Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Zdroj: Toprecepty, Popecenicko

Teplé počasí přímo volá po příjemném osvěžení. Domácí limonády mohou být to pravé. Zkuste citrusovou s bylinkami, melounovou, bezinkovou, anebo třeba okurkovou či levandulovou. Zamilujete si je vy i vaše děti.

Limonády zdravě

Když se řekne limonáda, mnoho čtenářů si zřejmě nejprve představí Coca-Colu, Fantu a další průmyslově vyráběné a přeslazené nápoje plné chemie, které jsou samozřejmě nezdravé a jejich pravidelná a nadměrná konzumace škodí malým i velkým. Limonáda ale může být i poctivá – naším vlastním krásným příkladem budiž Kofola založená na bylinném sirupu.

Ještě lepší jsou ovšem limonády domácí. Jejich výroba nezabere skoro žádný čas a navíc máte jistotu, že sobě a svým blízkým servírujete jen to, co do nápoje sami namícháte. Domácí limonády se nejsnadněji vyrábí z domácích ovocných a zeleninových sirupů. Jarní a letní klasikou je například svěží sirup bezinkový.

Domácí limonády se dají pít slazené i neslazené, s bublinkami i s obyčejnou vodou, a můžete je podle ozdobit kousky ovoce nebo jedlými květy, což znamená, že ze zdánlivě obyčejného pití můžete snadno vyrobit reprezentativní nealko drink vhodný třeba i na večírek nebo oslavu narozenin či svatby.

Výborné limonády s léčivým efektem se dají vyrobit s pomocí domácího mátového sirupu. Máta totiž blahodárně působí na podrážděný žaludek a zabraňuje i nadýmání. Zároveň se postará o svěží dech. Smíchejte domácí mátový sirup s trochou třtinového cukru a citronové šťávy, zalijte vodou nebo sodovkou a dobře promíchejte.

Chcete něco netradičního? Zkuste okurkovou limonádu, která perfektně osvěží v horkých dnech. Výživná a chuťově zajímavá je pomerančovo-mrkvová limonáda, která už svou konzistencí může připomínat spíše džus a pro její přípravu doporučujeme použít odšťavňovač. Limonáda z levandulového sirupu vás přenese na jih Francie. A až bude na podzim úroda šípků, vyrobte si šípkový sirup, který využijete nejen pro přípravu nápojů.

Dospělí mohou domácí limonády smíchat s dobrým alkoholem a vytvořit si tak osvěžující míchaný drink.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více