Jaký ztužovač můžeme přidat do šlehačky, aby hezky ztuhla? Použijeme ten, co máme doma
Určitě se vám někdy stalo, že při šlehání dostatečně neztuhla šlehačka, kterou jste chtěli ozdobit dort. Stojíte nad miskou s polotekutou smetanou a nevíte, co s tím. A další smetanu už nemáte. Víte, jak situaci napravit?
Noční můra každé hospodyňky - nenašlehala se smetana. K ozdobení moučníků totiž musíme použít vysokoprocentní smetanu, od 33% výše. Nejlepší na šlehání je smetana, která má 40 % tuku, ale s použitím ztužovače lze použít i smetanu 31%.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký ztužovač máme doma?
- Nejsnadnějším způsobem je použít hotový ztužovač šlehačky. Jde o směs glukózy a škrobu.
- Můžeme si vyrobit vlastní ztužovač a to smícháním 1 lžíce moučkového cukru a 1 lžíce bramborového škrobu. Vmícháme do smetany a ušleháme.
- Pokud máme doma smetanový sýr mascarpone, přidáme ho ke šlehačce a ušleháme do pevné pěny.
- Také sníh z bílků, našlehaný do hladkých špiček a pomalu stěrkou přimíchaný do šlehačky, směs zachrání.
- Kousek povoleného másla, vešlehaný do smetany, dokáže směs krásně spojit a šlehačka se po vychlazení ani nehne.
- Krém zachrání i lžíce práškové želatiny, nabotnalé v troše vody a poté zahřáté, aby se želatina rozpustila. Nalijeme ji do smetany a znovu vyšleháme.
- Pár kapek citrónové šťávy také pomůže šlehačku zpevnit a ještě bude mít svěží citrusovou chuť.
- Výtečně pracuje Želatinový ztužovač Dr. Oetkera. Polovina sáčku, rozmíchaná metličkou ve vlažném mléce, se postará se šlehačkou o hotové divy - po vychlazení bude krásně tuhá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Komentáře