Karbanátky z vařených vajec a strouhaného sýra jsou překvapivě báječně šťavnaté, typickou chuť a vůni dodá majoránka
21. 6. 2023 Vaření
Karbanátky se obvykle připravují z mletého masa, ale také se můžeme obejít bez něj. Co třeba zkusit je připravit z vajec natvrdo a strouhaného sýru? Využijte vařená vajíčka v netradičním receptu, kdy výsledek překvapí i skvěle chutná.
Jak jinak připravit karbanátky
Karbanátky v našich krajích jsou velmi oblíbené. Snadno je připravíme, jsou rychlé, ale především nádherně šťavnaté. Na klasické karbanátky potřebujeme mleté maso. Někdy se do masa přidávají další suroviny, které dodají šťavnatost či křupavost. Jestliže ale maso nejíme nebo třeba chceme vyzkoušet něco nového, můžeme si připravit karbanátky zeleninové, mezi ty velmi neobvyklé patří vaječné.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vaječné karbanátky
Základem vaječných karbanátků jsou vařená vejce. Připravují se nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná podle toho, jaká konzistence komu vyhovuje. Chuť dodá hořčice. Můžeme sáhnout po plnotučné, ale i dijonské. Podstatnou část směsi tvoří i nastrouhaný sýr. Ať už zvolíme klasický eidam, goudu, nebo aromatičtější sýry, jako jsou parmazán či čedar, získáme díky němu dobrou konzistenci. V základu je ještě potřeba na dochucení sůl a pepř. Variantou ochucení ale mohou být bylinky, například majoránka nebo oregano. Na spojení poslouží syrové vejce.
Pro chuť můžeme přidat i nasekanou syrovou nebo osmaženou cibulku. Na zahuštění se hodí nakrájená houska namočená v mléku, variantou jsou ale i vločky nabobtnané v zeleninovém vývaru. Ze směsi připravíme placky, které obalíme ve strouhance.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit vaječné karbanátky se sýrem
Na neobvyklé bezmasé karbanátky budete potřebovat: 5 vajec, 200 g tvrdého sýru, 2 lžičky hořčice, špetku soli, špetku pepře, hrst petrželky, 1 lžíci hladké mouky, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Jak na to: V osolené vodě uvařte čtyři vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky do mísy. Dobře to půjde pomocí kráječe na bramborový salát. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte k vajíčkům. Přisypte hladkou mouku, plnotučnou hořčici a rozklepněte k tomu syrové vejce. Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy. Vše dobře promíchejte a směs ochuťte solí a pepřem.
Připravte si misku se strouhankou na obalování. Ruce si navlhčete a tvarujte malé karbanátky. Hotové placičky obalte ve strouhance. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní vrstvu oleje a karbanátky postupně osmažte dozlatova.
Variantou jsou i vaječné karbanátky s bešamelem obalené v trojobalu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 5 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 7 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 13 hodinami