Champurrado - horká mexická čokoláda je nejlepším nápojem na zahřátí do chladných dnů. Se skořicí provoní celý dům
19. 11. 2022 Vaření
Milujete kakao nebo horkou čokoládu? Snad žádný jiný nápoj se tak nehodí k posezení u krbu nebo aspoň u kamen či u topení, když se vrátíte promrzlí z procházky. Champurrado je takovou vylepšenou verzí obyčejné horké čokolády. Je totiž nádherně husté, sladké a navíc přímo omamně voní kořením.
Nápoj, který zahřeje
Champurrado je dokonalým nápojem do sychravého podzimu i mrazivé zimy. U nás se většinou v chladných dnech popíjí z čokoládových nápojů buď klasické kakao nebo obyčejná čokoláda z rozehřáté čokolády rozpuštěné v mléce. A protože zahřát se občas musejí i na některých místech Mexika, vymysleli si tam champurrado.
Tato speciální horká čokoláda je dokonce tradičním mexickým nápojem, který je znám již několik století a podobný již kdysi dávno popíjely místní indiánské kmeny Mayů a Aztéků. Právě oni svůj objev, tedy čokoládu, kombinovali s tzv. masou (jakousi kukuřičnou hmotou) nebo s kukuřičným pyré.
Mohlo by vás zajímat
Čokoláda s kukuřicí
Tato speciální čokoláda je dodnes považována za sváteční nápoj, který se často popíjí během významných mexických svátků, jako je mexická verze Halloweenu Día de Muertos nebo na místní Vánoce, které se v Mexiku nazývají Las Posadas. Mexické champurrado je výjimečné tím, že je narozdíl od naší čokolády pěkně husté. Za to může speciální ingredience zvaná masa harina, což je speciální mouka vyrobená právě z kukuřičné hmoty masa de maíz, která se používá třeba i na výrobu kukuřičných placek tortill.
Použít lze i kukuřičnou mouku. Ze stejných ingrediencí se připravuje i další tradiční mexický nápoj z kukuřice nazývaný atole. I ten je ochucený nejčastěji vanilkou a skořicí a je to vlastně taková bílá verze champurrada. Respektive champurrado je druhem atolu vylepšeným právě o čokoládu.
Pěkně hustá čokoláda
Díky přídavku kukuřičné mouky je champurrado pořádné hutné, takže se často podává i jako dezert nebo plnohodnotné výživné jídlo, třeba na snídani. Zasytí totiž i na delší dobu. Kukuřičná mouka dodává nápoji i příjemnou hladkou a krémovou konzistenci. Champurrado se původně připravovalo jen z vody, mnohem lepší a lahodnější však samozřejmě je z mléka (nejlépe plnotučného) nebo ze smetany. Kravské mléko můžete klidně nahradit i rostlinným, výborně se do tohoto čokoládového nápoje hodí třeba mléko mandlové.
Do pravého champurrada patří panela a mexická čokoláda
Pravé champurrado by se mělo vařit z pravé mexické čokolády, což je pasta z kakaových bobů, cukru a skořice. Má drsnější strukturu než běžná čokoláda a obvykle není určena k samostatné konzumaci. Doslazuje se pak speciálním, v Mexiku běžně používaným sladidlem, zvaným piloncillo.
Jde o sladidle z cukrové třtiny, které vzniká odpařováním a následným ztuhnutím šťávy z cukrové třtiny. U nás se prodává pod názvem panela a nápoji dodá lehce karamelovou příchuť. Klidně ale můžete do horké čokolády použít i klasickou kvalitní tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa a normální třtinový cukr. Pro zajímavější chuť se pak champurrado ještě dochucuje skořicí, vanilkou, případně i badyánem, anýzem nebo hřebíčkem.
Jak na pravé mexické champurrado?
Až zase jednou dostanete chuť na horkou čokoládu a budete ji chtít vyzkoušet trochu jinak, můžete to zkusit třeba podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 800 g vody nebo 630 g vody + 170 g mléka, 60 g panely nebo třtinového cukru, 1 tyčinku skořice, 40 g čokolády a 6 polévkových lžic kukuřičné mouky.
Postup: Nalijte vodu (nebo vodu a mléko) do hrnce. Přidejte cukr a skořici. Hrnec dejte na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu, přidejte kousky čokolády a míchejte, aby se čokoláda při rozpouštění spojila s tekutinou. Snižte teplotu na minimum a po troškách zašlehávejte za stálého míchání do čokoládové směsi mouku, dokud nebude směs úplně hladká. Pokračujte v zahřívání na mírném ohni za pravidelného šlehání, dokud není hmota hedvábná a nezhoustne, což trvá 12 až 15 minut. Odstavte champurrado z ohně, vyjměte z něj skořici a podávejte samotné nebo s kopečkem šlehačky. Na dochucení můžete přidat i vanilkový extrakt.
Náš tip: Na příprtavu champurrada si pořiďte hladkou kukuřičnou mouku (ne krupici), aby byl nápoj krásně hladký a jemný. V obchodech je běžně k sehnání a 400 g vás vyjde na cca 14 Kč. Případně můžete nápoj zahustit i kukuřičným škrobem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší horká čokoláda? Přidejte smetanu, koření a bonbony marshmallow!
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Granko, Vitakáva, Májka aneb Pamatujete si, na čem jsme si pochutnávali za socialismu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12