Hovězí "à la pastrami " do baget a skvělé okurkové řezy

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 30 min +příprava 3 porce Hovězí maso 11 názorů

Suroviny

350-400 g hovězího vyzrálého masa
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička semínka koriandru
2 kuličky nového koření
1 lžička pragandy nebo hrubší mořské soli
půl lžičky chilli papriky
půl lžičky sladké papriky
2 lžíce oleje slunečnicového
Dále potřebujeme:
3 bagety nejlépe tmavé, měla jsem pohankové
6 listů salátu
3 lžíce majonézy ochucené chilli
okurkové domácí naložené řezy
nebo nakládané okurky a cibulky
Okurkové řezy:
3 kg okurek (nakládačky, hodí se přerostlé)
2 lžíce soli
4-5 cibulí
750 g cukru krystal
750 ml octu
1 lžičky curry
1 lžička chilli
1 lžička namletý černý pepř
1 lžíce hořčičného semínka
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné maso (měl by být pupek) odblaníme, rozdělíme na 3 špalíky a dobře promneme ve směsi 1 lžíce oleje, soli a koření mírně podrceného v hmoždíři. Dáme do uzavíratelné misky a necháme uležet v chladu nejméně 3 hodiny, ale klidně do druhého dne.

  2. Do rozpálené pánve dáme maso potřené olejem, stáhneme teplotu na střední a opečeme. Nejprve opékáme jednu stranu, až se objeví vlhkost na horní straně, pak otočíme a opékáme druhou stranu. Otáčíme pouze jednou a pomocí kleští na obracení zkusíme, jak je maso propečené, aby bylo uprostřed ještě růžové, mělo by být při stisku pružné. Hotové maso vyndáme na alobal, zabalíme, necháme cca 15 minut odpočinout a nakrájíme na tenké plátky.

  3. Bagety rozkrojíme, potřeme ochucenou majonézou, na ni položíme listy salátu (srdíčkový, ledový, hlávkový nebo čínské zelí). Na salát rozložíme plátky masa a na ně okurkové řezy s cibulí.

  4. Okurky dobře omyté a oschlé nakrájíme na kolečka do velké mísy. Zasypeme dvěma lžícemi soli, promícháme a necháme 3 hodiny vypotit. Slijeme všechnu vodu a k okurkám přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Důkladně promícháme a dáme do předem připravených sklenic (4 ks na 750 ml). Svaříme cukr, ocet, koření i semínka a horkým nálevem vše zalijeme. Uzavřeme a zavaříme jak jsme zvyklé v troubě nebo v hrnci 20 min. na 80 ° C. Zavařené sklenice vyndáme a necháme vychladnout, můžeme také po zavaření otočit na 5 minut dnem vzhůru.

Poznámka

Je mi jasné, že tato moje verze není opravdové pastrami, které se nakládá, udí a vaří v páře, ale v paneláku taková možnost není, tak jsem zkusila alespoň trochu podobnou chuť. Jako bonus přikládám recept na okurkové řezy.

Recept na řezy jsem dostala od kamarádky Jany V, které tímto děkuji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 46 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí "à la pastrami " do baget a skvělé okurkové řezy

  • Eja57: je to hodně podobné ale smazat se to dá vždycky :-K díky, měj se skvěle

    Odpovědět

  • Eja57: :-K ok přesně tak , pupek, hrudí, nízký roštěnec :-) hezký den

    Odpovědět

  • cathleen: já jsem to pod takovým názvem nehledala, podívala jsem se a je to hodně podobné tak nevím jestli to sem mám samostatně (na přání dát) Děkuji :-K hezký:-) den

    Odpovědět

  • Coleta: správně se na pastrami používá hovězí pupek nebo hrudí a dělá se několik dní, nízký roštěnec je skvělý, kýtu raději ne:-K hezký den

    Odpovědět

  • Eja57: moc děkuji, není problém to sem dát, když se to někomu nebude líbit tak smazat se to dá vždycky :-K hezký den

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Eja57, MarieSvarcova: pokud to není stejné, pak bych se přimlouvala také za uvedení okurek jako zvláštního receptu - pouze jako součást receptu jiného se budou hůř hledat.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Coleta: autorka píše v postupu - ideálně pupek...ale nízký roštěnec by šel určitě taky, kýtu bych asi nepoužila...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    cathleen: není to stejné...taky mne to napadlo...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nádherný recept i fotografie, Maruško! :-K
    Eja57: nemáme je tu jako "americké okurky"? https://www.toprecepty.cz/recept/14579-americke-ok...

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Jaký druh hovězího masa-nízký roštěnec, kýta? Díky

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Opravdové/ neopravdové...maso vypadá skvěle, tak akorát jak má být...a postup je napsaný tak dobře, že by mohl zvládnout s kvalitním masem každý "trochu vyvařený" kuchtík...:yes:
    Velmi bych se přimlouvala dát sem ty okurky ještě jako samostatný recept:-!

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo