Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
Sezona cuket (cukín) trvá poměrně dlouho, v našich podmínkách na zahrádkách je sklízíme od července přibližně do poloviny září. Pěstujeme nebo nakupujeme různobarevné kultivary i tvary podlouhlé či baňaté. Když cukety začnou plodit, většinou vyroste několik plodů týdně z každé rostliny a často už nevíme, co s nimi. Nejchutnější jsou mladé plody do 25 cm, které se nemusí loupat a nemají mohutný houbovitý střed plný semen. Cukety bohužel nevydrží dlouhé skladování. Je výhodnější je nastrouhat a zmrazit v krabičkách, budou i skladnější. V mrazáku vydrží 6-8 měsíců. Majitelé sušiček mohou připravit cuketovou mouku.
Cukety obsahují až 91% vody, proto jsou ceněnou redukční zeleninou. Chuťově jsou neutrální, takže mají všestranné kombinační možnosti. Poslední dobou získává i u nás na oblibě také zpracování cuketových květů. Zdejší databáze zahrnuje veliké množství cuketových receptů.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Z cuket můžeme sestavit celé menu:
Předkrmy a chuťovky z cuket
Předkrmy bývají nápaditá, lákavá a zajímavá drobná jídla, která podáváme před hlavním chodem. Studené předkrmy servírujeme ještě před polévkou, teplé mezi polévkou a hlavním chodem. Většinou bývají součástí slavnostnějších menu. Předkrm nemá za úkol zasytit, ale povzbudit chuť k další konzumaci. Cuketu v předkrmech většinou doplníme šunkou, slaninou, sýry, žervé, další zeleninou a podobně.
Cuketové polévky
Polévky jsou základ oběda nebo večeře. Polévky cuketové si zde můžete vybrat od krémových zahuštěných až po různé čiré ve stylu minestrone. Cuketu v polévkách vhodně doplní další zelenina, brambory, smetana, sýry nebo slanina či vejce.
Hlavní jídla bezmasá
Bezmasá jídla bývají poměrně snadná i rychlá na uvaření. K přípravě oběda bezmasého nám většinou stačí zelenina, brambory, těstoviny, různé obilniny nebo luštěniny. Zdejší recepty pracují s cuketou pečenou, zapékanou, smaženou i dušenou.
Hlavní jídla z masa a cuket
Cuketa osvěží mnoho masitých jídel ať už jako součást zeleninové směsi k masu nebo např. jako součást masovozeleninových špízů. Hodí se zvláště k masu drůbežímu a králičímu, ale doplní vhodně i maso mleté, hovězí nebo vepřové. Pokrmům dodá lehkost, šťavnatost a pokud je se slupkou, i svěží barvu.
Omáčky a přílohy
Omáčky s cuketou nebo z cukety bývají svěží a mnohé jsou zde variací na staré známé omáčky jako je koprovka, rajská, celerová a pod. S cuketou tyto omáčky získávají další chuťový rozměr.
Mezi přílohy patří hlavně známé cuketové zelí, které hravě nahradí zelí hlávkové a je téměř k nerozeznání od něj. Ale můžeme sem zařadit i zajímavé a nápadité nejrůznější knedlíky, placky a teplé zeleninové přílohy.
Cukety na grilu
V sezoně cuket se častěji než v jiném ročním období scházíme u grilu a byla by škoda tuto plodinu při grilování nevyužít. Navíc práce s cuketou je snadná a rychlá, takže největší hladovci mohou něco konzumovat už po chvíli. Díky chuťové neutralitě cuketa snese výraznější kořenění i ochucení například česnekem nebo bylinkami. Mřížky grilu nebo cuketu vždy potřete olejem, jednak aby se nepřilepila, ale i pro lepší chuť.
Moučníky s cuketou
Téměř nepřeberné množství zdejších moučníků vám dokáže, jak je cuketa variabilní. Můžete si vybrat mezi bábovkami, perníky, koláči s cuketovým těstem a ovocem, řezy apod. Chuťově neutrální cuketu můžete doplnit např. kakaem, kořením (skořice atd.), ořechy, ovocem. Určitě si vyberete.
Pečivo z cuket
Dokonce i pečivo, jako chléb nebo různé slané koláče a tyčky se mohou dělat se skvělou a variabilní cuketou, která pečivo pěkně zvláční. Doplní ji olivy, slanina, semínka, česnek a podobně.
Cuketové zavařeniny
Přebytky, které nezpracujete přímo, můžete zavařit nebo naložit a pochutnat si později. Ať už vyrobíte hořčici, čatní, zelí, pomazánku na topinky nebo omáčku na špagety, vždy v nich může hrát hlavní roli cuketa.
Zcela jistě si vybere každý, začátečníci i náročnější strávníci a zkušení kuchaři.
Komentáře