Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jiří Babica v době, kdy byl na vrcholu své slávy.
Zdroj: zdroj: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, licence CC-BY-SA

Jiří Babica je bezpochyby jedním z nejznámějších kuchařů u nás. Ani ne tak kvůli svému kulinářskému umění, ale především proto, že dokázal masivně zasáhnout televizního diváka v době, kdy bylo pořadů o vaření minimum. Nebyly to však primárně Babicovy recepty, ale především hlášky, které zůstaly v paměti lidí až dodnes. Pojďte si je s námi dnes připomenout.

Když nemáte, tak tam dejte

Zřejmě nejslavnější Babicův výrok dodnes samotného autora rozčiluje. Existuje totiž mnoho podob, v nichž se jeho hláška šíří na internetu. Nejznámější je ta, kterou použil Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu "Ano, šéfe!" - "Když nemáte limetu, tak tam dejte citron. A když nemáte citron, tak tam nedávejte nic."

Proti tomu se ovšem Babica několikrát ohradil a stále tvrdí, že on hovořil o houbách do omáčky, ostatní verze jsou prý výmysly. Ve skutečnosti je však autorem i oné věty o limetě i citronu.

Legendární játro

Pořad TV NOVA Babicovy dobroty, který komerční stanice vysílala od roku 2008, nabídl většinu nejslavnějších kuchařových hlášek, které postupně vešly do všeobecného povědomí. Třeba výrok "Tvrdý játro není tak dobrý jako měkký játro, to je jasný" se dostal i do popkultury. Dvojice Těžkej Pokondr ji společně s dalšími výroky použila ve své písni, nazvané prozaicky "Jirka Babica".

Zmatení na mapě

Babicovi se často stávalo, že si pletl země, z nichž pocházely některé ze surovin, jež používal. Někdy se pouze zamotal do vlastního vysvětlování. "Kurkuma je takovej japonskej šafrán, kterej se ale používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari," vysvětloval televizní kuchař.

Doporučoval také "jídlo pokariovat" a vysvětloval, že v Indii se mluví indičtinou. Někdy zase nastal problém s výslovností: "Tam tomu říkají šanjuka, nebo šakšuka, tak nějak podobně." Tehdy se poprvé ozval Zdeněk Pohlreich. "Podle mě není v pořádku, když prodavač lyží učí lidi vařit," řekl v roce 2009 populární šéfkuchař.

Mimochodem, shakshuka je světově proslulý tuniský pokrm z paprik, rajčat a cibule, který zdomácněl v mnoha jiných zemích a za své jídlo jej považují například v Izraeli. Jak na shakshuku si přečtete v našem dřívějším článku:

Popisy chutí

Několikrát se televizní divák také mohl v Babicových dobrotách dozvědět, jak si má představit chuť některých pokrmů, které neměl možnost ochutnat. "Mozzarella, to je takovej sýr bez chuti a bez zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi," vysvětlil například Babica vlastnosti populárního italského sýra.

Těm, kteří nevěděli, jak chutná červená čočka Babica vysvětlil, že "to je taková ta normální, no, jak ji známe, akorát je oloupaná". Jasné definice se lidé dočkali i u tradičního sušeného salámu ze Španělska a Portugalska. "Já tady mam chorizo, to je takovej specijelní salám," sdělil během jednoho svého televizního vaření Babica.

Zdravé suroviny

Jiří Babica se nebránil ani doporučením na zdravé potraviny. "Je tam céčko, áčko, béčko, minerály, zinek… prostě všechno, na co šáhnete, je v zelí," zdůraznil plusy tradiční české zeleniny. Podobně se vyjádřil i o kedlubně. "Samozřejmě ji znáte, ona vypadá trošku jako takovej vesmírnej sputnik. A když je mladá, můžete ji jíst i s těma listama, je to zdravý," zhodnotil kuchař.

Čimimuri nebo čimičuri?

Ke zmatení pojmů došlo v pořadu Babica vs. Sapík, který v repríze stále vysílá TV Barrandov. Legendární kuchař Jaroslav Sapík, zaměřující se především na tradiční českou kuchyni, netušil, o čem jeho kolega hovoří, když zmiňuje název chimichurri, tedy argentinské omáčky, používané při vaření či dochucení grilovaného masa. Babica navíc dokáže červenou nebo zelenou omáčku i pořádně "doladit" přidáním slivovice. "Teď je to český chimichurri!" tvrdil.

Historky z cest

Kromě vyprávění o jídle se Jiří Babica také občas podělil o své zážitky z Německa, kde také vařil. "Nebo jsme dělali v Düsseldorfu takovou akci pro pět tisíc lidí a vezli jsme tam jídlo kamionama. Všechno jsme to přišpendlili, aby to po cestě drželo," vzpomínal. "Přišpendlili jsme to blbě. Přijeli jsme na místo, otevřeli dveře a puding plaval v nudlích, krabi se v tom plácali… Za tři hodiny jsme to museli dát do původního stavu," dodal. Jak se mu to podařilo se však již nepochlubil a je otázka, zda si to vůbec chceme představovat...

 

Zdroje:

Blesk

Nejlepší citáty

Mr. Kubelík Show

Komentáře

havlae

24. 3. 2023 10:21

Pořád lepší Babicovy hlášky než Pohlreichovy sprostoty. A zesměšňování pro "Když nemáte, tak tam dejte..." mi také nepřijde fér. Jak vznikaly recepty? Pokusy! Nebývalo samozřejmostí mít v každé domácnosti vážky, tak se suroviny dávaly od oka nebo použitím nějakých pomůcek. Také suroviny nemívají konstantní kvalitu. To je odvislé od dalších faktorů, ale hlavně na podmínkách, při nichž vznikají = chov zvířat, pěstování rostlin, počasí, skladování, doprava, či se z nich vyrábějí další produkty, které se pak při kuchtění (=v dobrém slova smyslu) použijí. Zkušenostmi se vyselektoval postup. Babica dával návody na domácké vaření, Pohlreichovy pořady byly o dodržování norem ve veřejném stravování.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více