Vyzkoušejte baba ghanoush! Pomazánka z pečeného lilku s česnekem vás bude bavit!
22. 9. 2021 Vaření
Máte rádi lilek? Není divu, je to přímo univerzální zelenina, hodí se do mnoha zeleninových nebo masovo zeleninových ragú, neobejde se bez něj francouzské ratatouille ani řecká moussaka. Víte ale, že z lilku se dá udělat i pomazánka nebo dip? Stačí ho jen upéct, rozmixovat a dochutit.
Hádka o baba ghanoush
Někdo mu říká pomazánka, někdo salát a jiný zase dip. Ať je to jak chce, baba ghanoush neboli baba ganuš je v arabské kuchyni skoro stejně tak populární jako cizrnový dip hummus. Připravuje se jako předkrm nebo mezze v celé oblasti Východního Středomoří. Typický je pro Sýrii a Libanon, ale dělá se i v Jordánksu, Izraeli, Palestině i v některých oblastech Turecka. Oblíbený je tu natolik, že se všechny země přou, kdo baba ganuš vynalezl. A stejně tak jsou nejednotní v receptuře - někteří tvrdí, že do něj patří sezamová pasta tahini, jiní ji zase rozhodně odmítají. V každém případě je základem každého baba ganuš lilek, a to ne jen tak ledajaký, ale přímo opálený. Ten totiž baba ganuš dodává typickou uzenou chuť. Ale nebojte, nemusíte hned zažehávat plamen, podobného efektu dosáhnete s pečením lilku i v obyčejné troubě.
Mohlo by vás zajímat
Lilek i k snídani?
Jak píší v knize Jeruzalém, opalování lilků je základní dovedností každého jeruzalémského kuchaře. Opálený lilek je základní ingrediencí velkého množství salátů, dužina z něj se využívá do polévek i do pokrmů s masem. Ostatně lilek je v této oblasti zvané Levanta oblíbený tak nějak všeobecně, a to pro jeho sladce kořenitou a pikantní příchuť. Servíruje se v různých pokrmech ke snídani, k obědu i k večeři. Grilují ho, pečou, dusí, smaží i nakládají a dokonce jej upravují i nasladko do dezertu. Pokud si pod pojmem lilek představíte typické podlouhlé černofialové plody, asi byste na arabském tržišti žasli. Místní lilky mají spoustu barev, tvarů a velikostí. Jsou podlouhlé i kulaté, tmavé i světlejší a některé i pruhované. Bez ohledu na barvu a tvar platí, že na vaření i pečení jsou lepší mladé nepřezrálé lilky s bílou dužinou. Přezrálé plody bývají nahořklé, i to se dá ale vyřešit. Stačí je před kuchyňskou úpravou namočit do slané vody. Nakrájenou dužinu je pak třeba pokapat citronovou šťávou, aby nezčernala.
Mohlo by vás zajímat
Opálený na ohni a pěkně dočerna
A jak je to s tím opalováním lilku? V Středomoří a na Středním východě se lilky opalují tradičně na ohni či na grilu, ale ani trochu tu nemají problém s opalováním na obyčejném plynovém hořáku. Dokonce se tu tak lilek opaluje poměrně běžně a opaluje se tak dlouho, dokud slupka nezčerná. Pokud doma máte plynový sporák a chcete se do toho pustit, nejprve zakryjte plochu okolo hořáků alobalem. Venku nechte jen hořáky. Lilek položte přímo do středu středně vysokého plamene a opékejte ho 15-18 minut. Průběžně jej otáčejte, aby se opekl rovnoměrně. Jen tímto způsobem se dostane do dužiny lilku ta úžasná uzená chuť. A černá slupka se jednoduše oloupe. I opálené lilky je ovšem někdy nutné dopéct v troubě, aby dobře změkly. V případě, že nemáte k dispozici plynový sporák, můžete lilek péct v troubě celou dobu. Jen při této úpravě není kouřové aroma tak intenzivní.
Mohlo by vás zajímat
Podle arabského receptu
Chcete-li vyzkoušet pravý baba ghanoush, zkuste to podle Arabské kuchařky. Je to snadné. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Dva lilky potřete olejem, položte je na plech, vložte do trouby a pečte doměkka. Pro jistotu je na několika místech propíchněte vidličkou, aby nepraskly. Můžete je také zapéct v troubě pod grilem. Upečené lilky pak nechte vychladnout a oloupejte z nich černou slupku. Dužinu poté rozmixujte se 4 stroužky česneku, 3 lžícemi olivového oleje, šťávou z jednoho citronu a 1 lžící hladkolisté petrželky. Osolte, opepřete a vmíchejte 2 lžíce sezamové tahini pasty. Pokud je hmota příliš hustá přidejte ještě olej nebo pastu. Hotový baba ghanoush podávejte ozdobený lístky petrželky a olivami a zakápnutý olivovým olejem. V Jeruzalémě jej zdobí zrníčky granátového jablka. Občas se přidává kromě petrželky i máta nebo lístky koriandru a někdy i hustý bílý jogurt. Můžete jej dochutit rovněž římským kmínem. Baba ghanoush se hodí ke grilovanému masu nebo k rybě, jak dip se podává s plátky pita chleba, ale klidně i s nakrájenou zeleninou stejně jako hummus.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ve starověku mu přezdívali jablko bláznů. Víte, že lilek ve skutečnosti není zelenina?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12