Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Zdroj: Wikimedia Commons, By Bedinek - Own work, CC BY-SA 4.0

Pokud máte v oblibě burákové máslo, určitě vás peanut punch nadchne. Navzdory svému názvu se tento nápoj z Jamajky nepije horký jako punč u nás a v původní receptuře i je i bez alkoholu. Ve své domovině je ale považovaný za afrodiziakum a dodá vám spoustu energie.

Punč nemusí být jen horký

U nás si většinou pod názvem punč představíme horké nápoje, které se prodávají na vánočních trzích na zahřátí.  Obvykle mají ovocný základ a také jsou vylepšené nějakým alkoholem, jenž jim dodává grády. Punče ale nemusí být jen horké – důkazem jsou třeba ovocné drinky podávané ve velkých nádobách tzv. bowlích, které často figurují v amerických teenagerovských filmech. A horký není ani arašídový punč z Jamajky. Ostatně nápoj na zahřátí vzhledem tropickém klimatu tohoto karibského ostrovního státu tam ani není potřeba.

Národní drink Jamajky

O peanut punči by se dalo říct, že je takovým národním nápojem Jamajky, známý je však i v dalších zemích této oblasti, třeba Trinidadu a Tobagu nebo v Guyaně. Arašídový nápoj má zřejmě kořeny v africké kuchyni, usuzuje se, že jej na Jamajku a vůbec do karibských zemí přivezli afričtí otroci.

Dnes je na Jamajce oblíbeným pouličním občerstvením, na ulicích jej nabízejí speciální prodejci, jimž se říká punch mens a každý připravuje peanut punch podle své originální receptury a vylepšuje jej o nějakou speciální příchuť. Klasické arašídové punče se tu ale běžně prodávají i v obchodech v lahvích nebo v krabičkách jako u nás ochucená mléka. 

Koktejl s arašídy pro povzbuzení

Peanut punch je neuvěřitelně lahodný, krémový, sladký a také pořádně vydatný nápoj, který svou konzistencí spíš připomíná smoothie nebo mléčný koktejl. Původně se připravoval jen z arašídů a vody, dnes se k arašídům přidává mléko a cukr nebo rovnou kondenzované mléko, s nímž je nápoj ještě krémovější.

Z ingrediencí je patrné, že rozhodně nejde o nic dietního, však je také peanut punch považován za energetický nápoj, který patřičně zasytí a díky arašídům je výborným zdrojem bílkovin. Zřejmě i to je i jeden z důvodů, proč jej Jamajčané považují za afrodiziakum. 

K arašídům banány i pivo

Obyčejný arašídový punč se skládá jen z pražených arašídů či arašídového másla, vody, kondenzovaného mléka a různých dochucovadel, jako jsou skořice, vanilka či muškátový oříšek. Pro lepší chuť se vylepšuje i dalšími ingrediencemi, třeba banány nebo dokonce mořskými řasami.

Na doslazení se vedle cukru používá i med a pro větší vydatnost nápoje kukuřičné lupínky nebo ovesné vločky. Ačkoli peanut punch není horký, s tradičním punčem jej spojuje to, že do něj i na Jamajce někdy dávají třeba rum nebo bitter angostura. Trochu nezvyklou, ovšem běžnou ingrediencí je pak černé pivo typu stout, jako jej například slavný irský Guinness.

Peanut punch podle originálního jamajského receptu

Zaujal vás tento jamajský nápoj a rádi byste jej vyzkoušeli? Tak si jej můžete rovnou připravit podle originálního receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 230 g arašídového másla, 700 ml vody, 1 plechovku kondenzovaného mléka (salka), ½ lžičky vanilkové esence, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku medu a ½ lžičky skořice.

  1. Pražené oloupané arašídy nebo arašídové máslo dejte do mixéru, přidejte polovinu množství vody a začněte mixovat. Během mixování arašídů postupně přilévejte zbytek vody. 
  2. Důkladně vše rozmixujte dohladka a přeceďte přes sítko do džbánu. Přidejte kondenzované mléko, vanilkovou esenci, muškátový oříšek, skořici a med a dobře promíchejte. Podávejte studené. 

Náš tip: Domácí salko, které využijete nejen při přípravě jamajského nápoje, si můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Peanut punch
Jamaicans.com: Jamaican Peanut Punch Recipe
Thisbagogirl.com: What is peanut punch?
12fixes.com: Peanut health punch

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více