Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Podkrkonošské peciválky

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

12. 5. 2010 11:28

Suroviny pro 1

1

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie24 052 kJ / 5 749 kcal
Bílkoviny119,10 g
Tuky179,00 g
Vláknina34,00 g
Cholesterol 528 mg
Sodík 154 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy898,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Peciválky se dělávaly na Novobydžovsku a na Jičínsku a tradičně se jedly na Štedrý den.

fotonávod Mirousky z BC

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&fi...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Danca848 Danca848

21. 5. 2022 17:28

Já to znám už 50 let. Jen je na mžik hodím do vařící vody ( místo polévání mlékem). A u nás se jim říká BURÁTKA. Jinak je recept stejný.

Jikotka Jikotka

17. 6. 2015 08:36

spagetka:Měla jsem je ke snídani,tak jak je napsáno v receptu...je to výborné jídlo,neznala jsem to...

spagetka spagetka

17. 6. 2015 07:53

S dovolením přidám foto své dnešní snídaně, protože autorka fota mi jich dala pár sebou. U nás jsme jim říkali trouboválky. Jedná se krajový recept z oblasti Krkonoš a Jizerek. Správně by se měly ještě na povrchu polít horkým mlékem, máslem a posypat mákem. Ale muž to tak nechtěl, chutná mu to takto. Chuťově se to dá trochu přirovnat k vánočce, ale bez přísad, jako např. rozinky.

Mařenka

23. 4. 2013 08:15

Manželova babička /Hořice v Podkrkonoší/ peciválky dělávala. Skutečně byly plněné makovou náplní, upečené, poté napařené na pařáčku na knedlíky a přelité sirobem. Dodnes na ně a babičku vzpomíná. Škoda, že se tyto staré recepty pomalu ztrácejí:-D

Klariska Klariska

3. 1. 2012 11:54

fb.lib: Nová Paka je ale okres Jičín :))). Pocházím odtamtud a peciválky znám od mamky, jídávali je doma když byla malá :-).

fb.lib fb.lib

3. 1. 2012 11:22

Tyto peciválky nejsou z Jičinska a Novobydžovska ale je to originální recept který vycházel ve starých kuchařkách a tyto peciválky se pekli v podkrkonoší na Novopacku a výš na konci 19 a začátek 20 století.Správný název receptu je Staročeské peciválky.Peciválky z Novobydžovska jsou plněné a nespařují se mlékem.Recept vložím s fotopostupem.Jinak tento recept vyskouším i protože toto jídlo mi velice chutná.:yes:

skorice.vanilka

2. 1. 2012 17:53

Peciválky byla pochoutka mého dětství. Maminka je pekla (myslím z kynutého těsta) v podobě válečků plněných makovou nádivkou. Pak je máčela do směsi rozpuštěného medu s máslem a obalovala ve strohaném perníku. Rovnala je na talíř jako stříšku. Nikde jsem podobný recept nečetla. A ani nevím zda pochází z Jičínska (od maminky) nebo z Hradecka (od táty).

cameira

11. 12. 2010 10:35

Tohle jídlo znám, u nás(Vysočina) se dělá také, jen se do kynutého těsta přidává nastrouhaná brambora a poléváme je rozvařenými povidly a sypeme mákem....tohle jídlo miluju,naučila jsem se je dělat od babičky. Dobré je,že upečené peciválky se dají skvěle zamrazit a když příště nemáte čas,prostě jen spaříte,posypete a jíte:-)

Klariska Klariska

12. 5. 2010 13:14

Já jsem na tom s focením špatně, ale našla jsem fotonávod Mirousky z BC
www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1011076

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 5. 2010 12:53

Já už jsem o něčem takovém slyšela, vytrácí se ty staré a dobré recepty:-S. Trošku nerozumím téhle větě v postupu..."Upečené bochánky spaříme v míse horkým mlékem," to je jako polejeme horkým mlékem? Nejsou pak rozmočené? Tady bych fakt ocenila fotopostup, ale někteří jsou třeba chápavější:-D. Každopádně já dávám plus za krajový recept a pozdrav do Nového Bydžova a Jičínska ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: sirob z cukrové řepy peciválky s mákem peciválky s mákem recept sirop z cukrové řepy sirob recept na řepánky maminčiny recepty cukrova repa recepty sirob recept výroba sirobu staročeské peciválky jak se vari sirob cukrová řepa sirob vaření sirobu výroba sirobu z cukrové řepy peciválky plněné mákem cukrova řepa sirop sirop jak uvařit sirob recept na sirob sirob z řepy

Suroviny: mouka polohrubá, cukr, máslo, cukr vanilkový, kvasnice, mléko, sůl, mléko, mák mletý, máslo, med

TopRecepty.cz

Podkrkonošské peciválky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z832