

Houbová koprová omáčka se zakysanou smetanou
Suroviny 2-3 porce
- 1 větší cibule
- 200 g čerstvých lesních hub
- 200 g zakysané smetany pokojové teploty
- 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru (lze i sušený)
- plnější lžíce másla
- vývar dle potřeby
Postup přípravy receptu
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby (hříbky, klouzky...), které na cibuli smažíme zvolna do povadnutí, pak je podlijeme troškou vývaru, osolíme a za občasného promíchání je pomalu dusíme pod poklicí cca 10-15 minut a dle potřeby podléváme. Podléváme minimálně, abychom nemuseli omáčku zahušťovat.
Ke konci dušení přidáme k houbám i čerstvě nasekaný kopr. Poté houby odstavíme. Smetanu pokojové teploty v kelímku promícháme vidličkou se špetkou soli a vmícháme do houbové směsi. Je-li třeba, přidáme trošku vývaru na zředění a můžeme podávat.
Omáčku podáváme s vařenými bramborami, případně s vejcem natvrdo. Na talíři dozdobíme snítkou kopru.
Poznámka od kuchařky
Rychlé, levné, chutné.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbová koprová omáčka se zakysanou smetanou
-
Fakt je ,že když se dělá kulajda,tak tam houby a kopr patří,bez těchto surovin si to nedovedu představit,tak proč né omáčka,že
-
recepty73: beru
-
JanaDorazinova: ...nebije
...kdo nezkusí...
-
JanaDorazinová: Taky potvrzuji, že se to nebije, mám hodně podobnou omáčku pod názvem Chalupářská koprová omáčka a ta je s houbami z 30. 8. 2019, ta moje je ze sušených hub:
https://www.toprecepty.cz/recept/61305-omacky-ch-j... -
JanaDorazinova: nebije, kulajda je klasická ukázka
-
Nebije se to? Kopr a houby.. No, nevím.