Využití rajčat v kuchyni - nejoblíbenější recepty
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho jasným důkazem. Tahle zelenina - ale je to vlastně zelenina? Na konci 19. století proběh v USA soudní proces, který to měl rozhodnout. Zdá se vám to banální? Ale nebylo. V případu Nix vs. Hedden šlo totiž o dovozní clo, které se vztahovalo na zeleninu, ale už ne na ovoce. Nejvyšší soud Spojených států amerických tehdy rozhodl, že rajče je zelenina. Evropský parlament v roce 2011 ovšem lilek rajče, tedy rostlinu, na níž rajčata rostou, označil za ovoce. Jedna obecně platná odpověď tedy neexistuje a je to na vás, za co rajčata považujete.
Důležité je vědět, že rajská jablíčka jsou podobně zdravá, jako obyčejná jablka sladká. Rovněž obsahují vodu, vlákninu, vitamíny C a E a další důležité antioxidanty, dále v nich najdeme draslík, ale i sodík. Jak v obchodě poznáte, že kupujete poctivá rajčata? Je to tak, že rajčata na větvičce nikdy nemohou dozrát všechna naráz, některá by tedy měla být zralejší než jiná. Pokud držíte větvičku, na níž jsou všechny plody hezky červené, pak víte, že byla utržena s ještě zelenými rajčaty, která pak dozrála pod vlivem umělého záření. Pocitvá rajčata také výrazněji voní, o rozdílu v chuti ani nemluvě.
Když si přinesete rajčata domů, skladujte je při teplotě okolo 10°C, rozhodně ne v lednici, kde je na ně příliš chladno. Rajčata pak zkonzumujte nejlépe do týdne, protože tyto plody po dozrání moc dlouho nevydrží. Křupavá čerstvá rajčátka využijte syrová, měkčí kusy poslouží v teplé kuchyni nebo třeba k výrobě domácího kečupu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad
Jak na šneky se zelím podle Josefa Maršálka? Nesmí chybět sádlo se škvarky a k naprosté dokonalosti je dovede trik s černým pivem
Gastronomický veletrh TOP GASTRO & HOTEL 2015 bude plný novinek!