Podkrkonošské peciválky

Klariska Kuchařka: Klariska

Sladká jídla 9 názorů

Suroviny

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
150 g cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
50 g kvasnic
asi 3 dcl mléka
sůl
Na polití a na posyp:
horké mléko (tolik, aby vsáklo)
mletý mák nebo strouhaný perník
máslo
med
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka a cukru a necháme vykynout kvásek.

  2. Přelijeme do mísy s moukou, cukrem, změklým máslem, dolijeme mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté znovu nakynout.

  3. Z těsta tvarujeme bochánky velikosti menších koblih, které upečeme na pomaštěném plechu.

  4. Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem, bohatě sypeme mletým mákem nebo strouhaným perníkem a lijeme rozpuštěným máslem s několika lžícemi sirobu. Pokud nesníte peciválky všechny najednou, nechte je v teple (například v troubě na nejnižší teplotu) zaležet, pak jsou ještě lepší.

  5. Staročeský sirob se vaří z cukrové řepy kterou očistíme nakrájíme na kolečka a vyvaříme. Z vývaru necháme na mírném ohni pozvolna odpařovat vodu až zbude černá hmota hustá jako med.

Poznámka

Peciválky se dělávaly na Novobydžovsku a na Jičínsku a tradičně se jedly na Štedrý den.

fotonávod Mirousky z BC

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&fi...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 133 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Podkrkonošské peciválky

  • Jikotka Jikotka

    spagetka:Měla jsem je ke snídani,tak jak je napsáno v receptu...je to výborné jídlo,neznala jsem to...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    S dovolením přidám foto své dnešní snídaně, protože autorka fota mi jich dala pár sebou. U nás jsme jim říkali trouboválky. Jedná se krajový recept z oblasti Krkonoš a Jizerek. Správně by se měly ještě na povrchu polít horkým mlékem, máslem a posypat mákem. Ale muž to tak nechtěl, chutná mu to takto. Chuťově se to dá trochu přirovnat k vánočce, ale bez přísad, jako např. rozinky.

    Odpovědět

  • Mařenka Mařenka(neregistrovaná)

    Manželova babička /Hořice v Podkrkonoší/ peciválky dělávala. Skutečně byly plněné makovou náplní, upečené, poté napařené na pařáčku na knedlíky a přelité sirobem. Dodnes na ně a babičku vzpomíná. Škoda, že se tyto staré recepty pomalu ztrácejí:-D

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    fb.lib: Nová Paka je ale okres Jičín :))). Pocházím odtamtud a peciválky znám od mamky, jídávali je doma když byla malá :-).

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib

    Tyto peciválky nejsou z Jičinska a Novobydžovska ale je to originální recept který vycházel ve starých kuchařkách a tyto peciválky se pekli v podkrkonoší na Novopacku a výš na konci 19 a začátek 20 století.Správný název receptu je Staročeské peciválky.Peciválky z Novobydžovska jsou plněné a nespařují se mlékem.Recept vložím s fotopostupem.Jinak tento recept vyskouším i protože toto jídlo mi velice chutná.:yes:

    Odpovědět

  • skorice.vanilka skorice.vanilka(neregistrovaná)

    Peciválky byla pochoutka mého dětství. Maminka je pekla (myslím z kynutého těsta) v podobě válečků plněných makovou nádivkou. Pak je máčela do směsi rozpuštěného medu s máslem a obalovala ve strohaném perníku. Rovnala je na talíř jako stříšku. Nikde jsem podobný recept nečetla. A ani nevím zda pochází z Jičínska (od maminky) nebo z Hradecka (od táty).

    Odpovědět

  • cameira cameira

    Tohle jídlo znám, u nás(Vysočina) se dělá také, jen se do kynutého těsta přidává nastrouhaná brambora a poléváme je rozvařenými povidly a sypeme mákem....tohle jídlo miluju,naučila jsem se je dělat od babičky. Dobré je,že upečené peciválky se dají skvěle zamrazit a když příště nemáte čas,prostě jen spaříte,posypete a jíte:-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska(autorka receptu)

    Já jsem na tom s focením špatně, ale našla jsem fotonávod Mirousky z BC
    http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já už jsem o něčem takovém slyšela, vytrácí se ty staré a dobré recepty:-S. Trošku nerozumím téhle větě v postupu..."Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem," to je jako polejeme horkým mlékem? Nejsou pak rozmočené? Tady bych fakt ocenila fotopostup, ale někteří jsou třeba chápavější:-D. Každopádně já dávám plus za krajový recept a pozdrav do Nového Bydžova a Jičínska ;-)

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: sirob z cukrové řepy peciválky s mákem peciválky s mákem recept sirop z cukrové řepy sirob recept na řepánky maminčiny recepty cukrova repa recepty sirob recept výroba sirobu staročeské peciválky jak se vari sirob cukrová řepa sirob vaření sirobu výroba sirobu z cukrové řepy peciválky plněné mákem cukrova řepa sirop sirop jak uvařit sirob recept na sirob sirob z řepy