Mražený med: delikatesa nebo jed? Odpověď medového sommeliera vás možná překvapí!
18. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Také jste v posledních dnech zaznamenali, jaká lavina se strhla na sociálních sítích kolem staronově vymyšlené ledové pochoutky, mraženého medu? Zeptali jsme se odborníka, co na to říká. Je vůbec bezpečné mražený med jíst?
Mrazivý med
Nejdříve si připomeňme, že spojování mražené pochoutky a medu není nic nového. Přesně medem byly totiž kdysi dávno oslazovány první „ledové tříště“, tedy jakýkoliv led nebo sníh, který si lidé pokoušeli nějak zajímavě ochutit. Ovšem, tehdy se med používal jen jako dochucení již zmrzlé vody. Teď se děje něco jiného. Stovky, možná tisíce uživatelů sociální sítě Tik Tok sdílejí nebo natáčejí videa s hashtagem #FrozenHoney, tedy mražený med, a pak tuto ledovou dobrotu ve velkém rovněž konzumují. A výživoví odborníci bijí na poplach! Možná si teď říkáte, co je na medu špatně? Vždyť nám odmalička vštěpovali do hlavy, že jde o zdravou, přírodní potravinu. Změní se snad mražením složení medu a stane se tak ze zdravé dobroty rázem nezdravá? Nikoli! Je to úplně jinak!
Mohlo by vás zajímat
Všeho s mírou
Předně vás musíme ujistit, že med se mrazit může, aniž by nějak utrpěl. Jak na svých stránkách uvádí Výzkumný ústav včelařský, přechovávání medu v nízkých teplotách mu naprosto nevadí a není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. To potvrzuje i námi oslovený odborník, medový sommeliér Milan Špaček z firmy Medokomerc, který pro Toprecepty.cz říká: „Chlazením se pouze změní konzistence medu, tedy bude výrazně tužší, jinak je to ale stále ten stejný med, který má i na náš organizmus stejný vliv jako předtím.“ Tak v čem je tedy problém?
Mohlo by vás zajímat
Pouze a jenom v množství, které zkonzumujete. Jelikož byste za normálních okolností také nesnědli na posezení půl skleničky medu, není vhodné totéž udělat s medem mraženým, který k tomu asi trochu svádí. „V normálních dávkách není ani mražený med nijak jinak nebezpečnější než med klasický. Jde o tentýž obsah se stejným složením, jen jinou teplotou,“ dodává medový sommeliér a doporučuje, abychom ať mražený nebo normální med konzumovali v takové míře, jako obvykle. Med se hodí jako surovina do pečení, jako pochoutka na chleba, nebo k oslazení nápojů. Právě tak můžete využít mražený med, který neztuhne na kámen, ale stále půjde například vytlačit z plastové lahvičky. Jste-li medoví fajnšmekři, zvolte typ medu podle druhu nápoje. Jak radí sommelier Milan Špaček, do turecké kávy a pro dochucení espressa se hodí květový med, do latté a melty pastovaný, do zázvorového čaje je nejlepší med lesní a do bylinného lipový.
Mohlo by vás zajímat
Ale opravdu stačí dvě tři lžičky, při nadměrné konzumaci medu může dojít k podráždění žaludku a trávicích cest. Med je sice zdravější než běžný cukr, obsahuje cenné vitaminy a minerály, ale jeho kalorická hodnota není podle portálu Kaloricketabulky.cz o moc nižší, proto nadměrné množství medu může způsobit potíže diabetikům a není vhodné ani pro osoby, které se snaží zhubnout. V neposlední řadě ucucávání mraženého medu může vést k narušení zubní skloviny a vzniku kazu. Tak si jej raději dopřejte do nějakého nápoje a užívejte jej jako lék, tedy střídmě!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Churros z odpalovaného těsta: Připravte si španělskou dobrotu podle videonávodu
Churros, tedy silnější dlouhé sladké tyčinky obalené v cukru, jsou vyrobené z odpalovaného těsta. Toto těsto je po usmažení vláčné a jen několik… Číst více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení
Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Sushi rolky na Silvestra 2022: Podle zkušeného sushi mistra Lukáše Neckáře je zvládnete levou zadní. Takhle snadné to je
Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit… Číst více
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává… Číst více
Jak využít zbytky velikonočního mazance? Žemlovka s banánem, kávou vonící tiramisu nebo španělské „koblihy“ vás dostanou
Napekli jste na Velikonoce hodně velký mazanec a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 4 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 11 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 11 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Fit salát
Přidáno 24. 4. 2024 20:00