Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi kávu, ale obyčejné espresso bez cukru a mléka vám moc nechutná? Místo klasického cappuccina nebo flat white vyzkoušejte vietnamskou kávu. Díky přidanému salku je tento nápoj sám o sobě sladký až až a navíc báječně chutná teplý i studený. Jak jej správně připravit?

Káva na vietnamský způsob

Kávu nevnímáte jen jako nápoj, který vás probudí a pomůže přežít pracovní den, když jste toho v noci moc nenaspali, ale rádi si ji i vychutnáváte. Pokud s oblibou zkoušíte různé neobvykle kávové nápoje, možná vás zaujme i káva na vietnamský způsob.

Navzdory oblíbenosti vietnamské kuchyně byl u nás tento nápoj dosud poměrně málo rozšířeným, v poslední době jej ale stále častěji najdete v nabídce mnoha modernějších vietnamských bister či kaváren. My v redakci jsme si jej naposledy dopřáli v pražské tržnici Sapa (viz úvodní foto). A právě tamní obsluhy jsme se zeptali, jak tuhle výtečnou kávu nejlépe připravit.  

V čem se připravuje  

Vietnamská káva (v originále cà phê) je kávový nápoj, na který ve Vietnamu narazíte snad všude. Jde o speciální druh překapávané kávy. Nepřipravuje se ovšem v klasickém překapávači, jaký u nás známe, ale ve vietnamském filtru zvaném phin, který má podobu jakéhosi malého hliníkového nebo nerezového šálku s pokličkou a snadno ho seženete i u nás. V již zmíněné Sapě stojí maximálně 100 Kč.

Předností tohoto filtru je, že už k němu nepotřebujete žádné další papírové filtry, káva se přefiltruje přes kovové sítko, které je součástí překapávače. Díky velikosti filtru si jej můžete snadno sbalit do batohu a vychutnat si vietnamskou kávu kdekoliv na cestách, třeba i během stanování.

Nejbližší alternativou k phinu je french press. Ačkoli s jeho pomocí nevytvoříte úplně stejnou kávu, výsledný nápoj je asi nejbližší tomu, který uděláte pomocí phinu. Chuť samozřejmě závisí na použití kvalitní kávy, protože jedinečná chuť vietnamské kávy vychází rovněž ze zrn a pražení.

Místo arabiky raději robusta

Vietnamská káva totiž není specifická pouze způsobem přípravy, ale i samotným druhem kávy, z níž se dělá. Ačkoli by se dala připravit z jakékoliv mleté kávy, tu správnou chuť jí dodá káva vietnamská. Ve Vietnamu je totiž běžnější káva robusta, která je méně náročnější na pěstování a Vietnam je dokonce jedním z největších vývozců této odrůdy na světě. Robusta se od u nás známější kávy arabica liší tím, že je výrazně hořká, má zemitou chuť a také obsahuje mnohem víc kofeinu.

Vietnamská káva se ovšem může připravovat i z arabiky. U nás je nejběžněji dostupná káva značky Trung Nguyen. Ta se ovšem vyznačuje specifickou chutí, je hodně aromatická, není moc kyselá a k dostání je v různých stupních síly, jenž se odvíjí od poměru arabiky a robusty. (1 je tedy čistá robusta, 5 naopak čistá arabica.) Důležité je rovněž, aby byla káva tmavě pražená, i to zajistí výraznější chuť. 

Silná a báječně sladká

Pro vietnamskou kávu je typické, že se pije hodně silná, takže vás dostane i z té největší únavy. Výrazně hořkou chuť pak zmírňuje slazené kondenzované mléko, které je nezbytnou součástí tohoto nápoje a nahrazuje klasické mléko. Právě kondenzované mléko je ve Vietnamu běžnější než klasické mléko, neboť vydrží i v horku a nekazí se.

Káva podle baristky z kavárny Hippo café

Ve vietnamské kavárně a pražírně Hippo café v pražské tržnice Sapa je k mání jak klasická překapávaná káva s kondenzovaným mlékem, tak i tzv. vajíčková káva (káva, žloutky, kondenzované mléko, mléčná pěna) nebo vietnamské ledové latté či tzv. Hippo specialita (pěnová káva, pěnové mléko, třtinový cukr).

Můžete si zde také koupit domů originální vietnamskou, ale v Čechách praženou kávu. K většímu balení vám zdarma přidají i speciální filtr na přípravu. A jak tedy na samotnou přípravu caffe phin? 

Podle vietnamské baristky Thi Trần je to snadné. Do překapávacího kávového filtru nasypejte 3 čajové lžičky mleté vietnamské kávy a kávu lehce přimáčkněte vrchním sítkem. Do šálku nebo silnostěnné skleničky nejprve nalijte slazené kondenzované mléko (zhruba do výšky 0,5 cm) a pak na šálek postavte filtr.

Kávu zalijte malým množstvím horké vody (cca 20 ml) o teplotě 96-100°C. Stačí jen trochu, aby došlo ke zvlhčení kávy. Vyčkejte asi 20 vteřin, poté horkou vodu dolijte až po vrch a zakryjte pokličkou. Káva postupně prokape sítkem do šálku na mléko.

Doba překapávání by měla být asi 5 minut. Pokud byste si chtěli kávu připravit ledovou, není nic snazšího, než do sklenice k mléku přidat led

Jak to vypadá v pražské vietnamské kavárně a jaké kávy nabízejí, na to se můžete podívat v naší galerii: 
 

Náš tip: Chcete-li se ještě trochu zchladit, můžete si připravit ledovou kávu podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více