Peciválky

verunka.jaskova Kuchařka: verunka.jaskova

Sladká jídla 18 názorů

Suroviny

250 ml mléka
1/2 kostky droždí
500 g hladké mouky
5 vařených nastrouhaných brambor
1 vejce
špetka soli
mletý mák a
moučkový cukr na posypání
povidla a
máslo na přelití
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 minut vykynout.

  3. Z vykynutého těsta si vždy kousek lžící utrhneme a tvarujeme menší kuličky.

  4. Tyto kuličky skládáme na plech vymaštěný sádlem (ale můžeme použít i pečicí papír). Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout.

  5. Pak pečeme v troubě předehřáté na 160°C dozlatova.

  6. Mezitím co se peciválky pečou, si do hrnce dáme vařit vodu (voda by neměla bublat ale musí být horká).

  7. Jakmile jsou peciválky upečené, "nahážeme" je do hrnce ve kterém máme horkou vodu, na pár vteřin je necháme spařit a vytáhneme.

  8. Peciválky dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijeme teplými povidly (já si povidla vždy lehce zahřeju v kastrůlku a pro zpestření do nich přidám trošičku rumu).

  9. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.

Poznámka

Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě...Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 307 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Peciválky

  • Petpetka Petpetka

    Nevím, kde se stala chyba, ale recept bohužel nemůžu doporučit. Těsto se hodně trhalo, lepilo na ruce, nepomohlo ani přidání několika hrstí mouky nad rámec receptu..O nějaké vláčnosti nemůže být řeč. .Zřejmě příliš mnoho mléka (tekutin) ? Poměry jsem dodržela...Jsem zklamaná a tento recept používat nebudu. ;-(

    Odpovědět

  • swietluska swietluska

    Právě jsem dodělala a jsou vynikající. Těsto nemá chybu :yes: Uvidíme, co řeknou ostatní strávnici, ale já hned dva slupla :-D Zkusila jsem nechat i pár suchých, jen jsem je potřela máslem, takový voňavý bulky třeba na snídani...Děkuji za recept!

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    U nás se spařovaly mlékem. Bylo to mé oblíbení jídlo ve školní jídelně nikdo je neuměl lépe než paní Kuchařka Horálková a Dvořáková ze Slavonic blahé paměti . :-)

    Odpovědět

  • evula evula

    Opravdu, přivdala jsem se do Třebíčské oblasti, do té doby jsem o takovém jídle neslyšela, je hodně lokální, ale dělají to tu i školní jídelny apod. Díky za vysvětlení spařování, taky jsem váhala, jak se to myslí. Kolegyně (rodačka) tvrdí, že když se povidla více zředí a hodně zahřejí, tak to spařování není nutné, horká povidla to zvláční.

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    sarytecka: Presne, u nas se vzdycky sparovaly v mlece!

    Odpovědět

  • Tina Tina(neregistrovaná)

    U nás je máme taky moc rádi.Akorát nepeču kuličky,ale placičky a spařím je v sítu vřelou vodou z rychlovarné konvice.Pomletý mák provařím v mléce a přidám marmeládu (místo povidel,když je nemám) a peciválky v tom "vyráchám" .Teta mého manžela ty placky povidly plnila a to bylo úplně úžasný.

    Odpovědět

  • sarytecka sarytecka(neregistrovaná)

    peciválky jsou super, jen je spařuji v horkém mléce, ale super ńaminka<3

    Odpovědět

  • Alena Alena (neregistrovaný)

    U nás tomu říkáme kulovánky ,ale nedávám vařené brambory .Udělám méně mastné kynuté těsto po vykynutí dělám malé kuličky ,která se dají péct .Po upečení je spařím ve vroucí vodě posypu je mák /mletý/s cukrem a pokapu sádlem a protřepu a tak každý plech projde stejným procesem .Máme je rádi .Je to pracný ,ale stojí to zato jsou fuč co by dup .<3

    Odpovědět

  • berenek123 berenek123(neregistrovaný)

    Zuzana Kučerová:Musím vás také zklamat.Evidentně název "peciválky! neplatí jen pro Podkrkonoší.Používá se i na Vysočině.
    Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
    Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..

    Odpovědět

  • Zuzana Kučerová Zuzana Kučerová(neregistrovaný)

    Musím vás malinko zklamat - máte malinko jiné informace. Peciválky - byly staročeské tradiční podkrkonošské jídlo - většinou v období vánoc.... Kynuté peciválky se plnily specielně uvařeným mákem (strouhaným), vařeným s mlékem citr. kůrou, cukrem + přidávaly se rozinky a někdy i spařené , nakrájené mandle. Hotové upečené peciválky se na pařáčku napářejí a namočí se ve škvařeném másle rozpuštěném v sirobu (řepný roztok - je to jedna z etap výroby cukru) a obálí se ve strouhaném perníku (nejlepší jsou rumové perníčky) !!!! I proto, je to jídlo zimního období, protože se cukr vyráběl až konec podzimu a začátkem zimy.... Je to kalorická bomba, ale jsou úžesné a každoročně je peču na štědrovečerní stůl....

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    ty musí být velmi dobré:yes::-D určitě vyzkouším;-)

    Odpovědět

  • magdalenka: tak konečně....fotka toho, jak peciválky vypadají před spařením je přidaná ;-)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    mnam! tohle ukladam a hned boda, protoze tyhle jidla miluju. Trochu mi to pripomina takove ty polske knedliky, nekde tu je recept, oni se musi, tusim, zalivat mlikem po dodelani, ale nejakej komplikovanej proces, nesmi toho byt ani moc, ani malo a ja nevim jak presne to ma byt tak akorat. Tohle je jednodussi:yes: jeste bramborove kynute takze:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    Peciválky budou chutnat těm mým peciválům,jsou na sladká jídla,povidla, ujetí. Takže ve zkratce-uloženo,navršeno o bod a zítra odzkoušeno.:-p:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Recept jsem si uložila, někdy vyzkouším:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: peciválky peciválky s mákem recept peciválky recept recept na pecivalky peciválky s mákem bramborové peciválky recept peciválky makové peciválky makové peciválky peciválk recept na kynuté peciválky peciválky z brambor recepty peciválky peciválky z vysočiny vanocni pecivalky peciváky těsto na pecivalky pecivalek jednoduché peciválky kynuté peciválky