Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který si můžete snadno vyrobit i doma. Slyšeli jste ale o bezinkovém medu? Je to neskutečně voňavá záležitost, která má navíc úžasné léčivé účinky a rychle se stane stálicí vaší přírodní lékárničky.
Blahodárný bez
Je tu červen a to znamená, že voňavý a léčivý bez bují a kvete všude, kde může. Tato květina je nejen krásná, ale také plná prospěšných látek, díky kterým její sílu oceňovaly již naše prababičky. Jeho květy působí proti nachlazení a hořečce. Studie Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections obsahuje výsledky experimentu o šedesáti lidech s příznaky chřipky, kdy byl části z nich čtyřikrát denně podáván bezový sirup. Příznaky ustoupily nebo zcela zmizely po dvou až čtyřech dnech. U těch, kteří sirup nekonzumovali, to trvalo celý týden.
Článek z magazínu
Bez umí pomáhat také při potížích s močením, zažíváním, tlumí bolesti hlavy či zubů a působí protizánětlivě. Jak uvádí studie Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry, ve 100 gramech bezinek najdeme až 35 mg vitamínu C, což je až 60 % doporučené denní dávky dospělého člověka. Stejná studie vyzdvihuje také velký obsah vlákniny v bezinkách, která činí až čtvrtinu DDD. Další výhodou je obsah flavonolů, významných antioxidantů.
Vyrobte si bezinkový med
Výroba bezinkového medu je snadná a nestojí moc peněz, jen sběr bezových květů chce trochu trpělivosti. Potřebovat jich totiž budete asi 40 a měly by být velké a rozvité. Bez černý, který k tomuto účelu potřebujete, je u nás naštěstí velmi rozšířený, a když vychytáte hezké počasí, může být ze sběru příjemná procházka. Kromě květů si dále připravte litr vody, kilo až kilo a půl cukru krystal a tři chemicky neošetřené citrony.
A jak na to? Květy je potřeba přebrat, vybrat jen ty čisté, odstranit z nich nečistoty a drobné broučky. Je to trochu pracné, ale třeba ve dvou s kamarádkou nebo dcerou to půjde rychle a může to být i zábava. Důležité je květy neprat ve vodě, protože na nich musí zůstat co nejvíce pylu. Maximálně je můžete opatrně a lehce opláchnout. Z květů odstraňte široké stonky. Pak kytičky dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte na plátky nakrájené citrony. Nechte louhovat na tmavém místě 24 hodin.
Článek z magazínu
Na druhý den výluh přeceďte přes plátno. Přisypte k němu cukr a vařte asi hodinu a půl, dokud se obsah hrnce nezačne táhnout. Tip! Pokud chcete med voňavější, vyškrábněte do něj obsah jednoho vanilkového lusku. Pro hustští variantu zase přidejte více cukru. Hotový med nalijte do uzavíratelných, čistých a suchých sklenic a skladujte v chladu.
Témata: bez, sezóna, domácí výroba, přírodní lékárna, med, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
V Prostřeno se bude sekat šampaňské. Sabráž předvede soutěžící vinař Vít. Troufnete si na to podle našeho návodu taky?
Vinař Vít Nevěděl zvolil na středeční večer v… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
5 nejslavnějších pikantních jídel světa: Zvládnete sníst indické vindaloo nebo mexické chili con carne?
Bez trochy chilli papriček si na žádném jídle… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V Prostřeno bude syrové maso: Na tohle nesmíte při přípravě carpaccia zapomenout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Tvarohovo-banánové nanuky s kokosem
Přidáno před 10 hodinami

Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
Přidáno před 17 hodinami

Pórek zapečený s rybím filé
Přidáno před 21 hodinami

Hovězí plátky na hořčici s tarhoňou (z Prostřeno)
Přidáno před 23 hodinami

Rybí polévka s těstovinami
Přidáno 17. 5. 2022 22:55

Citronová babetka (z Prostřeno)
Přidáno 17. 5. 2022 19:04
Komentáře
18. 6. 2021 08:07
Bezinkový “med” budete dělat až na podzim ze zralých, černofialových plodů, bezinek. Z bezových květů budete dělat “med” bezový.
15. 6. 2021 09:07
My děláme pampeliškový med a rozhodně tomu nebudeme říkat sirup. Ten bezový med určitě vyzkoušíme.
14. 6. 2021 10:46
Není to med, ale bezový sirup. Název med lze použít pouze pro med od včel. Tím nechci snižovat jeho zdravotní prospěšnost.