Jak využít sedmikrásky v kuchyni? Květy jsou skvělé nejen do medu a sirupu, mladé listy se hodí do salátů, pomazánek i polévek
10. 4. 2024 Vaření
Sedmikrásky jsou všude kolem nás, ale tak trochu pozapomínáme, jak nám mohou prospět. Zjistěte, jak využít sedmikrásky v kuchyni, co z nich připravit. Hodí se listy i květy, protože jsou jedlé.
Jak jíst sedmikrásky
Sedmikrásky rostou snad všude na trávnících. Příliš je nevnímáme, přitom kdysi se hodně využívaly i v lidovém léčitelství. Sedmikrásky patří mezi první symboly jara a právě v tuto dobu mohou i krásně zkrášlit naše jídlo na talíři. Tato rostlinka má jedlé nejen květy, které zdobí, jedlé jsou i listy.
Právě teď na jaře je nejlepší vyrazit na jejich sběr. Podobně jako ostatní volně rostoucí rostlinky i sedmikrásky bychom měli sbírat v čistém prostředí. Mimo rušné silnice, kraje polí a místa, kam chodí kočky a psi.
Mohlo by vás zajímat
Co se dá udělat z květů sedmikrásek
Jednoduché kvítky sedmikrásek sbíráme, když jsou plně otevřené. Mají jemnou chuť, a proto i široké využití. Ozdobíme s nimi sladké i slané pokrmy, jako jsou například ovocné nebo zeleninové saláty, zmrzliny a další dezerty, hodí se na chlebíčky i jednohubky.
Květy sedmikrásky můžeme ale dát do zásobníčků na led, zalít je vodou a připravit tak krásné ledové kostky, které ozdobí nápoje. Čerstvé či sušené květy můžeme využít do čajových směsí, vaří se z nich i tradiční sedmikráskový sirup. Variantou je také sedmikráskový med třeba s limetkami.
Mohlo by vás zajímat
Co se dá udělat z listů sedmikrásek
Také listy sedmikrásky mají široké využití. Ideální je trhat mladé listy, které nemají ostrou a hořkou chuť jako ty starší. Nejčastěji se přidávají do různých salátů. Můžeme je třeba přidat k polníčku a s klíčky vytvořit jarní salát plný cenných látek.
Kromě toho je můžeme využít všude tam, kde se uplatní rukola. Hodí se do pomazánek, k těstovinám, ale také například do polévky.
Náš tip: Na jaře si třeba můžete připravit podle tohoto videoreceptu i špenátovou (kopřivovou, z medvědího česneku) polévku a dokrášlit ji květy sedmikrásky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový koktejl trochu jinak a s dokonalou chutí: Videonávod poradí s přípravou
Proč jíst sedmikrásky? Nenápadné jarní kvítí pomáhá odvodnit tělo i léčit hmyzí bodnutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodný pampeliškový salát s vejcem krásně voní česnekem: Jeho příprava zabere pár minut a je téměř zadarmo
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Domácí pesto z medvědího česneku jen z pár ingrediencí: Hodí se do rizota i k masu a při správném skladování vydrží až půl roku