Kdy sklízet cukety: Jak poznat jejich zralost a proč je nenechat přerůst
29. 6. 2022 Ostatní
Pěstujete na zahrádce cukety? Není to těžké a úroda bývá dobrá. Proto jsou tolik oblíbené. Víte ale, kdy tuto zeleninu sklidit? Zjistěte, jak poznat zralost cuket a kdy je včas sklidit.
Proč využívat cukety
Cukety mohou mít různou barvu (pruhované, žluté, zelené, načernalé), dužina je ale vždy zelenavě bílá. Lišit se mohou i tvarem. Listy a květy bývají podobné. Tedy tmavozelené listy a tmavě žluté květy. Cuketa je velmi vděčným pokrmem, dá se z ní připravit nejen polévka, ale také různé placičky, dokonce i dezerty. Skvělé na cuketě je i to, že ji můžete skladovat po delší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Proč nenechat cuketu přerůst
Možná jste se setkali s tím, že se někdo chlubil, jaká velká cuketa mu vyrostla. Proč ale sklízet mladé kusy? Jsou totiž šťavnaté a mají měkkou slupku, kterou nemusíte odstraňovat. To ovšem není případ přerostlých cuket, kdy pak slupku odstraňujete škrabkou a míří do koše. Je velmi tuhá a konzumace není nic příliš lahodného. Kromě toho uvnitř cukety jsou velká tvrdá semínka a ty nejspíše potká stejný proces jako slupku. Větší cukety už mohou být i nahořklé a ke konzumaci méně vhodné.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Kdy správně sklízet cuketu
Proto je dobé sáhnout po cuketě mladší. Kromě toho, když zralý plod odříznete nožem nebo ukroutíte rukou (u malých cuket to není těžké), má rostlina sílu na nové cukety. Nakonec tak získáte více kusů, než kdybyste pěstovali maxi cuketu. Při odřezávání je dobré, když zůstane u cukety pár centimetrů stopky. Takto vydrží v chladu i pár týdnů. Pokud ale chcete z cukety semínka na příští roky, nechte jednu cuketu přerůst.
Jak velká by tedy měla být zralá cuketa? Ideální jsou kusy cukety mezi 10-20 cm. Sklidit ale můžete i menší kusy než 10 cm. Čím menší, tím křehčí slupka a chutnější cuketa. Kusy do 20 cm nejenže neloupete, ale díky tomu získáváte celou cuketu se všemi cennými látkami, které se v této zelenině (botanicky se ale jedná o ovoce) nacházejí. Většinu sice tvoří voda, ale kromě toho obsahuje cuketa betakaroten, vitamíny skupiny B a vitamín E. Také je bohatá na minerální látky, jako draslík, hořčík, vápník a fosfor. Syrová cuketa obsahuje velmi malé množství kalorií (14 kcal / 100 g). Důležitá je také obsažená vláknina.
Zdroj informací:
https://www.nutridatabaze.cz
https://www.gardeningknowhow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 8 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 13 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 15 hodinami