Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chutná panela: Sladidlo z cukrové třtiny voní po karamelu a skvěle vylepší džemy i drobenku na koláč
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Různá alternativní sladidla jsou v poslední době v kurzu. Řepný cukr celkem běžně nahrazujeme třtinovým a když chceme ušetřit nějakou tu kalorii, saháme po nějakém rostlinném sirupu, jako je třeba čekankový. Už jste ale slyšeli o panele? Vypadá sice jako třtinový cukr, překvapí ale svou výjimečnou chutí.

Sladidlo z cukrové třtiny

Zatímco u nás se stále nejčastěji jako sladidlo používá řepný cukr, v jiných částech světa je běžné vyrábět cukr z cukrové třtiny – tropické rostliny podobající se bambusu a dorůstající výšky až 6 metrů o tloušťce stébla asi 5 cm, která obsahuje až 20 % cukru. I když je v poslední době trendem nahrazovat řepný cukr tím třtinovým, zas tolik benefitů navíc nám to nepřináší.

Třtinový cukr není o moc zdravější ani dietnější než řepný cukr, jediný rozdíl je, že je v něm částečně obsažená melasa, která je zdrojem určitých živin. Trochu jiné je to ovšem s panelou. Ta sice třtinový cukr připomíná a vyrábí se rovněž z cukrové třtiny, na rozdíl od třtinového cukru v ní ale zůstává mnohem víc živin.

Vaření až do zhoustnutí

Panela je jako sladidlo populární hlavně ve Střední a Jižní Americe. Někdy se můžete setkat ještě s názvem rapadura, chancaca či piloncillo. Vyrábí se lisováním šťávy z předem nasekané a podrcené cukrové třtiny, která se pak vaří, čímž se z ní odpařuje voda a šťáva houstne. Hustý sirup se nalévá do různě velkých forem, kde se nechává ztuhnout. Prodávají se pak buď rovnou celé bloky, častěji se ale panela drtí na prášek, který na první pohled vypadá jako třtinový cukr. V této formě obvykle koupíte panelu u nás, a to nejčastěji v prodejnách se zdravou výživou.

Výroba panely je šetrnější

Výroba klasického třtinového cukru je zpočátku podobná jako výroba panely a i na jejím počátku se nejprve lisovaná šťáva vaří, dokud se neodpaří většina vody. Na rozdíl od panely ovšem třtinový cukr může být i rafinovaný. Rafinace je proces, kterým běžně prochází řepný cukr a dochází při něm k částečnému, někdy ovšem i úplnému odstranění melasy - tmavě hnědé šťávy, která vzniká vylisováním a vařením cukrové třtiny nebo řepy.

Rafinovaný cukr je tedy vybělený, nerafinovaný či částečně rafinovaný má hnědou barvu díky melase. Čím víc melasy v cukru zůstává, tím tmavší cukr je. S panelou je to ovšem trochu jiné. Vyrábí se totiž šetrněji, bez použití chemických procesů, vždy je nerafinovaná, takže v ní melasa zůstává.

„Cukr“ plný vitaminů

Díky vysokému obsahu melasy je panela bohatá na velké množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Ty v cukrech, které procházejí průmyslovým rafinačním procesem, nenajdete. Hlavní složkou panely je sacharóza, která tvoří 75 až 85% hmotnosti její celkové hmotnosti. Dále je v ní obsažena glukóza a fruktóza. Jde tak o vynikající přírodní zdroj energie při vyčerpání nebo po sportu. Co se týče živin, bohatá je hlavně na draslík, vápník, hořčík, mangan a vitamíny A, B, C, D a E. Díky šetrnější výrobě tak panela více prospívá našemu zdraví, navíc je šetrná k životnímu prostředí.

Panela dodá chuť karamelu

Panela se vyznačuje hnědou nebo nazlátlou barvou, za kterou může právě melasa. Nadrcená panela má i trochu jinou konzistenci než třtinový cukr, neprochází totiž procesem krystalizace, takže netvoří krystalky, ale je spíš jemnější. Výjimečná je ovšem hlavně její chuť, za kterou opět vděčí melase. Je totiž příjemně karamelová s lehkými kouřovými a zemitými tóny. Kromě toho je i mnohem silnější a intenzívnější, navíc lehce ovocná.

Panela ochutí moučník i kávu

Díky jemným granulkám je tento cukr mnohem vhodnější na pečení nebo i do různých nepečených dezertů než hrubší třtinový cukr. Lépe se totiž rozpouští, navíc nemusíte nic přepočítávat, třtinový i bílý cukr můžete panelou nahradit v poměru 1:1. Osladíte jí čaj, ledovou kávu, limonádu i jakýkoliv jiný nápoj, dochutí kaše a je i zdravější alternativou cukru při přípravě marmelád. Pokud z ní připravíte drobenku na koláč, bude mít zajímavější karamelovou chuť, která výborně vynikne třeba v kombinaci s borůvkami a trochou skořice. Ostatně tento její příjemný chuťový benefit oceníte i v nápojích nebo dezertech.

Zdroje informací:
Justpanela.com
Herbarperuanskychbylin.cz
Druidcz.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

18. 7. 2022 01:01

Je panela vhodná pro diabetiky? A jak je to s ostatními sladidly?:-?

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více