Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole. Na fotce je v omáčce už vykostěné maso.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2011 14:24
Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša
13. 6. 2011 15:42
Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.
29. 11. 2010 18:29
No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.
29. 11. 2010 07:38
toto sa mi páči...
29. 11. 2010 00:30
+5
28. 11. 2010 22:24
no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava
28. 11. 2010 21:53
Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body
28. 11. 2010 21:47
Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 2 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 2 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 3 hodinami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 4 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 5 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 6 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 6 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: černá omáčka černa vanočni omačka vánoční černá omáčka černá omáčka recept recept černá omáčka omacka na černo recept na černou omáčku černá omáčka - recept černá omáčka z králíka vánoční černá omáčka recept štědrovečerní omáčka recepty černá omáčka černá omáčka vánoční černáomáčka černá švestková omáčka černá omáčka na vánoce jak se vari cerna omacka recept na vanoční černou omáčku štědrovečerní černá omáčka recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny: maso zaječí, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, cukr, máslo, olej, povidla švestková, švestky sušené, rozinky, mandle, perník, koření nové koření, pepř, bobkový list, citron
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
8 názorů