Vlašské ořechy naslano: Vylepší obyčejnou pomazánku nebo masovou nádivku, hodí se ale i do polévky nebo na těstoviny
8. 12. 2022 Vaření
Vlašské ořechy nejen báječně chutnají, ale také jsou zdravé. Nemusí přijít jen do sladkých jídel, jejich místo je i ve slané kuchyni. Najděte inspiraci, jak s nimi naložit v pomazánce, polévce i v případě masa.
Ořechy jsou skvělou ingrediencí
Ořechy patří především k podzimu a zimě, kdy si jich vychutnáváme nejvíce. Jejich chuť je příjemná a výborně ladí téměř s každou surovinou a dodá jídlu neobyčejný nádech. Nemusíte si je dávat jen ke snídani do müsli nebo koláčů. Využijete je naslano ke svačině, obědu i při večeři. Když je nasucho opražíte, získají navíc ještě lepší chuť a jídlo bude voňavější.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka z ořechů
Ořechy mohou být lahodnou tečkou na pomazánce, ale také mohou být jednou z hlavních ingrediencí. Nasekané vlašské ořechy přidejte do česnekové pomazánky, hodí se i do pomazánky se sýrem niva. Na ni potřebujete jen 200 g sýru niva, 50 g povoleného másla a 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Jak na to? Sýr nastrouhejte, přidejte máslo a dobře promíchejte. Můžete i rozmixovat, pak vmíchejte ořechy. Navrch můžete pomazánku ozdobit lístky petrželky a kousky vlašských ořechů.
Netradiční je pomazánka z červených fazolí, do které se přidává i hrst ořechů.
Brokolicový krém s ořechy
K ořechům se výborně hodí brokolice. Můžete si ji připravit jen tak podušenou a posypat ji sýrem parmazán a nasekanými ořechy. Připravte si z ní ale i lahodnou krémovou polévku. Budete na ni potřebovat: 1 střední brokolici, 1 l vývaru (třeba zeleninového), 1 smetanu na vaření, 100 g vlašských ořechů a na dochucení pepř a sůl. Jak na to? Omytou brokolici oblanšírujte, což spočívá v prudkém krátkém vaření a rychlém ochlazení, abyste získali co nejlepší chuť této zeleniny. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte do hrnce, přilijte trochu vývaru a ořechy. Vše rozmixujte a dolijte horkým vývarem. Výsledkem by měl být hladký krém. Hotovou polévku na talíři můžete ozdobit kousky ořechu.
Mohlo by vás zajímat
Ořechy s těstovinami
Těstoviny nemusí být jen se sýrem a kečupem. Místo nich si na kolínka, špagety a další druhy těstovin můžete připravit směs oleje, vlašských ořechů, česneku a sýru. Budete na to potřebovat: 150 g vlašských ořechů, asi 50 g sýru parmazán, 3 listy bazalky, 3 listy šalvěje a lžičku oregana, 2 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl a pepř. Jak na to? Sýr, ořechy, bylinky a česnek s olejem rozmixujte a dochuťte pepřem a solí. Nalijte na uvařené těstoviny. Ozdobit pokrm můžete některou z bylinek, které jste použili na omáčku, dále třeba ořechy.
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco vizuálně velmi přitažlivého, zdravého a zároveň výborného, připravte si omáčku z červené řepy se sýrem a ořechy.
Plněná kapusta s vlašskými ořechy
Plněná kapusta je vynikající jídlo, ať už použijete základní recept s mletým masem a rýží, nebo ho vyšperkujete o křupavé ořechy. Další variantou, kterou můžete naplnit kapustu, je směs rýže s ořechy, květákem, sýrem a bylinkami. Co budete potřebovat? 1 hlávkovou kapustu, 200 g rýže natural, 220 g květáku, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g gorgonzoly nebo nivy, 5 lžic nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce oleje (slunečnicový/řepkový), 2 lžíce směsi bylinek (oregano, tymián, máta), pepř a sůl.
Jak na to? Rýži uvařte podle obalu. Kapustu rozdělte na listy, vykrojte tuhý střed (pozor, abyste neroztrhli celý list) a dobře omyjte. Opět jako u brokolice oblanšírujte. Vlašské ořechy opražte na sucho na pánvi, jak jsme doporučovali na začátku. Sýr nastrouhejte nahrubo, bylinky nasekejte, ořechy nakrájejte nahrubo a vše smíchejte v misce. Přidejte rýži a květák nasekaný nadrobno. Opepřete a osolte a vše dobře promíchejte. Vzniklou směs dejte na kapustové listy, sviňte je do závitku a zajistěte špejlí. Vyndejte pánev, kápněte do ní dvě lžíce oleje a závitky osmažte. Pak je zalijte vývarem, případně dochuťte pepřem a solí. Duste na mírném plameni zhruba 30-40 minut.
Vepřová panenka v ořechové krustě
Ořechy se výborně hodí ke kuřecímu i vepřovému masu. Vepřová panenka v ořechové krustě, která je směsí ořechů, parmazánu, petrželky, strouhanky a cibulky, je velmi slavnostním jídlem, protože vypadá spolu s pečenými bramborami, vařenou brokolicí a rajčaty naprosto luxusně. Připravte si ji v neděli, o svátcích, i pro návštěvu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Jídla jen ze tří surovin: Naučíme vás parádní bramboračku nebo skvělý ořechový koláč
15 tipů na domácí jedlé dárky: Ořechy v medu, směsi koření, domácí "vegetu" nebo čokoládový likér můžeme připravovat už teď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12