Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Zdroj: Pixabay

Mnozí z nás tuto krásnou a voňavou jednoletku celoročně pěstují jako hrnkovou rostlinu v květináči nebo truhlíku. Existuje mnoho kultivarů s různě zbarvenými listy i různou vůní, většinu lze zakoupit a pěstovat i u nás.

Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší dlouhotrvající deště. Nať seřezáváme asi 10-15 cm od země, pak bazalka pěkně košatí a brzy znovu obrůstá.

V kuchyni se používá jako koření. Jejím hlavním teritoriem výskytu je jižní Evropa kolem Středozemního moře a tropické regiony Asie, kde tvoří samozřejmou součást zeleninových, drůbežích a těstovinových jídel. Je součástí marinád na grilování, bylinných octů, bylinkových másel, jídel s rajčaty a sýry, obložení na pizzu apod.

Polévky s bazalkou

Rajčatová jižní polévka se bez bazalky neobejde, ale ochutí skvěle i polévky cuketové, z mladého hrášku nebo řapíkatého celeru. Výborně doplní i letní studené polévky.

Předkrmy s bazalkou

Nejčastěji známe různé bruschetty nebo topinky s rajčaty, které bazalka skvěle doplní chuťově i barevně. Ale i mnohé další zeleninové předkrmy doplníme bazalkou a povzbudíme žaludek k další konzumaci. Některé z předkrmů stačí s kouskem pečiva na "malý hlad".

Těstoviny s bazalkou

Do rajčatových omáček k těstovinám je bazalka v podstatě povinnou součástí. Nejznámější z nich je boloňská omáčka, ale i jiné rajčatové omáčky bez bazalky nebudou mít tu správnou chuť.

Zeleninová jídla s bazalkou

Bazalka ladí nejen s rajčaty, ale i cuketou, lilkem a další typicky letní a jižní zeleninou. S rajčaty tvoří přímo chuťovou symbiózu.

 

Saláty s bazalkou

Kdo by neznal caprese, krásně barevný rajčatový salát! Ale i jiné saláty skvěle ochutí a barevně doplní čerstvá bazalka. Hodí se k paprikám, lilkům, cuketám apod.

Marinády s bazalkou

Spolu s česnekem, solí a dalšími bylinkami je bazalka nepostradatelnou součástí marinád na grilování masa i zeleniny. Vše rozdrtíme v hmoždíři nebo sekáčku potravin, při nedostatku času i ponorným mixérem. Promícháme s olivovým olejem. Kombinace bylin záleží na vaší chuti, ale i v tomto případě je mnoho nesourodých druhů spíš ke škodě.

Slané koláče a pizza

Na koláč s rajčaty nebo pizzu s rajčatovou omáčkou je bazalka téměř povinnou součástí dochucení. Kromě ní je chutné i oregano nebo tymián. Vyzkoušejte některé z našich receptů a pochutnejte si.

Dezerty s bazalkou

Bazalka je překvapivě lahodná i v některých moučnících a dezertech. Panna cotta, jahody, krémy a zmrzliny nebo sorbety jsou s bazalkou velmi zajímavé.
Tip: Zkuste při výrobě mátového cukru přidat i několik lístků bazalky a ozdobit krémové nebo pudinkové poháry s ovocem. Budete příjemně překvapeni. 

Konzervace bazalky

Podobně jako u česneku medvědího se u bazalky příliš neosvědčilo sušení a mražení – brzy totiž ztrácí své typické aroma. Nejlepší konzervací je výroba pesta.

Léčivé účinky

Bazalka podle bylinkářky Dagmar Lánské zlepšuje chuť k jídlu a žaludeční činnost, působí proti nadýmání, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky