Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
15. 10. 2021 Vaření
Se sendvičem naplněným silnou vrstvou masa jste se už určitě někde setkali. Nabízejí jej moderní bistra, kavárny i food trucky. Často je z domácího chleba, doplněného aromatickým sýrem, kyselou okurkou a hořčicí nebo dresinkem. To maso, které z něj téměř vypadává, se jmenuje pastrami.
Pastrami zvládnete i v domácích podmínkách
Na první pohled vypadá pastrami jako šunka, ve skutečnosti ale jde o specialitu z masa vyrobenou poměrně náročný způsobem zahrnujícím nakládání, uzení nebo dlouhé pečení. Výsledkem je lahodné měkké maso, které se téměř rozplývá na jazyku, krájí se na plátky a obyčejný sendvič pozvedne na hotovou delikatesu. Originální pastrami je z hovězího masa, konkrétně z hovězího pupku nebo z hrudí, může se ale dělat i z masa vepřového, husího nebo skopového. Maso se nejprve naloží do směsi nakládacích solí, česneku a směsi koření (koriandr, zázvor, hořčičné semínko, bobkový list a badyán), zatíží se a nechá odležet na chladném místě. Jsou dvě možnosti jeho naložení – do slaného nálevu s kořením nebo tzv. suché solení (tedy jen potření masa směsí soli a koření). Poté se ještě udí v udírně až 8 hodin, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 95 °C. Pokud nemáte udírnu, je možné maso zabalit do alobalu a péct v troubě předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny. I v tomto případě by měla být konečná teplota uvnitř masa stejná jako v případě uzení. Někdy se pastrami ještě může na závěr krátce podusit v páře, aby se zbavilo soli. Pastrami má hodně společného s další americkou masovou specialitou, tzv. corned beef (solené hovězí). I v tomto případě jde o naložené hovězí maso, které se ale již neudí.
Mohlo by vás zajímat
Od nápadu rumunských pastevců k delikatese
Současná delikatesa vznikla původně jen z praktických důvodů a potřeby nějak dlouhodobě uchovat maso. Před vznikem ledniček bylo jedinou možností uskladnění masa jeho nasolení. Když se totiž na maso dal dostatek soli, zničily se všechny bakterie v mase a mohlo se uchovat po velmi dlouhou dobu. I název pastrami pochází z rumunského slova „a pǎstra“, které znamená uchovat. Dlouhodobému uskladnění masa napomáhalo i jeho vyuzení, čehož se právě hojně využívalo na rumunském venkově. Variantou pastrami je původem turecká masová specialita pastirma – maso naložené do slaného nálevu, částečně vysušené, ochucené bylinkami a kořením a nakonec vyuzené.
Mohlo by vás zajímat
Jak se zrodila hvězda newyorských lahůdkářství
Pastrami nejvíc proslavila newyorská židovská lahůdkářství zvaná deli. Do New Yorku totiž přinesli pastrami v 19. století židovští přistěhovalci z východní Evropy a začali je nabízet ve svých podnicích, které tu zakládali. Zakrátko se tu pastrami stalo oblíbeným košer pokrmem. A právě v New Yorku vznikly vyhlášené sendviče s pastrami. Ten nejzákladnější se jmenuje pastrami on rye neboli pastrami na žitě. Poprvé takový sendvič vytvořil podle knihy The Book of New York Firsts v roce 1888 Sussman Volk, který se do New Yorku přestěhoval z Litvy. Založil si tu řeznictví a seznámil se s jistým Rumunem, který mu předal recept na pastrami. To pak začal prodávat ve svém řeznictví a protože se mu dařilo, otevřel si ještě lahůdkářství na Delancey Street v New Yorku, které bylo dokonce jedním z prvních podniků tohoto typu v New Yorku. A tam právě začal pastrami krájet na plátky a prodávat v sendvičích z žitného chleba potřeného pikantní hnědou hořčicí a doplněného košer nakládanými koprovými okurkami. Pokud přidáte ještě kysané zelí, švýcarský sýr ementál nebo gruyère a ruský dresink s kyselými okurkami, vznikne vám další hit newyorských bister, Reuben sandwich. Sendviče s pastrami se posléze staly jakýmsi symbolem tradičních amerických židovských lahůdkářství, které byly posléze zakládány i v dalších velkých amerických městech. A právě tyto sendviče proslavily i dodnes vyhlášené newyorské lahůdkářství Katz's Delicatessen, známého z filmu Když Harry potkal Sally… s Meg Ryanovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12