Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto z medvědího česneku je skvělé třeba do těstovin nebo k masu.
Zdroj: PIxabay, foodbynature

Medvědí česnek získává stále více na popularitě. Jedna z prvních jarních bylinek totiž nabízí širokou škálu uplatnění při vaření a k tomu navíc úspěšně supluje klasický česnek. Z toho medvědího si mimo jiné můžete jednoduše a rychle připravit třeba i skvělé a voňavé pesto.

Zdravá a chutná bylinka

Medvědí česnek, známý také pod svým latinským názvem Allium ursinum, je vyhledávaný především pro svou výraznou česnekovou vůni a chuť. Roste v mírném klimatu převážně v listnatých a vlhkých lesích napříč Evropou, můžete ho proto snadno najít i u nás.

Díky svým chuťovým vlastnostem a pozitivním účinkům na zdraví (podle studie z roku 2022 obsahuje tato rostlina s podlouhlými temně zelenými listy vysoké množství biologicky aktivních sloučenin, které jsou známé svými antioxidačními a protizánětlivými účinky), si medvědí česnek získal oblibu nejen u kuchařů, ale také mezi příznivci zdravého životního stylu.

Univerzálnost pesta

Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak si vychutnat jedinečnou chuť medvědího česneku, je báječné pesto. Tradiční italská pochoutka se sice obvykle připravuje z bazalky, piniových oříšků, parmezánu, olivového oleje a česneku, ale v případě „medvědí verze“ vyměníme jednu zelenou bylinku za jinou.

Toto pesto může sloužit jako výborné dochucovadlo do těstovin, rizota, jako pomazánka na čerstvý chléb či toast, ale i jako dip ke grilované zelenině či masu. Jeho univerzálnost a bohatá chuť z něj udělají i vašeho nezbytného pomocníka při vaření.

Skladování je hračka

Skladování pesta z medvědího česneku má několik zásad. Především je důležité uchovávat ho v lednici, kde vydrží přibližně týden. Pro zajištění delší trvanlivosti je možné pesto nalít do sterilních skleniček, povrch pokrýt tenkou vrstvou olivového oleje a skleničky pečlivě uzavřít.

Díky tomu může pesto vydržet několik týdnů. Další možností je pesto rozdělit do formy na led a zamrazit. Jednotlivé kostky poté můžete přesunout do sáčku nebo nádoby, která se dá opětovně uzavřít, a uchovávat v mrazáku až několik měsíců.

Pesto z medvědího česneku

Pro přípravu jednoduchého pesta z medvědího česneku budete potřebovat: 200 g listů medvědího česneku, 50 g nastrouhaného parmezánu nebo sýru Grana Padano, 1 stroužek česneku, šťávu z 1 citronu, 50 g piniových oříšků nebo vlašských ořechů, 100-120 ml olivového oleje, špetku hrubé mořské soli a špetku pepře.

Jak na to?

  1. Listy medvědího česneku pečlivě omyjte a osušte
  2. Do vysoké nádoby dejte část listů a trochu soli a tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte další část listů a soli, opakujte, než budete mít rozmixován všechen medvědí česnek. 
  3. Do nádoby přidejte nastrouhaný sýr, najemno nasekaný česnek, oříšky, citronovou šťávu, olej a vše znovu důkladně rozmixujte. Měla by vzniknout hladká pasta. Pokud je pesto stále tuhé, přidejte trochu oleje.
  4. Hotové pesto umístěte do pečlivě umytých skleniček, zakápněte ho olivovým olejem a skleničku uzavřete šroubovacím víčkem.

Naše rada: Piniové nebo vlašské ořechy můžete před přidáním do pesta opražit na suché pánvi, budou mít intenzivnější chuť i aroma.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu můžete připravit pesto z medvědího česneku raz dva: 

Zdroj informací:

sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves

eatweeds.co.uk - Wild Garlic

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více