Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
29. 4. 2024 Vaření
Máte k dispozici libeček? Uskladněte si ho na další měsíce. Připravte si třeba pesto z libečku, které pak využijete na dochucení polévek, omáček a další spousty jídel.
Co udělat s libečkem
Na libeček nepotřebujeme být extra zdatní zahradníci. Sice chvíli trvá, než se keř rozroste, ale pak je tak veliký, že listy můžeme obdarovat hned spoustu příbuzných a známých.
Listy libečku se využívají jako koření do polévek, ochutí třeba i omáčky. Můžeme je přidávat do různých zapékaných směsí, na pizzu, do těstovin i k masu.
Libeček můžeme nejen sušit, ale i zamrazit. Rostlinku nasekáme do misek na led, zalijeme vodou a zamrazíme. Pak kostky vyklepneme, dáme do mrazicího sáčku a dobře uzavřený skladujeme v mrazáku. Odebíráme dle potřeby. Libeček ale také poslouží v různých směsích. Můžeme z něj přichystat sypké koření vegeta nebo tekuté polévkové maggi. Další variantou je libečkové pesto.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na libečkové pesto
Podobně jako z medvědího česneku můžeme pesto přichystat i z libečku. Potřebujeme na něj listy bez tuhých stonků, které po natrhání dobře opláchneme vodou a osušíme. Do pesta využijeme ještě sůl a olej (olivový nebo slunečnicový, případně napůl). Pokud chceme vylepšit chuť, můžeme přidat česnek. Do pesta se dají přidat i vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Pokud využijeme ořechy nebo semena, je potřeba počítat s tím, že doba uskladnění pesta se výrazně zkrátí. Vydrží tak zhruba 14 dnů místo několika měsíců. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pesto z libečku si také můžeme namazat na topinky nebo na chléb.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak připravit pesto z libečku
Na jednu dávku potřebujete: 3-5 hrstí listů libečku (bez stopek), 100 g slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, sůl a 100-200 ml oleje (podle potřeby a chuti).
Jak na to? Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Očištěné a usušené listy napěchujte do nádoby, zasypte je slunečnicovými semínky, přidejte česnek a sůl. Zalijte olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujte.
Výsledkem by měla být směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřete velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijte ještě trochu oleje a znovu promixujte. Hotové pesto přendejte do velmi dobře vyčištěné a vysušené sklenice, uzavřete víčkem a libečkové pesto skladujte v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.
Náš tip: Podívejte se na následující videorecept s ukázkou toho, jak se připravuje pesto s medvědím česnekem. Libečkové je to podobné:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Čím dochucovat pokrmy? Začátečníkům pomohou rady a tipy pro každodenní vaření
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek