Trochu líné bochánky: Upečte si na Štědrý den typické staročeské pečivo peciválky
22. 12. 2021 Vaření
V současnosti se o Vánocích cpeme hlavně cukrovím, snídáme vánočku, někdo peče štólu, jiný závin… Naši předkové si ovšem na Štědrý den pochutnávali na jiné sladkosti. Říkalo se jí peciválky nebo kutelky a jedla se vždycky na konci štědrovečerní večeře právě místo cukroví.
Peciválky, kutelky nebo peřinky?
Peciválky jsou typickým reprezentantem staročeského kynutého pečiva. Tímto zajímavým názvem byly označovány malé bochánky z kynutého těsta, do kterého se většinou přidávaly vařené brambory, takže šlo vlastně o kynuté bramborové těsto. Podle webu Hkregion.cz pocházejí z Podkrkonoší, jako vánoční pečivo jsou ovšem doloženy i v jiných koutech naší vlasti, třeba na Vysočině nebo v Polabí. A jak ke svému zvláštnímu jménu peciválky přišly? Hotové upečené bochánky se nesnědly hned nebo se připravovaly dopředu, proto se nechávaly ležet na peci, aby zůstaly déle teplé a trochu se rozležely. A protože na peci se často váleli lenoši neboli peciválové, jako byl pohádkový Honza, začalo se tak říkat i peciválkám. Na některých místech byly známy jako kutelky, peřinky nebo buchtičky. Dělaly se i na Slovensku, kde se pekly pod názvem opekance či bobaľky. Kutelky jsou populárním vánočním pečivem v Polsku.
Mohlo by vás zajímat
Vláčnější díky napaření
Na peciválkách je zajímavý způsob přípravy, bochánky se totiž nejen pečou, ale navíc se pak spaří horkým mlékem nebo vodou. Postup je snadný – voda či mléko se přivedou k varu, pak se do hrnce hodí peciválky, krátce se spaří a vyjmou. Je možné je také spařit v míse, kde se přelijí horkým mlékem a to se nechá do buchtiček vsáknout. Mléko můžete navíc pro lepší chuť vylepšit trochou rumu, který dodá pokrmu šmrnc. Díky spaření je pečivo krásně vláčné. Hotové peciválky se většinou sypou mákem a nakonec polévají máslem či sádlem. Pokud zrovna máslo a sádlo nebyly k dispozici, musely se jíst peciválky jen spařené. Pokud se nespaří, vypadají spíš jako normální suché housky, pak se dají jíst jako jakékoliv jiné pečivo třeba s máslem. Někde se dělaly i s náplní, to se pak do nich dával buď mák nebo povidla. Maková náplň se připravovala stejně jako ta do buchet z mletého máku vařeného v mléce s cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. Mohou se také napařit jen na pařáčku a pak se přelévají horkými naředěnými povidly. Často se na Vánoce podávaly zalité muzikou – omáčkou ze sušeného ovoce, která byla další z typických staročeských vánočních specialit. Za starých časů se polévaly sirobem – řepným sirupem, který vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy, nebo medem. Pokud vám mák nechutná, můžete je posypat třeba nastrouhaným perníkem. Občas se na ně sypala i tzv. pracharanda – posypka nebo spíš prášek z nadrcených sušených hrušek, nebo skořicový cukr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle severočeského receptu
Jako kutelky ale i peciválky jsou často označovány i buchtičky z kynutého těsta jako na vánočku, ve kterém chybí brambory. Pokud ale máte rádi bramborové těsto, zkuste ty s vařenými bramborami. Tady máte recept z kuchařky V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, která se věnuje hlavně kuchyni oblasti Pojizeří. Budete potřebovat: 500 g vařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mléko podle potřeby, mletý mák případně s cukrem. Z vařených brambor, polohrubé mouky, osoleného mléka a vejce zadělejte těsto. Nechte chvíli odpočinout. Na vále z těsta vyválejte silnější plát, že kterého nakrájejte čtverce, které pečte na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova. Upečené peciválky poskládejte do mísy, polijte horkým mlékem, přiklopte poklicí a mísou zatřepejte. Ponechte asi 2 minuty propařit. Potom přebytečné mléko slijte a peciválky posypejte mletým mákem smíchaným s cukrem. Můžete podávat i s ovocnou omáčkou šprachandou.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejlepší maková náplň do koláčů a buchet? Chuti pomůžou rum, perník, džem nebo vanilka
Nejnovější recepty Více
Makrela na cibuli pečená v pečence
Přidáno před 5 hodinami
Ledový salát s tuňákem a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Babiččiny makové rohlíčky
Přidáno před 6 hodinami
Piškotové dortíčky s rybízem
Přidáno před 7 hodinami
Guláš na slanině s francouzskou hořčicí
Přidáno před 10 hodinami
Škvarky z hokkaidó dýně
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Císařovna Sisi hladověla už ve svatební den. K obědu jí často stačily jen pomeranče nebo šťáva ze syrového masa
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Tři letní kávové drinky, které můžete vypít nebo sníst. Jahodové kapučíno nebo kávová pěna jsou letošními hity