Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

12. 6. 2021 13:09

Zdraví Marie Pokorná

Zdroj: Toprecepty, Jarka.R Zdroj: Toprecepty, Jarka.R
Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který si můžete snadno vyrobit i doma. Slyšeli jste ale o bezinkovém medu? Je to neskutečně voňavá záležitost, která má navíc úžasné léčivé účinky a rychle se stane stálicí vaší přírodní lékárničky.

Blahodárný bez

Je tu červen a to znamená, že voňavý a léčivý bez bují a kvete všude, kde může. Tato květina je nejen krásná, ale také plná prospěšných látek, díky kterým její sílu oceňovaly již naše prababičky. Jeho květy působí proti nachlazení a hořečce. Studie Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections obsahuje výsledky experimentu o šedesáti lidech s příznaky chřipky, kdy byl části z nich čtyřikrát denně podáván bezový sirup. Příznaky ustoupily nebo zcela zmizely po dvou až čtyřech dnech. U těch, kteří sirup nekonzumovali, to trvalo celý týden.

Bez umí pomáhat také při potížích s močením, zažíváním, tlumí bolesti hlavy či zubů a působí protizánětlivě. Jak uvádí studie Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry, ve 100 gramech bezinek najdeme až 35 mg vitamínu C, což je až 60 % doporučené denní dávky dospělého člověka. Stejná studie vyzdvihuje také velký obsah vlákniny v bezinkách, která činí až čtvrtinu DDD. Další výhodou je obsah flavonolů, významných antioxidantů.

 
Specificky bezinkový med můžete využít na doslazování čaje nebo obilné kaše. Je hodně voňavý, sladký a má řidší konzistenci než med klasický, včelí, proto se nehodí například na pečení. Jeho největší devízou jsou ovšem léčivé účinky, proto ho doporučujeme požívat po lžičkách místo kupovaného sirupu, když se nachladíte, přepadne vás kašel, horečka nebo bolest v krku. Jeho využití je v tomto ohledu univerzální, proto se vyplatí si ho vyrobit dostatečné množství.

Vyrobte si bezinkový med

Výroba bezinkového medu je snadná a nestojí moc peněz, jen sběr bezových květů chce trochu trpělivosti. Potřebovat jich totiž budete asi 40 a měly by být velké a rozvité. Bez černý, který k tomuto účelu potřebujete, je u nás naštěstí velmi rozšířený, a když vychytáte hezké počasí, může být ze sběru příjemná procházka. Kromě květů si dále připravte litr vody, kilo až kilo a půl cukru krystal a tři chemicky neošetřené citrony. 

A jak na to? Květy je potřeba přebrat, vybrat jen ty čisté, odstranit z nich nečistoty a drobné broučky. Je to trochu pracné, ale třeba ve dvou s kamarádkou nebo dcerou to půjde rychle a může to být i zábava. Důležité je květy neprat ve vodě, protože na nich musí zůstat co nejvíce pylu. Maximálně je můžete opatrně a lehce opláchnout. Z květů odstraňte široké stonky. Pak kytičky dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájené citrony. Nechte louhovat na tmavém místě 24 hodin.

Na druhý den výluh přeceďte přes plátno. Přisypte k němu cukr a vařte asi hodinu a půl, dokud se obsah hrnce nezačne táhnout. Tip! Pokud chcete med voňavější, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku. Pro hustští variantu zase přidejte více cukru. Hotový med nalijte do uzavíratelných, čistých a suchých sklenic a skladujte v chladu.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 454 kuchařů a kuchařek

  • Wiggo Wiggo

    Bezinkový “med” budete dělat až na podzim ze zralých, černofialových plodů, bezinek. Z bezových květů budete dělat “med” bezový.

    Odpovědět

  • Kondrk1@seznam.cz Kondrk1@seznam.cz

    My děláme pampeliškový med a rozhodně tomu nebudeme říkat sirup. Ten bezový med určitě vyzkoušíme.

    Odpovědět

  • Petra Pos Petra Pos

    Není to med, ale bezový sirup. Název med lze použít pouze pro med od včel. Tím nechci snižovat jeho zdravotní prospěšnost.

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!

Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!

Sezona červeného rybízu právě vrcholí a tak jsou záplavy malých červených bobulek momentálně…
Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

Léto ve skle: Zkuste marmelády vylepšit medem, skořicí, chia semínky nebo solí!

Uchovat si plody léta do sklenic se vždycky vyplatí. Marmelády můžete připravit tradiční cestou,…
Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

Byliny v kuchyni: Víte, proč se muchovníku říká rozinkový strom a jak chutnají jeho plody?

Malé kuličky muchovníku vypadají jako kanadské borůvky, jejich chuť je ale mnohem zajímavější.…
Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!

V horkých letních dnech sice obvykle pijeme více, ale někdy volíme nevhodné nápoje, jindy nemáme…
Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?

Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle…
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika

Český česnek je pojem - pojem, který si právě teď můžete užít dosyta. Ať už ho zpracujete do řízné…
Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C

Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C

Roste vám na zahradě nebo v okolí domu či chalupy černý rybíz? Právě teď by měl být obsypán zralými…
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi

Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi

Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte, co dřív? Nebo vás popadají smutky z nevydařeného…