Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
18. 9. 2021 Vaření
Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před víc než dvaceti letech a ihned se stal hvězdou všech cukráren i narozeninových oslav. Pokud v nějakém podniku, který úplně neznáte, nevíte, co si dát ke kávičce, je medovník většinou sázkou na jistotu. Má i spousta různých variant. Tak nějakou zkuste spolu s námi.
Ruský nebo český medovník
Pokud máte nějaké povědomí o dortech typu medovník, asi víte, že jejich původ je v zemích bývalého Sovětského svazu. Dort, který si u nás kupujeme jako medovník, je ale ve skutečnosti český. Vyrábí se u nás a má českou ochrannou známku, i když receptura na něj pochází původem z Moskvy, jak se píše na webu Medovnik.cz. Takových dortů se však u nás dělá víc. Společné jsou jim pláty z medového těsta proložené hustým krémem a posypka s vlašskými ořechy. Pláty jsou po upečení křupavé, po slepení krémem krásně změknou a zvláční. Tyto dorty jsou typické hlavně pro Rusko a další okolní země, kde se jim říká buď medový dort nebo medovik.
Mohlo by vás zajímat
Dort přímo pro carevnu
I když toho o medoviku příliš nevíme, historka o jeho vzniku je poměrně romantická. Podle Russianladieshistory-daily.tumblr.com prý medovník vytvořil v 19. století mladý kuchař, který chtěl udělat dojem na Luisu Bádenskou neboli carevnu Alžbětu Alexejevnu, manželku ruského cara Alexandra I, která prý byla velice krásná. Problém byl ovšem v tom, že carevna nesnášela med a nebyla ochotná pozřít nic, v čem se nacházel. Mladý kuchař však byl v carském paláci nový a neměl tušení o carevnině zmlsaném jazýčku. Proto se ji rozhodl zaujmout novým dortem, do něhož použil med a hustou zakysanou smetanou. Carevna neměla o obsahu medu ani tušení a dort ji zachutnal tak, že si jej doslova zamilovala.
Mohlo by vás zajímat
Několik plátů těsta na sobě
Podle webu Rbth.com byl med v Rusku oblíbeným sladidlem již od pohanských dob a medových koláčů se vůbec v Rusku peče mnoho typů. Tradičně se připravují s vlašskými ořechy a jablky. I když příběh medoviku sahá až do 19. století, z následujících let o něm již žádné informace nejsou. Populárním dortem se stal, jak se píše na Theculturetrip.com, až v období existence Sovětského svazu a z Ruska se dostal k nám. Pokud byste hledali nějaký jeden originální recept na medový dort, nenajdete jej. Receptur existuje spousta, takže si můžete vybrat. I když se vzhledem k vrstvení dortu může zdát příprava medoviku nebo medovníku složitá, není to zas takový problém. Nejobtížnější je připravit jednotlivé pláty, ale s trochou trpělivosti to určitě zvládnete.
Pláty si můžete upéct i týden dopředu, pak je zabalit do potravinářské fólie a dát do lednice. Krátké odložení jim jen prospěje. Jednotlivé pláty je nutné vyválet. Chcete-li si usnadnit práci, zkuste tuto verzi těsta: V hrnci nebo míse nad parou pomalu zahřívejte 250 g másla, 100 ml mléka, 300 g cukru krupice a přibližně tři lžíce medu do úplného rozpuštění másla (hmota by měla být jen teplá, ne horká). Do lehce prochladlé máslové hmoty vešlehejte 3 vejce a 400 g hladké mouku s jednou lžičkou jedlé sody. Toto těsto pak rozetřete na 4 plechy vyložené pečícím papírem (na každý přibližně 6 lžic těsta) a upečte dohněda při 170 °C. Nechte vychladnout. Jednotlivé pláty pak zarovnejte, ať jsou stejně velké. Odřezky ale nejezte a nechte si je na dozdobení dortu.
Vyberte si ten nejdokonalejší krém
Medovníky se liší i krémy, jimiž jsou jednotlivé pláty spojeny. Tím nejklasičtějším je zkaramelizované slazené kondenzované mléko, které se smíchá s máslem, případně se šlehačkou a se smetanovým sýrem. Další variantou je ušlehaná šlehačka se zakysanou smetanou, případně se smetanovým čerstvým sýrem a samozřejmě s moučkovým cukrem. Setkat se můžete i s pudinkovou náplní smíchanou se žloutky a s ušlehaným máslem. Pokud jste se rozhodli pro krém se salkem, stačí jen prošlehat 250 g másla s jednou plechovkou kondenzovaného mléka. Chcete-li dort trochu odlehčit, udělejte si ještě jeden krém z dvou zakysaných smetan a trochy moučkového cukru podle chuti. Jednotlivé krémy pak při promazávání střídejte: jeden plát pomažte máslem se salkem, další zase smetanou. Hotový dort potřete máslovým krémem a posypejte rozdrobenými odřezky korpusů, ty můžete navíc smíchat s rozemletými vlašskými ořechy. Nasekané ořechy můžete přidat i do krému a nakonec i půlkami dort dozdobit. Hotový dort je dobré nechat nějakou dobu v chladu odležet, aby se jednotlivé ingredience krásně prolnuly.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nadýchaný jako obláček: Podobu slavného dortu Pavlova údajně inspirovala ruská baletka
Ruská zmrzlina vznikla díky inspiraci z Ameriky. Jak retro pochoutku vyrobit doma?
Med je výborné sladidlo a lze ho využít v mnohých moučnících i jiných pokrmech
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12