Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Pixabay

Mnozí z nás tuto krásnou a voňavou jednoletku celoročně pěstují jako hrnkovou rostlinu v květináči nebo truhlíku. Existuje mnoho kultivarů s různě zbarvenými listy i různou vůní, většinu lze zakoupit a pěstovat i u nás.

Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší dlouhotrvající deště. Nať seřezáváme asi 10-15 cm od země, pak bazalka pěkně košatí a brzy znovu obrůstá.

V kuchyni se používá jako koření. Jejím hlavním teritoriem výskytu je jižní Evropa kolem Středozemního moře a tropické regiony Asie, kde tvoří samozřejmou součást zeleninových, drůbežích a těstovinových jídel. Je součástí marinád na grilování, bylinných octů, bylinkových másel, jídel s rajčaty a sýry, obložení na pizzu apod.

Polévky s bazalkou

Rajčatová jižní polévka se bez bazalky neobejde, ale ochutí skvěle i polévky cuketové, z mladého hrášku nebo řapíkatého celeru. Výborně doplní i letní studené polévky.

Předkrmy s bazalkou

Nejčastěji známe různé bruschetty nebo topinky s rajčaty, které bazalka skvěle doplní chuťově i barevně. Ale i mnohé další zeleninové předkrmy doplníme bazalkou a povzbudíme žaludek k další konzumaci. Některé z předkrmů stačí s kouskem pečiva na "malý hlad".

Těstoviny s bazalkou

Do rajčatových omáček k těstovinám je bazalka v podstatě povinnou součástí. Nejznámější z nich je boloňská omáčka, ale i jiné rajčatové omáčky bez bazalky nebudou mít tu správnou chuť.

Zeleninová jídla s bazalkou

Bazalka ladí nejen s rajčaty, ale i cuketou, lilkem a další typicky letní a jižní zeleninou. S rajčaty tvoří přímo chuťovou symbiózu.

 

Saláty s bazalkou

Kdo by neznal caprese, krásně barevný rajčatový salát! Ale i jiné saláty skvěle ochutí a barevně doplní čerstvá bazalka. Hodí se k paprikám, lilkům, cuketám apod.

Marinády s bazalkou

Spolu s česnekem, solí a dalšími bylinkami je bazalka nepostradatelnou součástí marinád na grilování masa i zeleniny. Vše rozdrtíme v hmoždíři nebo sekáčku potravin, při nedostatku času i ponorným mixérem. Promícháme s olivovým olejem. Kombinace bylin záleží na vaší chuti, ale i v tomto případě je mnoho nesourodých druhů spíš ke škodě.

Slané koláče a pizza

Na koláč s rajčaty nebo pizzu s rajčatovou omáčkou je bazalka téměř povinnou součástí dochucení. Kromě ní je chutné i oregano nebo tymián. Vyzkoušejte některé z našich receptů a pochutnejte si.

Dezerty s bazalkou

Bazalka je překvapivě lahodná i v některých moučnících a dezertech. Panna cotta, jahody, krémy a zmrzliny nebo sorbety jsou s bazalkou velmi zajímavé.
Tip: Zkuste při výrobě mátového cukru přidat i několik lístků bazalky a ozdobit krémové nebo pudinkové poháry s ovocem. Budete příjemně překvapeni. 

Konzervace bazalky

Podobně jako u česneku medvědího se u bazalky příliš neosvědčilo sušení a mražení – brzy totiž ztrácí své typické aroma. Nejlepší konzervací je výroba pesta.

Léčivé účinky

Bazalka podle bylinkářky Dagmar Lánské zlepšuje chuť k jídlu a žaludeční činnost, působí proti nadýmání, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin.

Tento tip je užitečný  (5x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům