Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
15. 5. 2023 Ostatní
Populární herečka Jitka Smutná představila v pořadu České televize Hobby naší doby skvělý recept na zdravý pokrm, který patří mezi její neoblíbenější. Zapečený lilek na rajčatech se totiž v jídelníčku divadelní a filmové herečky objevuje každý týden.
Překvapení v kuchyni
Moderátorku pořadu Jiřinu Bohdalovou nejprve překvapilo, že je její profesní kolegyně zdatná nejen v hraní na mnoho hudebních nástrojů, ale i ve vaření. Záhy si ovšem nechala poradit, jak na zeleninovou lahůdku, která navíc může pomoci s redukcí váhy.
Mohlo by vás zajímat
Snadná redukce váhy
„Já to dělám jednou týdně, protože mi to strašně chutná. Navíc k tomu není nutné jíst žádné sacharidy,“ vysvětlila Smutná. „Zhubla jsem 15 kilogramů, tak už si to nechci kazit,“ dodala známá herečka, nominovaná na cenu Thalie. Pokud se tedy také chcete poprat se svou váhou a přitom se zdravě najíst, zkuste recept herečky, známé například ze seriálu Ulice, Zdivočelá země, filmu Tři bratři či série povídek s Miroslavem Donutilem 3 plus 1.
Zapečené lilky s rajčaty
Na přípravu pokrmu budete potřebovat: plechovku drcených rajčat, sůl, čerstvou bazalku, 3 stroužky najemno nakrájeného česneku, 2 střední lilky, 2 mozzarelly a zhruba 8 lžic nastrouhaného parmezánu.
Jak na to?
- Připravíme si nádobu na zapékání, kdo chce, může použít plech, na který umístí pečící papír.
- Do nádoby, v níž budeme zapékat, nalijeme konzervu drcených rajčat, lepší jsou ta pokrájená. Použít se dá i domácí omáčka z rajčat, v níž je sůl, pepř a bazalka.
- Pokud používáme konzervu, její obsah již v zapékací nádobě posolíme, opepříme a nahoru přidáme lístky čerstvé bazalky.
- Rajčata posypeme najemno nakrájeným česnekem.
- Ze dvou lilků nakrájíme plátky, zhruba centimetr vysoké. Ty naskládáme na rajčatové dno. Případně můžeme lilky předem nechat "vypotit" (tj. posolit a nechat sůl působit, pak setřít).
- Dvě balení mozzarelly rovněž nakrájíme na plátky a pokládáme na lilky.
- Úplně navrch posypeme pokrm přibližně osmi lžícemi nastrouhaného parmazánu.
- Zapékací mísu nebo plech dáváme do trouby, předehřáté na zhruba 175 stupňů, pečeme 20-25 minut.
- Podávat můžeme ihned, ale pokrm chutná skvěle i po vystydnutí.
Kuchyňské tipy Jitky Smutné:
- Nové odrůdy lilku už podle herečky nejsou hořké, nemusí se tedy dávat „potit“. Mizí tedy ta část přípravy lilku, kdy bylo potřeba nakrájené plátky osolit a posléze otřít papírovou utěrkou. Ale pokud jste tak zvyklí, klidně to udělejte.
- Místo mozzarelly jde použít i eidam. Jedná se pak o levnější variantu receptu, ale jak Smutná upozorňuje „s mozzarellou, která se krásně rozteče, je jídlo lepší“.
- Parmezán dodá jídlu další rozměr a připomene chuť středomořské kuchyně.
Pořadem České televize s názvem Hobby naší doby provází populární herečka Jiřina Bohdalová. Ta v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas ukáže, jak si poradit na zahradě, v domě, bytě i kuchyni. Zde herecké legendě asistují slavné osobnosti, které se podělí o své recepty. Pořad Hobby naší doby naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Jack Nicholson kvůli roli jedl sendviče, které nesnáší, zato miluje snadnou rajčatovou omáčku se sýrem
Lilky v posledních desetiletích získaly na oblibě. Je to lahůdková a zdraví prospěšná zelenina
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty o hubnutí: Sacharidy jsou tabu a večer se nikdy nejí! Věříte tomu taky?
Luxusní kremrole podle Josefa Maršálka: Trik je ve vlažném sněhu i správné práci s trubičkami. Cukrář také poradil, čemu se raději vyhnout
Připomeňte si legendární Babicovy hlášky: Mozzarella bez zápachu, japonskej šafrán i tvrdý játro asi nikdy nezestárnou!