 % nebo úplně bez kardamomu. Specifickou chuť dodává kávě i příprava v džezvě nebo ve speciální konvici dallah. Džezva je speciální měděná, mosazná či nerezová nádoba s užším hrdlem a dlouhou rukojetí. Dallah je typická arabská konvice s baňatým tělem, které se uprostřed zužuje, pak zase rozšiřuje. Hubice má tvar půlměsíc a někdy bývá zakryta klapkou, aby káva nevychladla. Rukojeť konvice je klikatá a je zakrytá poklicí ve tvaru věžičky. Tato konvice je používaná k přípravě kávy při výjimečných příležitostech, třeba při svatbách, což dokazuje i to, že bývá nádherně nazdobená s různými rytinami. Podávání kávy při výjimečných událostech má ovšem i svá pravidla. Na svatbách se v arabském světě podává káva slabší, jemná a nasládlá, na pohřbech hodně hořká a bez cukru.
Nechte ji vzkypět
A jak je to s přípravou? Pokud máte džezvu, nejprve do ní nasypejte kávu, na jednu porci se počítají dvě lžičky kávy. Pak se přidá cukr, cca 1 lžička a vše se zalije vlažnou vodou. Pokud není koření součástí kávy, přidejte i nadrcený kardamom nebo jiné koření (skořici, vanilku či hřebíček, šafrán či zázvor). Používá se hlavně koření, které napomáhá snadnému trávení. Džezvu pak umístěte na sporák a čekejte, dokud se na kávě neobjeví pěna a nevzkypí. Pak odstavte, zamíchejte a počkejte, až si káva zase sedne. Postup zopakujte třikrát. Nakonec kávu odstavte, počkejte, až se usadí, a nalijte ji do šálků. Nejlépe se gahwa dělá na plynovém sporáku, ale dá se připravit i na varné desce. V arabských zemích se káva vaří buď přímo někde na plameni a nebo ve žhavém písku a popelu. Do arabské kávy by neměl správně patřit ani cukr, vykompenzuje se to ale aspoň tím, že se káva obvykle podává s datlemi, sušeným či kandovaným ovocem nebo s ořechy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mražený med: delikatesa nebo jed? Odpověď medového sommeliera vás možná překvapí!
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj
Komentáře
16. 1. 2023 11:19