Jednoduchý lák na maso k uzení

Suroviny

2,5 kg vykostěného bůčku
1,3 kg vepřového ořechu
1,3 kg vepřové plece
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
2 vrchovaté lžíce česneku v soli
6 l převařené vody
23 g řeznické soli na 1 kg masa
23 g řeznické soli na 1 litr vody

Postup přípravy receptu

  1. Z převařené a vychladlé vody jsem odebral asi 2 dl, ve které jsem povařil asi 10 minut koření a vývar nechal vychladnout.

  2. Bůček jsem opracoval do vzhledných šrůtků, plec i ořech jsem dal do řeznické síťky a udělal očka na zavěšení.

  3. Odvar i s kořením jsem vlil do vhodné nádoby, ve které byla osolená voda (6 litrů), přidal česnek a dobře promíchal. Veškeré maso jsem napíchal stříkačkou do svaloviny, aby po vyuzení bylo krásně zbarvené do růžova a proleželé. Ponořil do připraveného láku, zatížil, aby bylo ponořené a uložil do lednice, kde teplota by neměla klesnout pod 4°C a zvednout nad 10°C. Nechal v lednici 7 dnů, asi v půlce týdne maso přeložil.

  4. Uzení klasické, po vyuzení povařené v horké vodě max. 85 °C teplé po dobu 45 minut.

Poznámka od kuchařky

Celkem 253 g řeznické soli na 6 litrů vody a na 5,10 kg masa.

https://www.domaci-jidelnicek.cz/2020/12/13/jednod...

Komentáře k receptu Jednoduchý lák na maso k uzení

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    srettka Použije-li se dovařování, tak je ztráta váhy minimální a chuť se vylepší, neboť při dovařování se povrchová vrstva tvořená usazeninami z kouře zatáhne dovnitř masa.;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    To povaření po vyuzení splňuje jaký účel?Slyším to prvně.Respektive já sama neudím, ale zajímá mě to.

    Odpovědět