Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun
Zdroj: Toprecepty, Jarka.R

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který si můžete snadno vyrobit i doma. Slyšeli jste ale o bezinkovém medu? Je to neskutečně voňavá záležitost, která má navíc úžasné léčivé účinky a rychle se stane stálicí vaší přírodní lékárničky.

Blahodárný bez

Je tu červen a to znamená, že voňavý a léčivý bez bují a kvete všude, kde může. Tato květina je nejen krásná, ale také plná prospěšných látek, díky kterým její sílu oceňovaly již naše prababičky. Jeho květy působí proti nachlazení a hořečce. Studie Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections obsahuje výsledky experimentu o šedesáti lidech s příznaky chřipky, kdy byl části z nich čtyřikrát denně podáván bezový sirup. Příznaky ustoupily nebo zcela zmizely po dvou až čtyřech dnech. U těch, kteří sirup nekonzumovali, to trvalo celý týden.

Bez umí pomáhat také při potížích s močením, zažíváním, tlumí bolesti hlavy či zubů a působí protizánětlivě. Jak uvádí studie Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry, ve 100 gramech bezinek najdeme až 35 mg vitamínu C, což je až 60 % doporučené denní dávky dospělého člověka. Stejná studie vyzdvihuje také velký obsah vlákniny v bezinkách, která činí až čtvrtinu DDD. Další výhodou je obsah flavonolů, významných antioxidantů.

 
Specificky bezinkový med můžete využít na doslazování čaje nebo obilné kaše. Je hodně voňavý, sladký a má řidší konzistenci než med klasický, včelí, proto se nehodí například na pečení. Jeho největší devízou jsou ovšem léčivé účinky, proto ho doporučujeme požívat po lžičkách místo kupovaného sirupu, když se nachladíte, přepadne vás kašel, horečka nebo bolest v krku. Jeho využití je v tomto ohledu univerzální, proto se vyplatí si ho vyrobit dostatečné množství.

Vyrobte si bezinkový med

Výroba bezinkového medu je snadná a nestojí moc peněz, jen sběr bezových květů chce trochu trpělivosti. Potřebovat jich totiž budete asi 40 a měly by být velké a rozvité. Bez černý, který k tomuto účelu potřebujete, je u nás naštěstí velmi rozšířený, a když vychytáte hezké počasí, může být ze sběru příjemná procházka. Kromě květů si dále připravte litr vody, kilo až kilo a půl cukru krystal a tři chemicky neošetřené citrony. 

A jak na to? Květy je potřeba přebrat, vybrat jen ty čisté, odstranit z nich nečistoty a drobné broučky. Je to trochu pracné, ale třeba ve dvou s kamarádkou nebo dcerou to půjde rychle a může to být i zábava. Důležité je květy neprat ve vodě, protože na nich musí zůstat co nejvíce pylu. Maximálně je můžete opatrně a lehce opláchnout. Z květů odstraňte široké stonky. Pak kytičky dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájené citrony. Nechte louhovat na tmavém místě 24 hodin.

Na druhý den výluh přeceďte přes plátno. Přisypte k němu cukr a vařte asi hodinu a půl, dokud se obsah hrnce nezačne táhnout. Tip! Pokud chcete med voňavější, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku. Pro hustští variantu zase přidejte více cukru. Hotový med nalijte do uzavíratelných, čistých a suchých sklenic a skladujte v chladu.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Wiggo

18. 6. 2021 08:07

Bezinkový “med” budete dělat až na podzim ze zralých, černofialových plodů, bezinek. Z bezových květů budete dělat “med” bezový.

Kondrk1@seznam.cz

15. 6. 2021 09:07

My děláme pampeliškový med a rozhodně tomu nebudeme říkat sirup. Ten bezový med určitě vyzkoušíme.

Petra Pos

14. 6. 2021 10:46

Není to med, ale bezový sirup. Název med lze použít pouze pro med od včel. Tím nechci snižovat jeho zdravotní prospěšnost.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více