Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
12. 3. 2022 Vaření
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče celá země dnes odstartoval další řadu oblíbeného pečicího maratonu. A hned prvním zádrhelem byla pro některé osobní výzva, v tomto případě bublanina. Co se nepovedlo a co šlo udělat lépe?
Tři výzvy a 12 statečných
V každém kole čekají soutěžící, kterých je rovný tucet, tři výzvy. Jedna je osobní, druhá technická a třetí kreativní. Mezi dvanáctkou soutěžících je letos více mužů, ale jak pro Toprecepty.cz prozradil jeden z porotců, Josef Maršálek, není to žádný záměr, zkrátka jich jen letos přišlo víc na casting. Novinkou letošní řady je i nová porotkyně. Oblíbenou Mirku Slavíkovou vystřídala Míša Landová, známá foodblogerka a lektorka kurzů pečení, které se neformálně přezdívá „makronková královna“.
Mohlo by vás zajímat
A co soutěžící? Dominika, Jana, Lenka, Lucie, Markéta, Martin, Martina, Michal, Václav, Veronika, Zdeněk, Zuzana se už v prvním díle docela zapotili. Některým nevyšla na jedničku ani poměrně snadná osobní výzva, kterou byla bublanina, tradiční moučník našich babiček. Co dělalo potíže? Pro bublaninu je podle Josefa Maršálka charakteristické vyšší, nadýchané, ale vláčné těsto s velkými póry, které doplňuje hodně ovoce. Právě nedostatek ovoce, nebo jeho propadnutí na dno byla poměrně častá chyba. Jak jsme vysvětlovali v našem předchozím článku, ovoce by nemělo propadnout na dno a nemělo by obsahovat ani hodně vody.
Nejen proto je podle Josefa Maršláka vhodnější dělat bublaninu z třeného těsta. Míša Landová zase soutěžícím doporučovala obalit ovoce před použitím moukou, a to z toho důvodu, aby ovoce nekleslo ke dnu. „Doufám, že nás nečeká přehlídka suchých buchet,“ říkal na začátku pořadu Josef Maršálek. A opravdu, „suchá buchta“ bývá u bublanin problém. Těsto je tedy lepší třené, jak už jsme si řekli, a prospěje mu i nějaká zvláčňující složka, kromě tuku třeba i tvaroh, kefír nebo šlehačka. Mezi českými, různě ozvláštněnými, bublaninami se objevila také jedna rarita, francouzská verze bublaniny, clafouties. Ta se připravuje jinak než česká, a patří do ní třešně s peckami. Chcete-li si claouties upéct taky, stejně jako soutěžící Zuzana, přečtete si, jak na to v našem článku:
Co se týká vylepšení chuti bublaniny, Josef doporučuje nezapomenout na sůl. Na 250 g másla použijte doslova „dvě špetky“. Soutěžící byli kreativní a bublaniny ozvláštnili třeba černým kakaem, tonka fazolemi, skořicí, mákem nebo drobenkou. V určitých případech ovšem bylo kombinací až moc. „Méně je někdy více,“ komentoval to v průběhu pořadu Josef Maršálek. Každopádně, pokud jste právě teď dostali chuť na bublaninu, zkuste si připravit jednu nadýchanou a vláčnou s meruňkami.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oblíbené zimní a vánoční rostliny: Jaké mají nároky na péči a jak se o ně starat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
7 tipů, jak na nejlepší bublaninu: Důležitý je druh těsta i ovoce a taky správná teplota trouby. Co ještě nepodcenit?