Pokrm maďarských pastevců šlambuc: Kotlíkový grenadýrmarš ze tří surovin voní slaninou a skvěle zasytí
19. 8. 2022 Vaření
Chystáte se ještě někam tábořit se vším všudy, tedy i s vařením na ohni? Místo klasického kotlíkové guláše zkuste šlambuc. Tímto jednoduchým pokrmem se zahřívali maďarští pastevci za dlouhých chladných večerů na nekonečných maďarských stepích. Fungovat to bude i u českého táboráku.
Šlambuc se neobejde bez špeku z mangalic
V češtině mu říkáme šlambuc, jeho oficiální název v maďarštině však zní hortobágy slambuc. Jde o tradiční maďarské jídlo, které se připravovalo v kotlíku na ohni z těch nejběžnějších surovin, které měli maďarští pastevci k dispozici. Jde o zajímavý mix brambor a těstovin, někdy se přidává mletá paprika, případně zelená maďarská paprika, chilli nebo i rajčata.
Chuť však jídlu dodává hlavně slanina z vepříků pasoucích se na maďarských pustách (pastvinách). Tato prasátka jsou známá jako mangalice, mají hustou kudrnatou srst a o jejich mase se říká, že je nejen velice chutné, ale i zdravé. I když je hodně tučné, obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Právě špek z mangalice byl jednou z hlavních potravin, z nichž pastevci získávali energii.
Mohlo by vás zajímat
Šlambuc je nutné v kotlíku otáčet
Jak jíž napovídá název pokrmu, pochází z oblasti maďarského národního parku Hortobágy. Jde o oblast nekonečné maďarské pusty (rozlehlé travnaté stepi), kde žijí vzácné druhy zvířat včetně mangalic. Pokrmy ze smažených zbytků těst a těstovin tu byly velmi populární, neboť byly dostatečně výživné. Původně šlo o jakési těstovinové kaše, pak se do nich přidávaly i brambory, slanina, klobásky a cibule. Výjimečnost těchto pokrmů spočívala ve speciální technice opékání v kotlíku na ohni, díky níž vznikla jedinečná hutná konzistence pokrmu.
Směs těstovin je totiž nutné v kotlíku několikrát obrátit (prohodit), aby se vše dokonale propeklo. Pokrm bylo nutné otočit přesně dvaatřicetkrát, přesně tolikrát, kolik je v balíčku mariášových karet. S jejich pomocí pastevci otáčení počítali. Po každém otočení odložili jednu kartu a když byly všechny karty odložené, byl pokrm hotov. A pokud by vám byl pokrm povědomý, podobný se dělá i u nás, jen se mu říká grenadýrský pochod neboli grenadýrmarš.
Mohlo by vás zajímat
Šlambuc podle maďarského receptu
Jak je již patrné z uvedených surovin, je šlambuc poměrně vydatné jídlo, které vám jistě přijde vhod, když se rozhodnete posedět u ohně i v podzimních měsících. I když by se dalo říct, že jde o typické jídlo ve stylu „co dům dal“, pro dokonalou chuť je klíčové, aby se na něj použily kvalitní suroviny. Brambory jsou lepší starší, které neobsahují hodně vody a lépe se opečou.
Těstoviny se používají speciální maďarské zvané lebbencs, které vypadají jako nalámané lasagne. Půvab pokrmu spočívá právě ve vaření v kotlíku, které mu dodává tu správnou kouřovou chuť. Klidně jej ale zvládnete udělat i doma na sporáku. Podle Maďarů by se pak už pokrmu nemělo říkat slambuc, ale u nás si takový prohřešek klidně můžeme dovolit. A jak na původní maďarskou verzi?
Budete potřebovat: 300 g uzené slaniny, 500 g těstovin, 1,5 kg brambor, sůl podle chuti, 1,5 l vody, případně mletou sladkou papriku nebo chilli papričky na dochucení.
Postup: Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vhoďte je do kotlíku nad ohněm nebo do pánve. Osmahněte ji pěkně dozlatova, aby se vypekl všechen tuk. Do tuku přidejte brambory nakrájené na drobné kostičky, případně papriku. Přidejte dostatek vody, aby bylo vše ponořené. Dochuťte solí a vařte, dokud brambory nezměknou.
Pak přidejte do těstoviny. Nemíchejte. Vařte v něm takto, občas nudle zatlačte, aby se dostaly pod vodu. Když se šťáva vsákne, 2-3krát pokrm důkladně promíchejte, aby vám na dně nezůstalo nic připečeného. Pak prudkým pohybem zatřeste pánví, aby se těstoviny obrátily vcelku. Tento postup opakujte.
Náš tip: Máte chuť na maďarskou klasiku? Zkuste podle našeho videa lečo!
Zdroje informací:
Sobors.hu
Nosalty.hu
Zserbo.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den s colou
Kdo by neznal hnědou bublinkovou limonádu, která dobyla svět. Nejen svět, dostala se dokonce do vesmíru s americkými kosmonauty. Coca-cola [kokakola]… Číst více
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Rozlitý džus ani trocha hluku je nerozhází: Tyhle pražské restaurace a kavárny jsou na spořádané i neposedné děti připraveny!
Zhruba před týdnem vzbudilo rozruch pražské… Číst více
7 cukrářských rad, jak na dokonalý mazanec: Díky triku s vodou v troubě těsto nepopraská, pečicí papír zabrání připálení
Pečete každý rok na mazanec, ale někdy popraská,… Číst více
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Kavárna je místem, kam si lidé chodí odpočinout a… Číst více
Nejoblíbenější kavárny a cukrárny v Praze podle recenzí: Nejlepší větrník mají ve Světozoru, pro punčák si zajeďte na Žižkov
Najít dobrou cukrárnu či kavárnu není nic… Číst více
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Chodili sem známí spisovatelé, malíři i hudební… Číst více
Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou
Vepřenky byly oblíbenou pochoutkou mnoha bufáčů i… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
16 receptů z bílků: Bílkové pokrmy jsou stejně chutné jako ty z celých vajec
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik
20 nejznámějších a nejlepších pokrmů s tvarohem: Poradíme s jejich výběrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 19 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37