Nepečená vánoční roládka je krásně vláčná, má kokosovou peřinku, voní silnou kávou a nejdůležitější je správně vyválet těsto
13. 12. 2023 Vaření
Lahodné měkoučké cukroví, které snadno a rychle připravíte? Nepečená vánoční roládka je přesně tím případem. Je hotová během pár minut, skvěle vypadá a ze stolu mizí jako první.
Nepečená roláda
Nepečené rolády jsou velmi oblíbené pro rychlou přípravu. Není třeba žádné dlouhé dny odležení, i když vychlazení do druhého dne většinou dezertu velmi prospěje. A už vůbec není potřeba žádné zapínání trouby. Rychlé recepty, které můžeme přichystat na poslední chvíli a zvládne je i začátečník v kuchyni, zkrátka milujeme.
Mohlo by vás zajímat
Těsto pro nepečenou roládu
Do těsta pro nepečenou roládu se využívá zahušťující složka, kterou mohou být klasické kulaté piškoty, ale také různé druhy sušenek. Často se využívají i třeba esíčka, ale také koka, derby nebo například máslové sušenky. K tomu přidáváme cukr, kakao, rum a důležitou složkou je i studená instantní káva.
Náplň nepečené rolády
V náplni nepečené rolády mohou být tři ingredience: máslo, cukr moučka a rum. S tímto základem ale můžeme pracovat dále a trochu si ho vyladíme. Někdy se využívá i žloutek. Pokud se rozhodneme dát na obalení hotové rolády kokos, můžeme ho využít i vevnitř, tedy v náplni. Vyplatí se zvolit hezky šťavnatý strouhaný kokos, který dodá svěžest. Vhodný je i vanilkový cukr na provonění.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Nepečená vánoční roláda
Na jednu roládu budete potřebovat: 200 g mletých dětských piškotů, 150 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu a šálek silné studené instantní kávy (zhruba 100 ml). Na náplň: 125 g změklého másla, 1 žloutek, 50 g cukru moučka a strouhaný kokos.
Jak na to? Do mísy nasypte mleté piškoty, přidejte cukr, kakao a kápněte rum. Postupně přilévejte studenou kávu, aby výsledkem bylo tvarovatelné těsto.
Do druhé misky dejte žloutek a nasypte cukr. Vše vyšlehejte do pěny. Na pracovní desku nebo vál dejte potravinářskou fólii a rozválejte na ni těsto do podoby obdélníku. Na těsto dejte druhou fólii a vyválejte zhruba půl centimetru vysokou obdélníkovou placku. Vrchní fólii pak sundejte.
Těsto potřete krémem a pomocí spodní fólie stočte do rolády. Stočený dezert obalte ve šťavnatém strouhaném kokosu. Výslednou roládku pevně zabalte do alobalu a dejte do ledničky, ideálně přes noc. Druhý den ji nakrájejte na plátky.
Náš tip: Připravte si nepečenou kokosovou roládu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se liší vanilkový a vanilinový cukr. Pravou vanilku obsahuje pouze jeden z nich
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12