

Švestková omáčka
Suroviny
- 8 dkg švestkových povidel
- 4 dkg sušených švestek
- 4 dkg švestek
- 4 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla
- sůl
- skořice
- vývar z uzeného masa
- hřebíček
- kostka cukru
- citrónová kůra i šťáva
- 2 dl smetany
Postup přípravy receptu
Do 0,5 l vody dáme vařit předem oprané švestky, kompotované švestky, švestková povidla. Přidáme kousíček celé skořice, hřebíček, sůl, cukr, kousíček citr. kůry.
Když jsou sušené švestky měkké, zahustíme švestkový vývar máslovou jíškou, přidáme vývar z uzeného masa, šťávu z citrónu a znovu povaříme. Nakonec hustší omáčku zjemníme smetanou, ale už nevaříme.
Poznámka od kuchařky
Podává se s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Švestková omáčka
-
petula113:
Nevím
Toto je zajisté vytuněný rcpale UZENÝM vývarem bych ho nevylepšoval...
Proč potlačovat typickou chuť?
S masovým vývarem je chuť plnější než s kohoutkovou, ale i s vodou je to dobrota
Časem jsem povidlovou omáčku dotáhl k dokonalosti tím že ji dělám na opražené cibuli (+ zásmažka)
Minulý týden u nás byla (+ sekané ořechy + rozinky + žbrdolec rumu, který podpoří typickou chuťs hovězím z políffky a kynutým knedlíkem z pekárny
-
petula113: Když to zahustíš jíškou, tak doředíš vývarem na požadovanou konzistenci, aby to nebylo jako těsto.
-
Kolik toho vývaru ví někdo?
-
Výborná i bez kompotovaných švestek (nahrazeno sušenými). Na konci jsem propasírovala.
-
Chci se zeptat na kolik porcí tohle dávkování vyjde? Děkuji
-
Může tato omáčka být s kuřetem?www.toprecepty.cz/recept/872-svestkova-omacka/
-
JOOOO DOBRY DOBRY!
-
Přidávám foto. Tuhle dobrůtku už znám spoustu let od svého přítele, jehož rodištěm jsou Lechotice.
-
Vypadá to nádherně
Zítra to udělám
-
Omáčku vařím trošku jinak ,do hotové přidávám trošku rumu.
Znám jí už od dětství ,říkala jsem jí čokoládová omáčka . Je opravdu výborná vyskoušejte jí s přidáním toho rumu/1pol,lžíce/.Pěkný večer.www.toprecepty.cz:
-
Omáčka byla moc dobrá,dávám bodík a foto.