Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce chutná božsky a připravená je do půlhodinky
7. 9. 2022 Vaření
Nedáte dopustit na ověřené recepty od slavných autorů kuchařek? Pokud se chystáte uvařit nějakou tradiční specialitu, je nejlepší zalistovat v klasických kuchařských knihách od Rettigové, Sandtnerky nebo Viléma Vrabce. Ten nebyl jen mistrem studené kuchyně, i receptů na poctivé omáčky najdete v jeho knihách nepočítaně. Nyní určitě nejvíc oceníte ten na houbovou.
Univerzální česká omáčka
Houbová omáčka patří mezi klasickými českými omáčkami k nejoblíbenějším. Zřejmě za to může naše vášeň pro houbaření, připravujeme ji obvykle na vrcholu houbařské sezony. Když se nám ale při sběru zadaří natolik, že si můžeme houby usušit i do zásoby, s radostí si ji uvaříme kdykoliv během roku.
Ta ze sušených hub je dokonce i mnohem voňavější. Houbová omáčka je zkrátka nejen ideálním pokrmem, do něhož využijete houby, ale jednou z nejaromatičtějších omáček. Navíc je vynikající i bez masa a hodí se k ní spousta příloh. Kromě knedlíků to mohou být i těstoviny, noky nebo klidně rýže, noky nebo brambory.
Mohlo by vás zajímat
Do správné houbovky patří hříbky
Pro dokonalou houbovou omáčku je důležité vybrat správné houby. Z babek udělejte smaženici nebo je vhoďte do bramboračky, do omáčky se nejvíc hodí pevnější houby, jako jsou hřiby praváci, lišky, křemenáče nebo kozáky. Ty je nutné nejprve osmahnout na másle či na sádle, případně i společně s nasekanou cibulkou.
Už chuť samotných hub je vynikající, pokud byste ale omáčku přece jen chtěli nějak vylepšit, můžete houby zakápnout trochou bílého vína či brandy a nebo k nim přidat bylinky. Výborně se hodí třeba tymián, majoránka, petrželka nebo pažitka. Ochutit ji můžete také kmínem, novým kořením, bobkovým listem či jalovcem. Vůbec to ale není nutné, jen houby dodají omáčce chuti až až.
Mohlo by vás zajímat
Omáčku zjemněte smetanou
Kromě hub nesmí v omáčce chybět nějaká tekutina. Místo vody je ovšem lepší použít vývar, který jí dodá další rozměr chuti. Nejlepší je samozřejmě houbový, výborně ale poslouží i zeleninový, kuřecí nebo hovězí. Ta nejlepší houbová omáčka musí být nádherně jemná, hladká a hlavně smetanová. Pro opravdu poctivou omáčku použijte tučnou smetanu ke šlehání, chcete-li ji ale trochu odlehčit a osvěžit, nahraďte je co nejtučnější kysanou smetanou. Nejlepší je hustá 30% crème fraîche. Pokud vám u omáčky vyhovuje kyselá chuť, můžete ji podpořit trochou citronové šťávy.
Jak na houbovku podle Viléma Vrabce?
I když se v poslední době vymýšlejí různé zlepšováky, v některém případě je lepší se spolehnout na prověřené recepty starých kuchařských mistrů. Pokud si tedy chcete připravit tu pravou houbovou omáčku jako od babičky, zkuste to právě podle receptu slavného autora, kuchaře a zakladatele významné kuchařské školy Viléma Vrabce.
Budete potřebovat: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 20 g cibule, 1 l vývaru, 150 g čerstvých hub, 30 g másla, 10 g nadrobno nasekané cibule, petrželku, citronovou šťávu a 60 ml smetany.
Postup: Čerstvé houby očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolku pak rozpusťte 30 g másla, přidejte na něj trochu nasekané petrželky a cibuli nasekanou nadrobno. Nechte ji trochu zpěnit a pak přisypejte do kastrolu houby pokapané citronovou šťávou a krátce je poduste pod pokličkou.
Mezitím si připravte omáčkový základ. Z másla a mouky si připravte světlou jíšku. Případně můžete do jíšky přidat i cibuli. Kastrol s jíškou stáhněte z plotny a za stálého míchání přilévejte do jíšky pomalu část studeného vývarů. Promíchávejte, aby byla omáčka hladká, teprve pak přilijte zbytek vývaru a opět promíchejte. Postavte zpět na oheň a za stálého míchání omáčku asi 20 minut povařte. Pak do ní přidejte dušené houby, osolte, opepřete a ještě asi 5 minut povařte a nakonec omáčku zjemněte smetanou.
Náš tip: Pokud si nechcete dávat omáčku s masem, ale samotná vám připadá moc obyčejná, zkuste ji podávat s vajíčkem, nejlépe ztraceným neboli zastřeným.
Nedáte-li dopustit na prověřené domácí recepty, zkuste houbovou omáčku podle Jitky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Velká houbová mapa 2022: Víme, kam zajít na bedly, kam na praváky a kde roste kotrč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Komentáře
8. 9. 2022 07:24
Vypadá naprosto báječně a přesně tak jak vypadat má. Já z čerstvých hub nedělám, máme raději sušené, ale jinak se houbová omáčka u nás dělá úplně stejně - krom té petrželky. A je moc dobrá.
7. 9. 2022 17:44