Medovník originál

Dorty Doba přípravy: Doba přípravy 35 minut,pečení plátu asi 7-10 minut 74 názorů

Dorty Doba přípravy: Doba přípravy 35 minut,pečení plátu asi 7-10 minut 74 názorů

Suroviny 10-12 porcí

3 vejce
300 g krupicového cukru
1 heru
3 lžíce tmavého medu
1 lžičku jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
1 plechovka salka
300 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte heru a nechte ji pomalu rozpustit.

  2. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.

  3. Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

  4. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, já těsto rozprostírám na plech prsty, jde to líp, ale záleží na vás. Těsto by mělo vždy přesahovat o kružnici alespoň centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

  5. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsem použila dortovou formu. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

  6. Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je na jemno rozdrobte nebo použijte mixér.

  7. Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem a poprašte připravenou posypkou.

Poznámka od kuchařky

Tipy na "klasický" medovník z "cukrárny" :)

■ Lehce pozměňte krémy: Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem ponořte do hrnce s vodou a dvě hodiny ji vařte. Můžete použít i tlakový hrnec, dobu varu pak zkraťte na polovinu. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel smíchejte s třetinou másla.

■ Zbytek másla prošlehejte s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilinového cukru. Přidejte hrst sekaných vlašských ořechů. Upečené pláty pak potírejte střídavě oběma krémy.

Jinak chci ještě říct,že to není můj recept,je od mé babičky která ho peče několik leta myslím si že je opravdu lepší jak kupovaný( časopis Apetit!)- pro lidi, kteří rádi kritizují,aby to měli i se zdrojem!! Nechte si chutnat! Je fakt výborný :)

Komentáře k receptu Medovník originál

  • Van Bohemia Van Bohemia

    Z těsta mi vychází 8 plátů a krému je z jednoho salka a 300g másla málo na takové množství.

    Odpovědět

  • cizkovaevicka@gmail.com cizkovaevicka@gmail.com

    Poprvé a určitě ne naposledy, perfektní recept, skvěle se pekl a šíleně žravý<3. Děkuji.:yes:

    Odpovědět

  • Cninka Cninka

    Podle tohoto receptu peču medovník už let a všem extrémně moc chutná. Není tolik sladký jako jiné medovníky a je rychlý a jednoduchý a jednoduše dokonalý :)

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Ubrala jsem polovinu cukru a je..výborný!

    Odpovědět

  • Majkl Majkl(neregistrovaný)

    Medovník sám o sobě by nebyl vůbec špatný, ale je příšerně sladký. Sám mám rád sladké, ale tohle je skoro, jakobyste jedli jen cukr. Dělal jsem to i včetně poznámky, těch 600 g cukru je tam prostě hrozně poznat, měla by tam být zhruba tak polovina.
    Zkoušel jsem jednou, po druhé zkoušet nebudu. Škoda

    Odpovědět

  • Sam Sam (neregistrovaný)

    Srednica talerza lub formy tortowej.

    Joanna:

    Odpovědět

  • Joanna Joanna(neregistrovaná)

    Mam pytanie: Na jaką średnicę wałkować placki?

    Odpovědět

  • Renča Renča(neregistrovaná)

    x-hanny-x: :yes::yes::yes:jsem velice spokojená tento recept mám z tv-papriky je výborný a jednoduchý a dělám si ho troške podle sebe ,aby nebyl tak suchý postříkám každý plát rumem a každý plát sypu ořechy nakrájené na hrubo je lepčí

    Odpovědět

  • Andrea Andrea(neregistrovaná)

    vždy se mi tento medovní poadařil .. ale ted mám problém upéct placky ... přijdou mi takové, jako geclé čím to je ?

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Monika:Podle mé zkušenosti: příště přidejte o trochu mouky víc a určitě se povede.;-)

    Odpovědět

  • Nikol Nikol(neregistrovaný)

    vypadá vážně skvěle :yes: ... i když jsou ty vedra tak mám v plánu dneska péct .. doufám že to dobře dopadne ..jenom možná abych ušetřila energii tak těsto nebudu péct kulaté ,ale po celém plechu a pak místo "kulatého medovníku" budu mít "medovník obdelníkový" :-K

    Odpovědět

  • majka majka(neregistrovaná)

    Prosím, nemáte zkušenost s tím že by se dal medovník do mrazáku.

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Bezva recept, ale taky mažu střídavě krémy ze Salka a ze zakysané smetany, všichni si jej chválí. :-)

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    topreceptyChuťově velmi dobrý. jen nevím mám ho hodně mazlavý a v puse jako žvýkačka. V čem jsem udělala chybu? prosím poraďte;-(;-( Děkuji předem.

    Odpovědět

  • Chaton Chaton(neregistrovaný)

    Také se na medovník chystám :). Předtim, než začnu, chci se ujistit. Do toho krému se fakt dává máslo? žádná hera? Zkoušel jste někdo obě varianty? Je v nich velký rozdíl? Děkuji! :)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: medovník medovník recept recept medovník recept na medovník domácí medovnik medovník na plech medovník podle babičky prostřeno recepty medovník domácí medovník recept medovník prostřeno recept na domácí medovník recepty medovnik krém do medovníku kuchař ví top recepty medovník recepty na medovník medovník recept na plech výborný krém do medovníků medovník recepty prostřeno medovník