Pět chyb, které možná děláte při přípravě palačinek. Díky osvědčeným fintám budou palačinky tenké a nebudou se trhat
25. 8. 2023 Vaření
Kdo by nezbožňoval palačinky? Při zmínce o nich zajásá snad každé dítě, dospělí je ocení jako ideální pokrm pro líná víkendová rána a báječné na nich je, že si je vychutnáte nasladko i naslano. Tedy za předpokladu, že se vám povedou samotné palačinky. Na co je třeba při jejich přípravě myslet?
Palačinky by měly být tenké a dokonale propečené
Možná si řeknete, že udělat palačinky přece není žádná věda. Bývají jedním z prvních kuchařských experimentů a patří do kategorie pokrmů, které zvládne i malé dítě. Umíchat těstíčko z vajíček, mouky a mléka je přece hračka a při smažení palačinek se dá užít i spousta zábavy, hlavně když někdo ovládá umění otáčet je vyhazováním do vzduchu.
Navzdory jednoduchosti receptu se však při přípravě samotného těstíčka i během smažení palačinek dá napáchat spousta chyb, které vám mohou výsledek pokazit a zabránit tomu, aby byly palačinky dokonalé, tedy krásné tenké, rovné a dokonale propečené. S jakými karamboly se tak při přípravě palačinek můžeme potýkat?
Mohlo by vás zajímat
- Hrudky v těstíčku – jde asi o nejčastější problém, který občas řeší nejen začátečníci, ale i zkušenější kuchařky. Hrudky se často objevují, když předem neprosejete mouku a těsto pak navíc dostatečně nepromícháte. Hrudky pak zůstávají nejen v těstíčku, ale i v samotných upečených palačinkách, což kazí vzhled i chuť. Mléko je proto nejlepší nejprve smíchat s vejci a pak postupně přilévat k mouce smíchané trochou soli a postupně prošlehávat. V menším množství tekutiny se totiž mouka promíchává mnohem lépe. Pokud by vám i tak hrudky v těstě vznikly, přeceďte je přes sítko nebo je ještě promixujte ponorným mixérem.
- Palačinky jsou příliš tlusté – ačkoli někteří zbožňují právě silné palačinky, správná palačinka by měla být krásné tenoučká, ba dokonce přímo průsvitná, a s krajkovými okraji. Vliv na to má konzistence těsta. Dokonale tenké palačinky totiž uděláte jen z těsta tekutějšího, které se samo krásně rozteče po pánvi. Pokud to nemáte tzv. v oku, raději postupujte podle ověřeného receptu.
Máme ale taky šikovnou pomůcku: Když do těstíčka namočíte čistý prst a vytáhnete jej, těsto na něm musí ulpět v tenké, ale neprůhledné vrstvě. V tu chvíli je konzistence tak akorát.
Palačinky se mohou připravovat z hladké i polohrubé mouky, ta hladká je ale lepší, neboť s polohrubou je těsto hustší. Pokud je příliš husté, nařeďte je trochou mléka. Těstíčko také promíchávejte v míse i průběžně (během smažení) , mouka totiž klesá ke dnu, kde je pak těsto hustější. - Palačinky se trhají – na vině bývá špatná konzistence těsta i nedostatečně rozpálená pánev. Předtím, než se pustíte do smažení palačinek, je třeba nechat těstíčko odležet minimálně 30 minut, ale klidně i přes noc někde v chladu.
Během odpočinku se aktivuje lepek v mouce, do mouky se nasákne tekutina, což zajistí lepší konzistenci a odstraní i moučnou chuť.
Počítejte s tím, že první palačinka se obvykle potrhá, což způsobuje právě ještě nedostatečně rozehřátá pánev. Pokud máte dobře udělané těstíčko, ty další se už povedou na jedničku. Palačinky také obracejte až ve chvíli, kdy jsou dostatečně opečené ze spodní strany. - Palačinky jsou moc tvrdé – i to je způsobeno příliš hustým těstem, v němž je hodně mouky. Palačinky mají také tendenci tvrdnout, když je připravujete nasucho. Proto je lepší vždy aspoň trochou tuku pánev potřít. Stačí jej jen v tenké vrstvě rozetřít mašlovačkou. Případně můžete tuk (olej či rozpuštěné máslo) rovnou vmíchat i do těsta. To je pak díky tomu jemnější a vláčnější.
- Palačinky se připalují a přichytávají na pánev – i v tomto případě je důležitá dostatečně rozehřátá pánev na smažení. Palačinky je také třeba smažit na pánvi s nepřilnavým povrchem, nejlepší je samozřejmě ta s nízkými okraji, díky nimž se vám budou palačinky snáze obracet. I nepřilnavou pánev je třeba potřít tukem, aspoň před první palačinkou. Nesmíte to však přehnat, aby pak palačinky naopak nebyly moc mastné.
Palačinky se také mohou připalovat a tmavnout kvůli cukru, který někteří rovněž přidávají do těsta. Je to ale úplně zbytečné, mnohem lepší je palačinky udělat nesladké a až hotové je potřít marmeládou. Navíc je pak můžete snadno podávat i ve slané verzi – třeba se šunkou a sýrem.
Náš tip: Pokud vás nebaví si odvažovat ingredience, můžete vyzkoušet i tyto snadné hrnkové palačinky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Čím naplnit palačinky, abychom obměnili jídelníček? Na výběr máme náplně sladké i slané
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené palačinky na sladko: Výtečné jsou s povidly a drobenkou, nebo s tvarohem a jablky, děti je budou milovat
Jak upéct nejlepší palačinky. Vyzkoušejte deset osvědčených triků a vaše palačinky budou mít skvělou chuť
Užijte si palačinky 9 x jinak: Čokoládové, s tvarohovou náplní nebo naslano!