Baba Ghanoush

cathleen Kuchařka: cathleen

Zeleninová jídla 6 názorů

Suroviny

2 lilky
2 stroužky rozetřeného česneku
olivový olej
1-2 lžíce tahini
citronová šťáva
sůl
mletý pepř
libovolně - krájená petrželová nať, rajčata, chilli papričky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilky upečeme nasucho v troubě, párkrát propíchnuté vidličkou. Chcete-li jako já péct bez propichování, doporučím lilek vložit do hrnce s poklicí a takhle upéct - kdyby náhodou horkem praskl, nezašpiní celou troubu.
    Ještě horké je u stopky nařízneme a stáhneme pruh kůžičky. Lžící pak vydlabeme všechnu dužninu do připravené misky a rozmělníme (můžeme rozmixovat).

  2. K lilkům přidáme všechny ostatní suroviny, dobře promícháme a zakápneme olivovým olejem.
    Podáváme s obyčejnými plackami nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Poznámka

Baba Ghanoush (babaganúš) jsme ochutnali v Egyptě, kde do něj přidávali i krájenou zeleninu.

Tahini můžete koupit nebo si udělat svoji https://www.toprecepty.cz/recept/53102-tahini/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 30 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Baba Ghanoush

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: aj keď ti vybuchne v hrnci, bude umenie ho použiť...:-8 A možno ti nevybuchne, to len ja musím mať všetko. (alebo skoro všetko?)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: věřím, muselo to být děsné :-(
    Když jsem se po internetu rozhlížela po receptu na BG, našla jsem i tohle kráté video, moc pěkné. Ale holky tam lilek propichují jako woo-doo panenku :-D a z ohně vytahují svraskanec....proto raději upeču v hrnci nepropíchnutý;-)
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-her...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: mne odporne explodoval a bolo umenie rúru vyčistiť, proste z tých špirál franforce nešli dať len tak ľahko dole a dlho to ešte bolo cítiť. Nemyslím, že cez tých pár dier spravených vidličkou veľa toho unikne - stačí dvakrát. Naraz som piekla dva balažány, jeden buchol, druhý nebuchol. Vždy prepichujem, tentoraz som si povedala že nič sa nestane...:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: četla jsem, že někomu explodoval. Ale protože jiní zase doporučují nepropichovat kvůli ztrátě voňavých tekutin z lilku při pečení, zavřela jsem tu fialovou nádheru do oválného hrnce s poklicí a dala péct takhle. Nebouchl, do receptu hrnec dopíšu;-)

    maris: ano, je opravdu moc dobrá:-K udivilo mě, že jsem tady recept nenašla...

    Odpovědět

  • maris maris

    Tuto úpravu lilku mám moc ráda, dělám docela často, tahini ale kupuji. :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja by som doporučila poprepichovať ten baklažán. Naozaj mám skúsenosť, že mi explodoval v rúre. Mala som čo robiť, kým som to vyčistila...

    Odpovědět

Tématické fráze: baba ganoush recept baba chanouge babaghanush baba ghanousch babakhanous baba ghanouch baba ghanouch recepty baba chanouch baba ghanough salát baba ghanoush baba ghanouch recept baba ghanousch recept baba manou recep baba ghanouge jídlo baba ghanouge baba chanous babaghanush recept baba ghanouche babaganuš baba gnanouch