Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Mnozí z nás tuto krásnou a voňavou jednoletku celoročně pěstují jako hrnkovou rostlinu v květináči nebo truhlíku. Existuje mnoho kultivarů s různě zbarvenými listy i různou vůní, většinu lze zakoupit a pěstovat i u nás.
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší dlouhotrvající deště. Nať seřezáváme asi 10-15 cm od země, pak bazalka pěkně košatí a brzy znovu obrůstá.
V kuchyni se používá jako koření. Jejím hlavním teritoriem výskytu je jižní Evropa kolem Středozemního moře a tropické regiony Asie, kde tvoří samozřejmou součást zeleninových, drůbežích a těstovinových jídel. Je součástí marinád na grilování, bylinných octů, bylinkových másel, jídel s rajčaty a sýry, obložení na pizzu apod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky s bazalkou
Rajčatová jižní polévka se bez bazalky neobejde, ale ochutí skvěle i polévky cuketové, z mladého hrášku nebo řapíkatého celeru. Výborně doplní i letní studené polévky.
Předkrmy s bazalkou
Nejčastěji známe různé bruschetty nebo topinky s rajčaty, které bazalka skvěle doplní chuťově i barevně. Ale i mnohé další zeleninové předkrmy doplníme bazalkou a povzbudíme žaludek k další konzumaci. Některé z předkrmů stačí s kouskem pečiva na "malý hlad".
Těstoviny s bazalkou
Do rajčatových omáček k těstovinám je bazalka v podstatě povinnou součástí. Nejznámější z nich je boloňská omáčka, ale i jiné rajčatové omáčky bez bazalky nebudou mít tu správnou chuť.
Zeleninová jídla s bazalkou
Bazalka ladí nejen s rajčaty, ale i cuketou, lilkem a další typicky letní a jižní zeleninou. S rajčaty tvoří přímo chuťovou symbiózu.
Saláty s bazalkou
Kdo by neznal caprese, krásně barevný rajčatový salát! Ale i jiné saláty skvěle ochutí a barevně doplní čerstvá bazalka. Hodí se k paprikám, lilkům, cuketám apod.
Marinády s bazalkou
Spolu s česnekem, solí a dalšími bylinkami je bazalka nepostradatelnou součástí marinád na grilování masa i zeleniny. Vše rozdrtíme v hmoždíři nebo sekáčku potravin, při nedostatku času i ponorným mixérem. Promícháme s olivovým olejem. Kombinace bylin záleží na vaší chuti, ale i v tomto případě je mnoho nesourodých druhů spíš ke škodě.
Slané koláče a pizza
Na koláč s rajčaty nebo pizzu s rajčatovou omáčkou je bazalka téměř povinnou součástí dochucení. Kromě ní je chutné i oregano nebo tymián. Vyzkoušejte některé z našich receptů a pochutnejte si.
Dezerty s bazalkou
Konzervace bazalky
Podobně jako u česneku medvědího se u bazalky příliš neosvědčilo sušení a mražení – brzy totiž ztrácí své typické aroma. Nejlepší konzervací je výroba pesta.
Léčivé účinky
Bazalka podle bylinkářky Dagmar Lánské zlepšuje chuť k jídlu a žaludeční činnost, působí proti nadýmání, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy, zlepšuje činnost ledvin.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí maso se smetanovou omáčkou: Omáčku báječně zjemní strouhaná cuketa a pro krémovou chuť je lepší tučnější smetana
10 nejoblíbenějších druhů pizzy. Mezi všemi vede pizza rozmarná. Víte, která to je?
Jitka Smutná poradila Jiřině Bohdalové, jak na perfektní zapečené lilky na rajčatech. Fígl je v použití dvou druhů sýra i čerstvé bazalky
Komentáře