Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražený med: delikatesa nebo jed? Odpověď medového sommeliera vás možná překvapí!
Zdroj: unplash, Arwin Neil Baichoo

Také jste v posledních dnech zaznamenali, jaká lavina se strhla na sociálních sítích kolem staronově vymyšlené ledové pochoutky, mraženého medu? Zeptali jsme se odborníka, co na to říká. Je vůbec bezpečné mražený med jíst?

Mrazivý med

Nejdříve si připomeňme, že spojování mražené pochoutky a medu není nic nového. Přesně medem byly totiž kdysi dávno oslazovány první „ledové tříště“, tedy jakýkoliv led nebo sníh, který si lidé pokoušeli nějak zajímavě ochutit. Ovšem, tehdy se med používal jen jako dochucení již zmrzlé vody. Teď se děje něco jiného. Stovky, možná tisíce uživatelů sociální sítě Tik Tok sdílejí nebo natáčejí videa s hashtagem #FrozenHoney, tedy mražený med, a pak tuto ledovou dobrotu ve velkém rovněž konzumují. A výživoví odborníci bijí na poplach! Možná si teď říkáte, co je na medu špatně? Vždyť nám odmalička vštěpovali do hlavy, že jde o zdravou, přírodní potravinu. Změní se snad mražením složení medu a stane se tak ze zdravé dobroty rázem nezdravá? Nikoli! Je to úplně jinak!

Všeho s mírou

Předně vás musíme ujistit, že med se mrazit může, aniž by nějak utrpěl. Jak na svých stránkách uvádí Výzkumný ústav včelařský, přechovávání medu v nízkých teplotách mu naprosto nevadí a není známo, že by se nějaká složka medu mrazem ničila nebo měnila. To potvrzuje i námi oslovený odborník, medový sommeliér Milan Špaček z firmy Medokomerc, který pro Toprecepty.cz říká: „Chlazením se pouze změní konzistence medu, tedy bude výrazně tužší, jinak je to ale stále ten stejný med, který má i na náš organizmus stejný vliv jako předtím.“ Tak v čem je tedy problém?

Pouze a jenom v množství, které zkonzumujete. Jelikož byste za normálních okolností také nesnědli na posezení půl skleničky medu, není vhodné totéž udělat s medem mraženým, který k tomu asi trochu svádí. „V normálních dávkách není ani mražený med nijak jinak nebezpečnější než med klasický. Jde o tentýž obsah se stejným složením, jen jinou teplotou,“ dodává medový sommeliér a doporučuje, abychom ať mražený nebo normální med konzumovali v takové míře, jako obvykle. Med se hodí jako surovina do pečení, jako pochoutka na chleba, nebo k oslazení nápojů. Právě tak můžete využít mražený med, který neztuhne na kámen, ale stále půjde například vytlačit z plastové lahvičky. Jste-li medoví fajnšmekři, zvolte typ medu podle druhu nápoje. Jak radí sommelier Milan Špaček, do turecké kávy a pro dochucení espressa se hodí květový med, do latté a melty pastovaný, do zázvorového čaje je nejlepší med lesní a do bylinného lipový.

Ale opravdu stačí dvě tři lžičky, při nadměrné konzumaci medu může dojít k podráždění žaludku a trávicích cest. Med je sice zdravější než běžný cukr, obsahuje cenné vitaminy a minerály, ale jeho kalorická hodnota není podle portálu Kaloricketabulky.cz o moc nižší, proto nadměrné množství medu může způsobit potíže diabetikům a není vhodné ani pro osoby, které se snaží zhubnout. V neposlední řadě ucucávání mraženého medu může vést k narušení zubní skloviny a vzniku kazu. Tak si jej raději dopřejte do nějakého nápoje a užívejte jej jako lék, tedy střídmě!

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více